Epuizarea dupa munca – 8 motive pentru care te simti atat de obosit

Vă simțiți adesea epuizat și epuizat după ce ați părăsit funcția? Te întrebi: „De ce sunt atât de epuizat după muncă?” Când ești suprasolicitat și epuizat, chiar și gândul la locul de muncă te poate face obosit mental.

Din păcate, în zilele noastre, stresul legat de muncă, anxietatea, depresia și epuizarea au devenit atât de frecvente încât le considerăm „normale”, chiar dacă problemele de sănătate mintală sunt orice altceva decât „normale”. Ca urmare, majoritatea profesioniștilor care lucrează tind să fie profund epuizați de rutina zilnică de lucru și să se simtă obosiți mental după muncă.

Și de aceea astăzi vom răspunde la singura întrebare care ne poate ajuta să ne transformăm viața într-un mod sănătos și pozitiv – „De ce sunt atât de epuizat după muncă?”

De asemenea, vom înțelege semnele epuizării mentale la locul de muncă, astfel încât să puteți fi mai conștienți și să învățați cum să nu fiți obosiți după muncă. Înțelegerea semnelor, cauzelor și soluțiilor vă va permite să îmbunătățiți echilibrul dintre viața profesională și cea privată, să vă îmbunătățiți nivelul de energie și să trăiți o viață mai fericită.

Este oboseala mentală după muncă un lucru real?

Te trezești dimineața și îți planifici ziua. Luați o notă mentală a tuturor sarcinilor și proiectelor la care trebuie să lucrați pentru ziua respectivă și strategizați cum să le faceți eficient.

Apoi, atenția ta se mută pe viața personală și planifici toate lucrurile pe care vrei să le faci astăzi după muncă – Poate că în sfârșit începi să lucrezi astăzi sau poate vrei să-ți scoți partenerul la o întâlnire, deoarece a trecut atât de mult timp de când petreceți ceva timp de calitate împreună; sau poate vrei doar să mergi acasă, să iei niște gustări și să urmărești cel mai recent film de pe Netflix despre care toată lumea vorbește.

Dar în momentul în care pleci de la serviciu, starea ta de spirit scade și corpul tău se simte greu. Simți că nu mai ai energie pentru nimic. Nu ai chef să te antrenezi, să mergi la o întâlnire sau să te uiți la un film. Deci, ceea ce faci în schimb este să stai întins pe canapea și să faci doomscroll pe social media.

Așa arată oboseala mentală după muncă. Îți scurge toată energia și te lasă să te simți ca un zombie. Aceasta afectează nu numai viața personală, ci și relațiile și sănătatea mentală și fizică. Deci da, oboseala mentală după muncă este foarte reală.

Dar de ce te simți epuizat după muncă și care este răspunsul la „De ce sunt atât de epuizat după muncă?” Să aflăm.

De ce sunt atât de epuizat după muncă?

Senzația de epuizare după muncă poate fi foarte frustrantă și vă poate afecta bunăstarea generală pe termen lung. Iată câteva motive probabile și practice pentru care epuizarea mentală se instalează la sau după muncă:

1. Efortul fizic

Dacă munca ta este solicitantă din punct de vedere fizic, atunci este posibil să te simți epuizat după muncă. Dacă locul tău de muncă necesită muncă manuală sau dacă trebuie să te ocupi de termene frecvente, atunci se poate simți epuizant.

Dacă stați în picioare ore lungi, trebuie să faceți sarcini repetitive, să ridicați obiecte grele sau să lucrați într-un mediu cu presiune constantă pentru a efectua și a livra, atunci vă puteți simți epuizat până la sfârșitul turei.

2. Efortul mental și cognitiv

Chiar dacă slujba ta nu implică muncă manuală, s-ar putea să te simți epuizat și să te întrebi „de ce sunt atât de epuizat după muncă?”. Locurile de muncă care necesită efort cognitiv și mental și implică multitasking frecvent, luarea deciziilor, rezolvarea problemelor și niveluri ridicate de concentrare vă pot lăsa obosit mental.

Când procesați în mod constant informații noi, evaluați datele și luați decizii vitale cu o marjă mică de eroare, veți fi epuizat mental. Și dacă continuați să repetați acest ciclu zi după zi, vă veți simți în mod natural obosiți după muncă.

Stresul constant la locul de muncă nu numai că poate duce la epuizare, dar poate duce la probleme grave de sănătate mintală. Lucrul cu termene stricte, clienți sau clienți dificili și relații de muncă toxice se poate simți, în mod evident, epuizant.

În mediile de lucru cu presiune ridicată, munca este egală cu stresul. Și când acest stres devine cronic, îți scurge toată energia și voința.

Mai mult, vă distorsionează procesul de gândire, deoarece continuați să vă gândiți la problemele legate de muncă chiar și după ce ați părăsit biroul. Nu e de mirare că te simți atât de obosit odată ce ajungi acasă.

4. Lipsa echilibrului dintre viața profesională și cea privată

În zilele noastre, cu stilul nostru de viață actual, echilibrul dintre viața profesională și viața personală pare un mit, deoarece munca are prioritate față de viața noastră personală și chiar față de relațiile noastre.

Pe măsură ce investim cea mai mare parte a timpului și energiei noastre în munca noastră, ne rămâne foarte puțin să construim sau să menținem relații sănătoase, să avem grijă de sănătatea noastră, să practicăm îngrijirea de sine, să urmărim hobby-uri și să găsim timp să ne relaxăm.

Deoarece nu aveți suficient timp să vă odihniți, să vă relaxați și să vă reîncărcați, vă simțiți epuizați până la sfârșitul zilei. Mai mult, deoarece nu puteți petrece timp de calitate cu cei dragi sau nu puteți face lucruri care vă plac, vă simțiți copleșiți și epuizați.

5. Epuizarea emoțională

Anumite locuri de muncă pot duce la epuizare emoțională severă din cauza naturii profesiei lor, cum ar fi îngrijirea sau serviciul pentru clienți. Lucrul cu ceilalți în mod constant și rezolvarea conflictelor, în timp ce gestionați emoțiile lor și suprimați-le pe ale voastre, vă vor secătui cu siguranță resursele emoționale.

În plus, mediile de lucru cu stres ridicat vă pot face să vă simțiți obosiți și epuizați emoțional după muncă.

6. Lipsa activității fizice

Dacă conduceți un stil de viață sedentar și aveți foarte puțină activitate fizică, atunci este posibil să vă întrebați „De ce sunt atât de epuizat după muncă?” în fiecare noapte. Când stai în fața unui computer toată ziua și abia îți miști corpul în timpul zilei, vei avea niveluri mai scăzute de energie.

Studiile au descoperit că activitatea fizică și exercițiile fizice ajută la creșterea nivelului de energie și la creșterea vitalității. „Activitatea fizică este un comportament sănătos care promite să combată sentimentele de oboseală și energie scăzută”, explică cercetătorii.

Dacă sunteți inactiv fizic, sistemul natural al corpului dumneavoastră poate încetini și vă poate face să vă simțiți obosiți.

7. Cerințele vieții profesionale moderne

Suntem cu toții conștienți de faptul că viața noastră profesională este extrem de obositoare și solicitantă. Cei mai mulți dintre noi lucrăm ore lungi cu așteptări mari, volum mare de muncă și recompensă și recunoaștere minimă. Mai mult, datorită smartphone-urilor noastre suntem în permanență conectați la locul de muncă și la colegii noștri.

Acest lucru are un impact asupra sănătății noastre fizice și mentale și contribuie direct la a ne face să ne simțim epuizați după muncă.

8. Sarcini monotone sau repetitive

Pentru majoritatea dintre noi, rutinele și sarcinile noastre zilnice de lucru sunt extrem de monotone și repetitive, iar atunci când continuați să faceți același lucru din nou și din nou, zi după zi, vă plictisiți ușor.

Când vi se cere să investiți mai mult timp și efort în aceleași sarcini repetitive, începe să se simtă nesatisfăcător, monoton și epuizant din punct de vedere mental. Această oboseală este, de asemenea, declanșată de lipsa noutății și de lipsa sau lipsa sentimentului de realizare.

Deci, iată-l! Acestea sunt câteva motive probabile pentru care te tot întrebi „De ce sunt atât de epuizat după muncă?”. Dar înțelegerea motivelor nu este suficientă, trebuie să puteți identifica și semnele epuizării mentale la locul de muncă, astfel încât să puteți învăța cum să nu fiți obosiți după muncă.

Semne de epuizare mentală la locul de muncă

Recunoașterea semnelor de epuizare mentală este crucială pentru abordarea eficientă a problemei. Semnele de epuizare mentală la locul de muncă se pot manifesta în moduri diferite la diferite persoane. Totuși, iată câteva semne comune la care trebuie să fii atent:

 • Oboseala cronica
 • Lipsa de energie
 • Scăderea motivației
 • Funcții cognitive afectate, cum ar fi probleme de memorie, uitare și abilități reduse de rezolvare a problemelor
 • Dificultate de concentrare
 • Pierderea pasiunii și motivației pentru locul de muncă
 • Iritabilitate și frustrare
 • Emoții intense sau schimbări de dispoziție
 • Productivitate redusă
 • Creșterea nivelului de stres și anxietate
 • Dificultate în controlul emoțiilor și reacțiilor
 • Scăderea sentimentului de bucurie și implicare în muncă
 • Dureri de cap, tensiune musculară, dureri de stomac sau sensibilitate crescută la boli
 • Un sentiment general de apatie față de muncă
 • Retragerea din interacțiunile sociale la locul de muncă
 • Un sentiment general de nemulțumire față de muncă
 • Gânduri negative și emoții despre muncă
 • Dificultate de a adormi sau insomnie

Dacă recunoști oricare dintre aceste semne de epuizare mentală la tine, este crucial să cauți ajutor profesional și să prioritizezi îngrijirea de sine. Concentrați-vă pe practicarea strategiilor de ameliorare și relaxare a stresului și construiți un echilibru mai sănătos între viața profesională și viața personală.

Este important să luați măsuri pentru a aborda epuizarea mentală pentru a evita epuizarea și pentru a vă îmbunătăți bunăstarea generală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *