De ce avem senzația de „fluturi în stomac”?

 

Cei mai mulți dintre noi am avut acele sentimente de fluturare pe care le numim în mod obișnuit „fluturi în stomac” – sentimentul pe care îl avem atunci când suntem nervoși sau entuziasmați de ceva. Este un fenomen comun pentru oamenii de pretutindeni.

Acest articol va discuta despre ce este, știința din spatele a ceea ce se întâmplă, dacă fluturii sunt cu adevărat un semn de dragoste, aspectele negative ale acestui sentiment și cum să gestionezi senzația de fluturi în stomac.

Ce este acest fluturi în senzația de stomac?

Dacă observați, fluturii apar de obicei atunci când suntem nervoși, anxioși sau excitați. De exemplu, poate că ai avut emoții și ai avut acel sentiment de „fluturi” în stomac înainte de a fi programat să faci o prezentare mare echipei tale.

Sau dacă te întâlnești, poate că ai experimentat fluturi în stomac când cineva atractiv s-a apropiat de tine sau când ți-a bătut la ușă înainte de a ieși la prima întâlnire. În aceste cazuri, probabil că ați fost entuziasmat.

Cum explică știința sentimentul fluturelui

Oamenii de știință urmăresc această senzație la câteva lucruri. Prima este o substanță chimică care este eliberată numită dopamină, substanța chimică „care te face să te simți bine”. Dopamina ne ajută să ne simțim fericiți în timpul activităților plăcute, cum ar fi atunci când flirtăm sau facem sex.

Creșterea norepinefrinei în sistemul nervos central contribuie, de asemenea, la senzația de fluturi. Noradrenalina este atât un hormon și neurotransmițător. Ca neurotransmițător, funcționează ca un mesager chimic între celulele nervoase. Noradrenalina este eliberată în timpul perioadelor de stres sau frică, când începe răspunsul „luptă sau fugi”.

În mod similar, este eliberat în acele momente romantice de atracție sau excitare. În timp ce nervozitatea și excitarea ar putea părea lucruri complet diferite, în ambele cazuri corpurile noastre sunt într-o stare excitată, aproape primitivă. Cercetările au arătat, de fapt, că dragostea romantică împărtășește multe caracteristici cu atracția mamiferelor.1

Al treilea mod în care știința explică fenomenul pe care îl numim fluturi în stomac are de-a face cu axa intestin-creier. Dacă aveți o senzație intestinală, fluturi în stomac sau nervozitate sau stres gastro-intestinal, primiți inteligență, dar vine din zona intestinului.

De fapt, experimentezi conexiunea remarcabilă dintre intestin și creier. Potrivit Johns Hopkins Medicine, ceea ce este poreclit al doilea creier sau creier intestinal, este localizat în sistemul nostru digestiv. Sistemul digestiv are chiar și propriul sistem nervos numit sistemul nervos enteric (ENS).

Deci, această atracție, emoție, nervozitate, anxietate sau stres creează ondulații în intestin. Sistemul nervos sofisticat al corpului nostru comunică cu noi. În limbajul de zi cu zi, numim ceea ce experimentăm în acest caz, fluturi în stomac.

Fluturii din stomac înseamnă dragoste?

Când oamenii descriu semnele iubirii la prima vedere, uneori descriu o atracție instantanee sau o cunoaștere. Ei pot vorbi, de asemenea, despre experimentarea fluturilor în stomac, suferință stomacală sau un sentiment euforic.

Cercetările dintr-un studiu au arătat că schimbările hormonale se întâmplă atunci când oamenii se îndrăgostesc, dar aceste schimbări au fost tranzitorii.2 Nivelul de cortizol a crescut semnificativ în rândul celor care s-au îndrăgostit recent, comparativ cu cei care nu s-au îndrăgostit. Femeile îndrăgostite au prezentat niveluri mai ridicate de testosteron, în timp ce bărbații îndrăgostiți au prezentat niveluri mai scăzute de FSH și testosteron. Dar când au fost testați 12 și 24 de luni mai târziu, hormonii lor au revenit la niveluri normale.

Este important să rețineți că aceste fluturi nu vă semnalează că aceasta este dragostea veșnică. De obicei temporare, aceste fluturi vă semnalează că sunteți nervos sau încântat de situație. Dragostea se construiește în timp, bazată pe grijă, respect și intimitate. Este atunci când te conectezi profund cu altcineva și relația ta poate merge departe.

Dacă sunteți confuz cu privire la sentimentele dvs. romantice pentru cineva, luați acest test. S-ar putea să vă ajute să vedeți că s-ar putea foarte bine să experimentați semne de atracție, infatuare sau poftă, mai degrabă decât dragoste.

Fluturii din stomac pot fi un lucru rău?

Având fluturi sau semnale la nivel intestinal poate fi un lucru bun. De exemplu, este plăcut să fim încântați de o perspectivă romantică și să simțim acel flip-flop blând în burtica noastră. Dacă instinctul nostru ne avertizează să evităm o anumită persoană, ar trebui să avem încredere în ceea ce spune. Intestinul nostru are informații valoroase pe care le comunică pentru a ne ajuta să evităm pericolul.

Uneori, senzațiile intestinale și ceea ce oamenii pot numi în mod eronat fluturi în stomac semnalează o tulburare gastro-intestinală. Greața, durerea abdominală persistentă și disconfortul extrem în zona intestinului pot apărea după o situație emoțională supărătoare sau pot fi urmărite la o cauză fizică. Oricare ar fi sursa, este înțelept să solicitați asistență medicală despre acest lucru.

Acum știm că starea noastră emoțională afectează starea noastră fizică și invers. Dacă simțiți frică, rumegați constant sau aveți anxietate severă pe o perioadă lungă de timp, vi se recomandă să căutați ajutor profesional. Dacă sunt lăsate netratate, aceste afecțiuni pot duce la o calitate slabă a vieții.

Potrivit unui studiu, stresul din gândurile și emoțiile noastre după situații supărătoare ne afectează într-adevăr.3 Interacțiunea bidirecțională dintre creier și intestin afectează bolile intestinale funcționale, cum ar fi IBS. Dereglarea sistemului este implicată în inițierea și continuarea mai multor tulburări sensibile la stres.

Gestionarea fluturilor în stomac

Pe baza relației intime minte-intestin, este de înțeles că persoanele diagnosticate cu tulburări de anxietate și / sau tulburări de dispoziție au o rată ridicată de simptome IBS. În cercetare, terapia comportamentală cognitivă și alte interacțiuni psihologice au fost eficiente pentru cei care suferă de IBS.

Să presupunem că este prima dată când vorbești în public sau mergi la o întâlnire după mulți ani în care nu te-ai întâlnit. Poate că pulsul tău s-a accelerat, hiperventilezi puțin, ești slab în genunchi și fluturii din groapa stomacului tău fac somersaults. Nu trebuie să vă faceți griji, deoarece aceasta este o reacție destul de normală.

Iată câteva modalități de a gestiona stresul și de a răspunde înainte ca acesta să devină mai bun din tine. Câteva lucruri pe care le puteți face în acest moment pentru a vă calma și câteva sugestii pe care ați putea dori să le dezvoltați în jurul valorii de:

  • Exersați exercițiile de respirație
  • Utilizați vizualizarea ghidată pentru relaxare
  • Relaxați-vă mușchii din cap până în picioare
  • Aflați meditația mindfulness
  • Participați la terapia naturii

Având fluturi în stomac vă permite să știți că sunteți entuziasmat sau stresat de ceva. De cele mai multe ori nu este nimic de care să vă faceți griji. Adesea temporar, probabil că va trece. Dar dacă aveți în mod constant această senzație, vi se recomandă să obțineți tratament. S-ar putea să vă confruntați cu un fel de panică, stres sau tulburare de anxietate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *