De ce ne roadem unghiile? 5 motive psihologie

 

De când eram copii, ni s-a spus că rosul unghiilor este un obicei prost și, uneori, a fost numit și un obicei foarte dezgustător. Dar acesta nu este un obicei pe care toată lumea îl are, iar pentru cei care o fac, unii dintre ei se dovedesc a fi compulsivi de unghii. Chiar dacă este foarte ușor să-i critici pentru acest obicei, uneori motivele din spatele lui pot fi psihologice și mai grave decât cum pare din exterior.

Rosul ocazional al unghiilor este în regulă și nu trebuie luat atât de în serios, dar când cineva își mușcă obsesiv unghiile, atunci este un motiv de îngrijorare. Rosul excesiv al unghiilor este, de asemenea, cunoscut sub numele de onicofagie, iar aceasta este o afecțiune de care suferă o mulțime de oameni. Este de fapt destul de similar cu alte tulburări de îngrijire, cum ar fi culesul pielii și tragerea părului. Înțelegerea motivelor psihologice din spatele roaderii unghiilor vă poate ajuta să reduceți acest obicei și să renunțați la el pentru totdeauna.

De ce mușcăm unghiile? 5 motive psihologice din spatele rosului unghiilor

1. Istoria copilăriei sau traumele din copilărie.

Comportamentul de ros unghiile este în mod normal asociat cu anxietatea, presiunea mentală și tensiunea, iar acest lucru ameliorează o parte din stresul pe care îl simțiți în mintea voastră. Uneori, rosul unghiilor poate proveni din copilarie, cand probabil obisnuiai sa-ti roadi unghiile pentru a face fata stresului si presiunii de acasa sau de la scoala. Pentru că erai copil și nu aveai prea multă putere să faci față experiențelor negative care veneau în calea ta, așa că mușcarea unghiilor a servit ca mecanism de adaptare.

Obiceiul de a roade unghiile începe de obicei la vârsta de 5 sau 6 ani, iar băieții au mai multe șanse să aibă acest obicei decât fetele. Pe măsură ce copiii pășesc treptat la maturitate și se maturizează ca oameni, le este greu să renunțe la acest obicei, indiferent cât de mult ar încerca.

Umbrele experiențelor lor din copilărie, stresul, trauma și anxietatea rămân cu ei până la vârsta adultă și le îngreunează renunțarea la acest obicei compulsiv.

2. Tendințe de auto-vătămare.

Rosul excesiv al unghiilor poate duce la leziuni profunde la nivelul degetelor și unghiilor, deoarece atunci când vă mușcați în mod constant cuticulele, ajunge să vă expună patul unghiilor și vă face susceptibili la infecții grave. Și acesta este unul dintre motivele pentru care cei care își ros unghiile renunță uneori la acest obicei al lor, pentru că, evident, nu eliberează niciodată niciun fel de tensiune și nici nu te face să te simți bine în vreun fel.

Cu toate acestea, atunci când rosul unghiilor devine excesiv de excesiv și începe să vă provoace un rău real, acesta alunecă rapid în categoria violenței auto-provocate sau a auto-vătămării. Dacă acest obicei nu este tratat sau controlat la momentul potrivit, poate duce la consecințe grave, cum ar fi ruperea oaselor, ruperea pielii pe degete și chiar amputarea degetelor.

3. Fiind obsedat de perfecționism.

Perfecționismul poate juca uneori un rol major în rosul unghiilor, deoarece unii oameni sunt mai predispuși să-și muște unghiile atunci când se simt frustrați sau plictisiți.

De exemplu, într-o cercetare din 2015, unii oameni au fost aleși să dovedească sau să infirme acest lucru, în care jumătate dintre ei aveau obiceiuri de îngrijire corporală, iar cealaltă jumătate nu. Apoi au fost expuși la situații care aveau potențialul de a provoca frustrare, plictiseală și chiar relaxare, pentru a vedea dacă îi determină să-și roadă unghiile sau nu.

După ce totul a fost terminat, au fost întrebați de câte ori au simțit emoții negative, cum ar fi anxietatea, furia, frica, plictiseala și frustrarea în timpul întregului experiment.

S-a constatat că acei candidați care își roadeau unghiile simțeau o dorință puternică de a-și roade unghiile, ori de câte ori se confruntau cu scenarii dificile, stresante și frustrante. De asemenea, s-au simțit plictisiți, ceea ce a ajuns să le roadă unghiile, ori de câte ori au fost lăsate singure câteva minute fără nimic de făcut. Cercetătorii cred că persoanelor care se identifică drept perfecționiști le este greu să se relaxeze mai mult și le este dificil să-și facă munca la o viteză normală, în comparație cu persoanele care nu sunt perfecționiste.

Ca urmare, este mai probabil să devină mai nemulțumiți și frustrați de tot ceea ce îi înconjoară, ori de câte ori simt că nu își trăiesc adevăratul potențial și nu își ating obiectivele. Pentru a face față tuturor acestor gânduri tulburătoare și stresului tot mai mare din mintea lor, ei recurg la rosul unghiilor.

4. Comportament compulsiv care ajută la combaterea stresului.

Tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC) poate fi, de asemenea, un motiv major din spatele tendințelor de mușcare a unghiilor. Dacă stăm să ne gândim, chiar are mult sens, nu-i așa? Rosul unghiilor este un fel de obicei compulsiv și o modalitate de a „ușura stresul”, nu? Simțiți această constrângere foarte puternică de a vă mușca unghiile, chiar dacă provoacă daune?

Mușcarea unghiilor este pur și simplu un lucru de rutină de făcut atunci când doriți să vă eliberați de tot stresul care vă afectează și să încercați să vă simțiți mai bine în legătură cu orice vă deranjează. Făcând această rutină și complăcându-vă în acest obicei compulsiv vă poate face să simțiți că vă ocupați de situație într-un mod mult mai bun și acesta este singurul mod în care vă puteți simți relaxat.

La fel ca orice alt comportament compulsiv care provine dintr-un loc de frică, stres și anxietate, rosul unghiilor este, de asemenea, același. Chiar dacă nu ajută la îmbunătățirea oricărei situații stresante, s-ar putea să simțiți temporar că este.

5. Dependența orală ar putea fi secretul din spatele rosului unghiilor.

Sigmund Freud a spus că obiceiul de a roade unghiile poate fi asociat cu supra-stimularea în timpul fazei de alăptare a copilului. El credea că mamele care își alăptau excesiv bebelușii fără să știe au creat adulți dependenți de oral sau fixați oral. Chiar dacă nu există o teorie solidă care să susțină această afirmație, dacă te gândești la asta, bebelușii sunt cunoscuți pentru că pun tot ce întâlnesc în gură.

Deci, poate, acest obicei nu s-a schimbat în întregime chiar și după ce cineva pășește la vârsta adultă. Această fixație orală rămâne aceeași, doar modul de a proceda este diferit.

5 lucruri pe care le puteți face pentru a opri rosul unghiilor

1. Aflați care sunt declanșatoarele dvs.

Primul lucru pe care trebuie să-l faceți pentru a opri rosul unghiilor este să identificați și să recunoașteți declanșatoarele din spatele acestuia. Fiți precauți și observați când vă mușcați unghiile și ce situații vă determină să vă răsfățați în mod repetat cu acest lucru.

Ești plictisit sau anxios și asta te face să-ți muști unghiile? Sau ești stresat emoțional în vreun fel și pentru a face față unei astfel de situații, îți roadi unghiile?

Este foarte important să cunoașteți factorii declanșatori care vă împing spre rosul unghiilor, iar în momentul în care faceți acest lucru, restul procesului devine mai ușor. Puteți modifica împrejurimile pentru a vă face mai greu și mai dificil să continuați să vă roadeți unghiile.

De exemplu, dacă te trezești că îți roadi unghiile atunci când ești cu anumite persoane, atunci poate că nu ar trebui să stai cu ei la fel de mult, pentru că a fi cu ei te face să fii tulburat emoțional. Sau, dacă nu vă simțiți confortabil să faceți ceva și asta vă face să vă mușcați unghiile, atunci poate că este o opțiune mai bună să nu faceți asta.

2. Încercați să vă abordați emoțiile latente.

Pot exista diverse motive în spatele obiceiului de a roade unghiile și, uneori, aceste motive se ascund sub suprafață, AKA emoții latente. Aceste emoții nu pot fi văzute cu ochii voștri, dar ele sunt acolo sub suprafață, stresându-vă în tăcere și împingându-vă să vă mușcați unghiile în mod repetat. Pentru a face față unei astfel de situații, trebuie să subliniați la ce vă gândiți, chiar înainte de a începe să vă mușcați unghiile.

Care este monologul intern care se joacă în mintea ta? Care sunt emoțiile exacte pe care le simțiți atunci când începeți să vă mușcați unghiile? Există vreo modalitate prin care poți provoca acele gânduri neplăcute și să le schimbi pentru a te simți mai bine?

De cele mai multe ori, s-ar putea să vă roadeți unghiile ca mecanism de coping pentru a face față gândurilor dificile și anxioase care clocotesc în subconștientul vostru. Știind care sunt aceste gânduri și lucrând pentru a face față acestor emoții vă poate ajuta foarte mult să vă ocupați de rosul unghiilor.

3. Fă-ți o manichiură frumoasă.

Realizarea unei manichiuri frumoase te va împiedica întotdeauna să-ți roadi unghiile, pentru că de ce ai vrea să distrugi acea frumoasă piesă de artă?

Răsfățați-vă cu o manichiură frumoasă, care nu numai că vă va face mâinile să arate frumos, dar va servi și ca o motivație puternică pentru a nu vă mai mușca unghiile. Ori de câte ori cheltuiți o mulțime de bani și efort pe ceva de genul acesta, vă veți gândi întotdeauna de două ori înainte de a vă ciuguli unghiile.

4. Menținerea unghiilor scurte poate fi foarte eficientă.

S-ar putea să observați că aveți tendința de a vă mușca unghiile mai mult atunci când sunt lungi, deoarece mușcarea unghiilor mai lungi vă oferă un sentiment de satisfacție și vă face să vă simțiți ca și cum emoțiile dvs. sunt mai ușor de manevrat. Deci, poate că tăierea lor scurtă și menținerea acestei lungimi ar putea fi o idee bună, dacă doriți să încetați serios să vă mușcați unghiile.

Logica din spatele acestei mișcări este foarte simplă: dacă nu există suficiente unghii pentru a le apuca cu dinții, mestecarea sau mușcarea lor pur și simplu nu va avea aceeași satisfacție. De asemenea, dacă vă gândiți la asta, menținerea unghiilor mai scurte este, de asemenea, mai igienică și mai ușor de întreținut. Deci, este un câștig-câștig din toate aspectele!

5. Ocupati-va gura și mâinile cu altceva ori de câte ori simțiți nevoia.

Una dintre cele mai bune și mai eficiente modalități de a opri rosul unghiilor este să vă mențineți mâinile și gura ocupate, ori de câte ori simțiți o dorință puternică. În momentul în care simțiți că doriți să vă mușcați unghiile, încercați să canalizați acea energie în a face ceva care vă va ține gura și mâinile ocupate, cum ar fi poate strângerea unei mingi de masaj, care nu numai că vă va distrage atenția, ci vă va stimula și relaxa.

S-ar putea să doriți să jucați jocuri video ori de câte ori simțiți o nevoie copleșitoare de a vă mușca unghiile sau chiar de a mesteca niște gumă, astfel încât să vă țină gura ocupată. Distragerea atenției și menținerea ocupată este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteți practica atunci când vine vorba de renunțarea la obiceiul de a roade unghiile.

Rosul unghiilor nu este chiar un obicei bun de a avea și mulți oameni încearcă tot posibilul să renunțe la acest obicei, cu toate acestea, uneori este mai ușor de spus decât de făcut. Cu toate acestea, cunoașterea motivelor psihologice din spatele acestui obicei vă poate ajuta să îl înțelegeți mai bine și chiar să renunțați la acest obicei, o dată pentru totdeauna. Spuneți-ne gândurile dvs. în comentariile de mai jos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *