Simpatie vs. Empatie: Care este diferența?

Simpatia înseamnă înțelegerea emoțiilor cuiva, iar empatia înseamnă să le simți.

Întâlnim adesea cuvintele empatie și simpatie atunci când vorbim despre ceea ce simțim. Cu toate acestea, simpatia implică înțelegerea emoțiilor cuiva din perspectiva noastră, iar empatia implică simțirea emoțiilor din perspectiva lor.

Deși ambele cuvinte sunt folosite în situații care implică emoții, ele nu pot fi folosite interschimbabil, deoarece au semnificații diferite.

Acest articol explorează trăsăturile, diferențele, exemplele și întrebările frecvente despre simpatie și empatie.

Simpatie vs. Empatie

Deși ambele cuvinte sunt folosite în situații care implică emoții, ele nu pot fi folosite interschimbabil, deoarece au semnificații diferite.

Principala diferență dintre simpatie și empatie este modul în care ne exprimăm și ne experimentăm emoțiile față de situația cuiva.

Potrivit Dicționarului de Psihologie al Asociației Americane de Psihologie, definițiile simpatiei și empatiei sunt următoarele:

  • Simpatie:1 „sentimente de îngrijorare sau compasiune care rezultă dintr-o conștientizare a suferinței sau tristeții altuia.”
  • Empatie:2 „înțelegerea unei persoane din cadrul său de referință, mai degrabă decât din propriul cadru, sau experimentarea indirectă a sentimentelor, percepțiilor și gândurilor acelei persoane.”

Cum să vă amintiți diferența

O modalitate ușoară de a vă aminti la ce se referă simpatia este să vă gândiți la secțiunea de felicitări dintr-un magazin. Te simți rău pentru cineva care trece printr-o perioadă grea și îți exprimi condoleanțele cu o carte de simpatie.

Cu alte cuvinte, nu te pui în locul lor și nu te imaginezi luptându-te cu situația lor. Prin urmare, este posibil să ai simpatie, dar nu empatie.

Înțelegere la nivel de suprafață vs. înțelegere profundă

Când simpatizăm cu situația nefericită a cuiva, ne simțim rău pentru acea persoană. Avem gânduri și sentimente despre ceea ce trec, dar nu avem o înțelegere profundă a modului în care se simt.

Empatia cu circumstanțele cuiva înseamnă că ne luăm timp, efort și spațiu mental pentru a aprecia și înțelege pe deplin cum se simte.

Înțelegerea din perspectiva noastră vs. perspectiva lor

Simpatia înseamnă să auzim veștile proaste ale cuiva, să ne împărtășim sentimentele despre asta și să ne cerem scuze.

Când practicăm empatia, ne scufundăm în profunzimea emoțiilor lor și ne imaginăm în situația lor. Nu este vorba despre cum ne simțim în legătură cu experiența lor, ci mai degrabă ne punem în locul lor, pretinzând că trecem prin ceea ce trec și simțindu-le sentimentele.

De exemplu, dacă prietenul tău îți spune că câinele său a murit recent, simpatizezi spunând „Îmi pare rău pentru pierderea ta”.

Dar dacă ar fi să empatizați, v-ați imagina că pierdeți un animal de companie iubit și simțiți durerea și pierderea care vin cu acea experiență.

Fapt amuzant: De unde provin aceste cuvinte?

Cuvintele simpatie și empatie împărtășesc același sufix, „-pathy”, care provine din cuvântul grecesc „pathos”. Patosul se referă la „emoții, sentimente sau pasiune”.3

Judecată vs. Nejudecată

Simpatia implică o înțelegere superficială a situației cuiva; Prin urmare, este ușor să judeci. Empatia permite unei persoane să exploreze gândurile și sentimentele altei persoane, ceea ce o ajută să elimine judecata.

De exemplu, dacă fratele tău menționează că divorțează, simpatizezi spunând: „Este groaznic. Va fi greu pentru nepotul meu. Va crește într-o casă destrămată.”

Un răspuns empatic ar fi: „Spune-mi dacă vrei să vorbești despre asta. Voi fi aici pentru tine prin toate.”

Sfaturi nesolicitate vs. ascultare activă

Simpatia nu implică simțirea emoțiilor cuiva; Prin urmare, când auzim despre problema lor, simțim imediat nevoia să o rezolvăm pentru că ne este milă de ei. Ne suprimăm propriile emoții. Nu știm exact prin ce trec și este mai ușor să ne concentrăm asupra soluției decât să le validăm experiențele.

Când empatizăm cu cineva apropiat, ne conectăm profund la experiența lui. Punem întrebări pentru a înțelege, practicăm ascultarea activă, citim expresiile faciale și limbajul corpului și ne comportăm sensibil la nevoile lor.

Care este mai bine – empatia sau simpatia?

Nici una nu este mai bună; Depinde de context și de a ști când să folosești empatia sau simpatia. Atât empatia, cât și simpatia sunt necesare pentru bunăstarea emoțională și mentală.

Când să arăți empatie

Empatia este esențială pentru construirea unor relații profunde și semnificative cu ceilalți. Dacă nu reușiți să înțelegeți perspectiva altei persoane, poate fi dificil să comunicați eficient și să rezolvați problemele împreună.

De exemplu, dacă tu și partenerul tău vă certați, poate fi dificil să rezolvați conflictul dacă nu puteți empatiza cu punctul lor de vedere. În loc să lucrați ca o echipă pentru a găsi o soluție, vă concentrați pe încercarea de a-l convinge pe celălalt că aveți dreptate, ceea ce creează o diviziune mai mare în relație.

Empatie, oboseală

Cu toate acestea, oboseala empatiei poate apărea dacă sunteți prea îngrijorat și simțiți în mod constant sentimentele altora. Energia voastră devine epuizată și vă puteți simți amorțiți, epuizați, neputincioși și mai puțin plini de compasiune. Aveți un risc crescut de suferință empatică.4

Când să arăți simpatie

În epoca telefoanelor mobile și a rețelelor sociale, suntem bombardați cu știri dureroase la îndemână; Este ușor să devii copleșit de ceea ce se întâmplă în lume.

Simpatia ne permite să învățăm și să rămânem informați despre problemele globale fără a fi consumați emoțional.

Simpatia s-a dovedit a fi asociată cu comportamente morale și prosociale, cum ar fi cooperarea, împărtășirea, discriminarea scăzută, sprijinirea, ajutarea și protejarea altora.5

Compasiunea și empatia sunt același lucru?

Compasiunea și empatia sunt, de asemenea, termeni care sunt adesea folosiți interschimbabil. Ambele implică înțelegerea emoțiilor cuiva, conectarea profundă, ascultarea fără judecată, răbdarea și respectul; Cu toate acestea, există o diferență subtilă între ele.

Compasiunea implică luarea de măsuri

Spre deosebire de empatie, care se referă doar la simțirea emoțiilor altora, compasiunea creează dorința de a-i ajuta pe ceilalți și implică luarea de măsuri. Vrei să ajuți la ameliorarea durerii și suferinței lor, deoarece empatizezi cu adevărat cu situația lor.

De exemplu, prietenul tău trece printr-un tratament pentru cancer. Aveți compasiune ajutându-i să facă comisioane, conducându-i la întâlnirile lor și fiind atenți și sensibili la nevoile lor.

Cum să fii mai simpatic și empatic

Simpatia și empatia sunt importante pentru construirea relațiilor și bunăstarea mentală. Iată câteva sfaturi pentru a practica aceste abilități pentru a vă ajuta să fiți mai simpatici și empatici:

  • Aflați cum să citiți indicii non-verbale
  • În loc să sari să dai sfaturi nesolicitate, pune-te în situația lor și încearcă să-ți imaginezi de ce au nevoie
  • Practicați ascultarea activă, puneți întrebări și lucrați la înțelegerea modului în care se simte o altă persoană
  • Auto-reflectați asupra modului în care condițiile dvs. v-au modelat credințele, valorile, judecățile și perspectivele
  • Validează emoțional preocupările cuiva
  • Aflați despre propriile emoții și cum să le identificați

Prin urmare, există o diferență clară între simpatie și empatie. Deși niciunul nu este mai bun, este important să știți când să utilizați fiecare dintre aceste instrumente emoționale în funcție de situație.

Dacă aveți dificultăți în gestionarea emoțiilor și conectarea cu ceilalți, terapia vă poate ajuta să lucrați prin emoțiile dvs., să construiți relații mai puternice, să îmbunătățiți abilitățile de comunicare și să creșteți conștientizarea emoțională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *