Stevia: ce este, cum se folosește și ce beneficii și dezavantaje are

 

Stevia este o plantă originară din America de Sud, din care se obține un îndulcitor natural, fără calorii și carbohidrați, care are un gust de 250-300 de ori mai dulce decât zahărul obișnuit. Stevia este folosită în multe produse alimentare și băuturi, precum și în coacerea și gătitul la domiciliu. Stevia poate avea avantaje pentru sănătate, dar și unele dezavantaje potențiale. În acest articol, vom discuta despre ce este stevia, cum se folosește și ce beneficii și dezavantaje are.

Ce este stevia?

Stevia este o plantă cunoscută științific sub numele de Stevia rebaudiana, care face parte din familia Asteraceae, la fel ca mușețelul, crizantemele sau păpădia. Stevia are frunze verzi, mici și ovale, care conțin glicozide de steviol, substanțe care îi conferă un gust foarte dulce. Stevia este cultivată în țări precum Paraguay, Brazilia, China, Japonia sau Thailanda, dar și în Europa și America de Nord

Pentru a obține îndulcitorul din stevia, frunzele sunt uscate, măcinate și extrase cu apă sau alcool. Apoi, extractul este purificat și cristalizat, rezultând un produs alb, granulat sau pudră, care se numește rebaudiozid A (Reb-A). Reb-A este cel mai dulce și cel mai pur component al steviei, care nu are gust amar sau metalic. Reb-A este cel mai frecvent folosit în produsele comerciale, dar există și alte glicozide de steviol, cum ar fi steviozidul, dulcozida A, rubuzozida sau rebaudiozidele B, C și D3344.

Stevia este un îndulcitor natural, care nu conține calorii, carbohidrați, zaharuri sau ingrediente artificiale. Este potrivit pentru persoanele care vor să reducă consumul de zahăr sau care au diabet zaharat, deoarece nu crește nivelul de zahăr din sânge. De asemenea, stevia poate avea efecte benefice asupra tensiunii arteriale, nivelului de grăsimi din sânge și inflamației, conform unor studii pe animale și pe oameni

Cum se folosește stevia?

Stevia se poate folosi în diverse moduri, în funcție de forma și concentrația sa. Există produse pe bază de stevia sub formă de pudră, granule, tablete, sirop, lichid sau frunze uscate. Stevia se poate adăuga în băuturi calde sau reci, cum ar fi ceai, cafea, limonadă sau smoothie. De asemenea, stevia se poate folosi în coacerea și gătitul la domiciliu, pentru a îndulci prăjituri, torturi, clătite, budinci, sosuri, salate sau alte preparate. Stevia are un punct de fierbere ridicat, de 200 de grade Celsius, ceea ce înseamnă că nu se degradează la temperaturi înalte

Cantitatea de stevia folosită depinde de gustul și preferințele fiecăruia, dar și de concentrația produsului. Deoarece stevia este mult mai dulce decât zahărul, este nevoie de o cantitate mică pentru a obține același efect. De exemplu, o linguriță de zahăr poate fi înlocuită cu o jumătate de linguriță de pudră de stevia sau cu 3-4 picături de lichid de stevia. Este recomandat să se respecte instrucțiunile de pe ambalajul produsului și să se ajusteze cantitatea în funcție de nevoi

Ce beneficii are stevia?

Stevia poate fi considerată un îndulcitor sănătos, deoarece oferă o alternativă naturală și fără calorii la zahăr. Consumul de stevia poate avea următoarele beneficii:

Poate ajuta la pierderea în greutate: Stevia nu conține calorii, ceea ce înseamnă că nu contribuie la creșterea în greutate. De asemenea, stevia poate stimula eliberarea de insulină după o masă, ceea ce ajută la reglarea metabolismului glucozei și la menținerea senzației de sațietate. Un studiu din 2010 a arătat că stevia poate reduce considerabil nivelurile de insulină și glucoză, comparativ cu zahărul sau îndulcitorii artificiali.

Poate ajuta la controlul glicemiei: Stevia nu crește nivelul de zahăr din sânge, spre deosebire de zahărul obișnuit, ceea ce o face potrivită pentru persoanele cu diabet zaharat. Stevia poate stimula eliberarea de insulină după o masă, ceea ce ajută la reglarea metabolismului glucozei și la prevenirea hiperglicemiei. Un studiu din 2015 a arătat că stevia poate reduce nivelul de hemoglobină glicată (HbA1c), un indicator al controlului glicemic pe termen lung, la persoanele cu diabet zaharat de tip 2.

Poate avea efecte benefice asupra nivelului de grăsimi din sânge: Stevia poate reduce nivelul de colesterol total, colesterol LDL (cunoscut și drept „colesterolul rău”) și trigliceride, care sunt factori de risc pentru bolile cardiovasculare. Un studiu din 2009 a arătat că stevia poate reduce nivelul de lipide din sânge la persoanele cu hipertensiune arterială sau diabet zaharat de tip 2.

Poate avea efecte benefice asupra tensiunii arteriale: Stevia poate scădea tensiunea arterială la persoanele cu hipertensiune arterială, prin relaxarea vaselor de sânge și inhibarea enzimei care crește tensiunea arterială. Un studiu din 2003 a arătat că stevia poate reduce tensiunea arterială sistolică și diastolică la persoanele cu hipertensiune arterială esențială.

Poate avea efecte benefice asupra inflamației: Stevia poate reduce inflamația, care este implicată în multe boli cronice, cum ar fi artrita, diabetul, obezitatea sau bolile cardiovasculare. Stevia poate inhiba producția de citokine pro-inflamatorii, cum ar fi TNF-alfa, IL-6 sau IL-1 beta, și poate activa factorul nuclear kappa B (NF-kB), care este implicat în răspunsul inflamator.

Ce dezavantaje are stevia?

Gust specific: Stevia poate avea un gust amar sau metalic pentru unele persoane. Acest lucru poate afecta plăcerea de a consuma alimente și băuturi îndulcite cu stevia.

Interacțiuni cu medicamente: Stevia poate interacționa cu anumite medicamente, cum ar fi cele pentru diabet, hipertensiune sau afecțiuni renale. Este important să consultați medicul înainte de a folosi stevia dacă luați astfel de medicamente.

Posibile reacții alergice: La unele persoane, stevia poate provoca reacții alergice, mai ales dacă sunt alergice la plante din familia Asteraceae, cum ar fi mușețelul, crizantemele sau păpădia.

Gust intens: Deoarece stevia este mult mai dulce decât zahărul, este nevoie de o cantitate mică pentru a obține același efect. Gustul său intens poate fi neplăcut pentru unele persoane.