De ce este toxic să te forțezi să fii fericit și cum să eviți această capcană

Fericirea este unul dintre cele mai râvnite și căutate obiective ale oamenilor. Toți ne dorim să fim fericiți, să ne bucurăm de viață, să ne simțim împliniți și satisfăcuți. Dar oare putem să ne forțăm să fim fericiți? Putem să ne ignorăm sau să ne ascundem emoțiile negative și să ne afișăm mereu un zâmbet pe față? Și dacă da, este acest lucru benefic pentru noi?

În acest articol, vom vedea de ce este toxic să te forțezi să fii fericit și cum să eviți această capcană, care poate avea consecințe negative asupra sănătății noastre mentale și fizice.

Ce înseamnă să te forțezi să fii fericit?

Să te forțezi să fii fericit înseamnă să îți negi, să îți reprimi sau să îți minimalizezi emoțiile negative, cum ar fi tristețea, furia, frica, vinovăția, rușinea sau dezamăgirea, și să îți impui o stare de bine artificială, care nu corespunde cu realitatea ta interioară. Este ceea ce unii psihologi numesc „toxic positivity” sau „pozitivitate toxică”, adică tendința de a respinge orice sentiment sau experiență negativă și de a adopta o atitudine excesiv de optimistă și entuziastă, indiferent de situație.

Să te forțezi să fii fericit poate fi motivat de mai mulți factori, cum ar fi:

 • Presiunea socială de a fi mereu vesel, energic, productiv și de succes, care poate veni din partea familiei, prietenilor, colegilor, șefilor sau a societății în general.
 • Dorința de a evita judecata, critica, respingerea sau invidia celorlalți, care ar putea să nu înțeleagă sau să nu accepte stările noastre emoționale mai puțin plăcute.
 • Frica de a nu ne confrunta cu durerea, suferința, vulnerabilitatea sau neputința noastră, care ar putea să ne copleșească sau să ne depășească.
 • Convingerea că fericirea este o alegere, o obligație sau un drept, și că depinde doar de noi să o atingem și să o menținem, indiferent de circumstanțe.

De ce este toxic să te forțezi să fii fericit?

Să te forțezi să fii fericit poate părea o strategie de coping eficientă și adaptivă, care ne ajută să ne menținem echilibrul și să ne depășim dificultățile. Cu toate acestea, pe termen lung, această strategie se poate dovedi a fi toxică și dăunătoare pentru noi, deoarece:

 • Ne împiedică să ne recunoaștem, să ne exprimăm și să ne gestionăm emoțiile negative în mod sănătos, ceea ce poate duce la acumularea și intensificarea lor, la apariția unor tulburări psihice, cum ar fi anxietatea, depresia, stresul post-traumatic sau dependența, sau la manifestări somatice, cum ar fi dureri de cap, de stomac, de spate, insomnie, oboseală sau boli cronice.
 • Ne îndepărtează de realitatea noastră interioară și exterioară, ceea ce ne face să pierdem contactul cu noi înșine, cu nevoile, valorile și scopurile noastre, dar și cu ceilalți, cu relațiile, contextul și oportunitățile noastre. Astfel, ne diminuăm capacitatea de a ne adapta, de a învăța, de a crește și de a ne îmbunătăți calitatea vieții.
 • Ne reduce autenticitatea și credibilitatea, ceea ce ne afectează imaginea de sine și relațiile cu ceilalți. Dacă ne ascundem sau ne falsificăm emoțiile, nu ne mai putem exprima cine suntem cu adevărat, nu ne mai putem bucura de intimitate, încredere și susținere, și nu mai putem beneficia de empatia, compasiunea și ajutorul celorlalți.

Cum să eviți capcana de a te forța să fii fericit?

Pentru a evita capcana de a te forța să fii fericit, este important să înțelegem că fericirea nu este o stare constantă, ci una fluctuantă, care depinde de mai mulți factori, interni și externi, și care nu exclude prezența altor emoții, pozitive sau negative. Fericirea nu este nici o alegere, nici o obligație, nici un drept, ci un rezultat, care derivă din modul în care ne raportăm la noi înșine, la ceilalți și la viață. Pentru a ne crește șansele de a fi fericiți, fără să ne forțăm, putem adopta următoarele strategii:

 • Acceptă-ți emoțiile negative, fără să le judeci, să le reprimi sau să le eviți. Emoțiile negative sunt parte integrantă din experiența umană și au rolul de a ne semnala că ceva nu este în regulă, de a ne mobiliza resursele pentru a face față situațiilor dificile și de a ne stimula dezvoltarea personală. În loc să le consideri ca pe niște dușmani, încearcă să le vezi ca pe niște aliați, care îți transmit mesaje importante despre tine și despre nevoile tale. Ascultă-le, înțelege-le și exprimă-le în mod constructiv, prin vorbire, scris, artă, mișcare sau orice alt mod care îți face bine.
 • Caută echilibrul între emoțiile pozitive și negative, fără să le exagerezi sau să le minimalizezi pe niciunele. Emoțiile pozitive, cum ar fi bucuria, iubirea, recunoștința sau entuziasmul, au rolul de a ne recompensa, de a ne motiva, de a ne îmbunătăți starea de bine și de a ne consolida relațiile. În loc să le ignori, să le subestimezi sau să le iei de-a gata, încearcă să le savurezi, să le amplifici și să le multiplici, prin activități care îți plac, care îți aduc sens și care îți îmbogățesc viața.
 • Fii realist și flexibil în așteptările și obiectivele tale, fără să fii prea exigent sau prea indulgent cu tine însuți. Așteptările și obiectivele tale îți pot influența în mod semnificativ starea de fericire, în funcție de modul în care le stabilești și le urmărești. Dacă îți propui lucruri nerealiste, imposibile sau incompatibile cu valorile și nevoile tale, riști să te frustrezi, să te demotivezi și să te învinovățești. Dacă îți propui lucruri prea ușoare, banale sau lipsite de sens, riști să te plictisești, să te demobilizezi și să te nemulțumești. Încearcă să îți propui lucruri care să fie SMART, adică specifice, măsurabile, atingibile, relevante și temporizate, și care să îți aducă satisfacție, împlinire și recunoaștere.
 • Fii prezent și conștient de momentul prezent, fără să te pierzi în trecut sau în viitor. Momentul prezent este singurul pe care îl avem și pe care îl putem controla, de aceea este important să îl trăim cu atenție și cu bucurie. În loc să te gândești la ce a fost sau la ce va fi, încearcă să te gândești la ce este și la ce poți face. Fii atent la ceea ce simți, vezi, auzi, mirosi și gusti, la ceea ce faci, spui, gândești și creezi, la ceea ce îți oferă viața, natura, oamenii și tu însuți. Practică mindfulness, meditație, yoga sau orice altă tehnică care îți ajută să te conectezi cu momentul prezent și să îl apreciezi.
 • Fii recunoscător și exprimă-ți recunoștința pentru ceea ce ai și pentru ceea ce primești. Recunoștința este o emoție pozitivă care ne face să ne simțim bine și să vedem partea plină a paharului. În loc să te plângi de ceea ce nu ai sau de ceea ce ți se întâmplă rău, încearcă să te bucuri de ceea ce ai și de ceea ce ți se întâmplă bine. Fii recunoscător pentru sănătatea, familia, prietenii, casa, munca, hobby-urile, talentele și pasiunile tale. Fii recunoscător pentru oportunitățile, provocările, lecțiile și experiențele pe care le ai. Fii recunoscător pentru viață și pentru tot ce îți oferă ea. Exprimă-ți recunoștința în gând, în cuvinte sau în fapte, față de tine însuți, față de ceilalți și față de univers.

Acestea sunt câteva strategii care te pot ajuta să eviți capcana de a te forța să fii fericit și să îți crești șansele de a fi fericiți în mod natural și autentic. Nu uita că fericirea nu este un scop în sine, ci un efect secundar al modului în care trăiești, gândești și simți. Fii tu însuți, fii sincer, fii deschis și fii fericit.