De ce ai crampe musculare in timpul noptii si cum sa scapi de aceasta problema

Împunsături puternice și dureroase la nivelul picioarelor pot provoca tulburări neplăcute în timpul somnului. Aproximativ 60% dintre persoanele raportează că au crize nocturne ale mușchilor picioarelor. Crizele nocturne ale mușchilor picioarelor, numite și popular crampe musculare, sunt contracții dureroase și involuntare ale mușchilor picioarelor în timpul nopții. Deși de obicei aceste crize nocturne ale mușchilor picioarelor trec în câteva minute, ele sunt neplăcute și pot perturba somnul suficient de mult încât să creeze probleme. De obicei, cele mai afectate zone sunt mușchii gambei și ai picioarelor. Crizele nocturne ale mușchilor picioarelor sunt mai frecvente la femei și la adulții în vârstă, dar oricine le poate experimenta.

Crampele musculare nocturne vs. Sindromul picioarelor neliniștite Crampele musculare nocturne reprezintă o afecțiune distinctă, dar deseori sunt diagnosticate greșit ca sindromul picioarelor neliniștite (SPN), deoarece ambele tulburări implică senzații neplăcute în picioare. Deși simptomele sunt similare, există unele diferențe cheie între aceste tulburări.

Poti avea crampe musculare nocturne dacă experimentați:

Crampe la nivelul gambei sau al piciorului în timpul nopții
Contracții care cauzează durere intensă
Durere ascuțită care durează mai puțin de 10 minute
Durere persistentă timp de ore sau zile

Cu toate că sindromul picioarelor neliniștite implică, de asemenea, disconfort la nivelul picioarelor în timpul nopții, simptomele sale diferă de cele întâlnite în cazul crampei musculare nocturne. SPN este caracterizat prin dorința sau impulsul de a-ți mișca picioarele seara.

Alte simptome pot include: senzații neplăcute sau dureroase în picioare, disconfort care se agravează seara sau noaptea, alinare prin mers sau întindere, senzații care se accentuează în caz de lipsă de exercițiu sau odihnă. Simptomele crampei musculare nocturne și ale SPN se prezintă adesea în mod similar. Prin urmare, diagnosticarea crampei musculare nocturne poate fi dificilă pentru medicul dumneavoastră. Pentru a ajuta medicul să identifice problema care provoacă disconfortul la nivelul picioarelor, înregistrați simptomele și aduceți notițe detaliate cu dumneavoastră la consultație.

Cauzele crampelor musculare la nivelul picioarelor în timpul nopții

Crampele musculare la nivelul picioarelor în timpul nopții pot fi deranjante și dureroase. Experimentarea durerii în timpul nopții poate perturba somnul. Cauzele exacte ale crampelor musculare nocturne nu sunt cunoscute. Cu toate acestea, există câțiva factori care pot crește șansa de a experimenta crampe musculare la nivelul picioarelor în timpul nopții.

Medicamente: Unele medicamente, cum ar fi diureticele, steroizii și antidepresivele, sunt asociate cu crampele musculare nocturne. Discutați cu medicul dumneavoastră despre orice medicamente pe care le luați dacă experimentați crampe musculare în timpul nopții.

Sarcina: Crampelor musculare la nivelul picioarelor sunt o experiență comună în cazul femeilor însărcinate, deși unii profesioniști consideră că crampelor legate de sarcină sunt diferite de crampele musculare nocturne. Cercetătorii nu sunt siguri dacă aceste crampe la nivelul picioarelor apar din cauza sarcinii în sine sau din cauza unei circulații sanguine insuficiente în vene ca rezultat al sarcinii. Suplimentarea cu magneziu a demonstrat reducerea crampelor musculare în timpul sarcinii, dar ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe orice suplimente noi.

Dehidratare: Consumul insuficient de apă pe parcursul zilei poate duce la dehidratare. Dehidratarea cauzează slăbiciune musculară și crampe.

În mod particular, crampele musculare nocturne nu sunt asociate cu deshidratarea, dar consumul de apă rămâne important. Cantitatea exactă de apă pe care trebuie să o beți în fiecare zi depinde de greutatea corporală, nivelul de activitate, medicamentele pe care le luați și climatul local.

Statul în picioare pentru perioade îndelungate: A fi în picioare timp îndelungat poate crește riscul de a experimenta crampe musculare nocturne, făcând din crampe o problemă pentru persoanele care trebuie să stea în picioare în timpul muncii lor. Luați pauze de la statul în picioare și acordați-vă timp să vă ridicați picioarele, acest lucru vă poate ajuta.

Exercițiile fizice: Exercițiile fizice la sală sau prin sporturile în echipă pot duce la apariția crampelor musculare. Atunci când mușchii sunt obosiți sau suprautilizați, aceștia pot fi mai susceptibili la crampe. Crampele musculare asociate exercițiilor fizice pot fi confundate cu crampele musculare nocturne atunci când apar noaptea. S-a demonstrat că întinderea în timpul unei crampe cauzate de exerciții fizice ajută la ameliorarea durerii.

Consumul de alcool: Cercetările efectuate asupra persoanelor cu vârsta peste 60 de ani arată că cei care consumă alcool au mai multe șanse să raporteze crampe musculare nocturne. Aceste crampe ar putea fi rezultatul capacității alcoolului de a deteriora fibrele musculare, dar este nevoie de mai multe cercetări în acest sens.

Cum să reduci crampele musculare nocturne

Deși cauza exactă a crampelor musculare nocturne este necunoscută, există modalități de a reduce probabilitatea de a le experimenta. De obicei, crampelor musculare nu indică o problemă gravă de sănătate. Cu toate acestea, dacă experimentați crampe musculare frecvente, ar trebui să consultați medicul dumneavoastră. Este posibil să puteți reduce probabilitatea de apariție a crampelor musculare prin:

Hidratare: Menținerea unei hidratări constante pe parcursul zilei poate contribui la reducerea frecvenței crampelor musculare, deoarece deshidratarea poate provoca crampe. Deși unele cercetări sugerează că crampele musculare nocturne nu sunt cauzate de deshidratare, poate fi util să beți apă în timpul perioadelor lungi de activitate în aer liber sau de activitate intensă. Există și cercetări care sugerează că consumul de suc de castraveți în timpul unei crampe ajută la inhibarea crampei într-un timp scurt.

Menținerea unui echilibru adecvat al electroliților: Dezechilibrele electrolitice, în special niveluri scăzute de magneziu, potasiu și calciu, au fost asociate cu crampe musculare. Asigurați-vă că dieta dumneavoastră include alimente bogate în acești electroliți, cum ar fi bananele, portocalele, spanacul, iaurtul și migdalele. Dacă este necesar, consultați medicul în legătură cu posibilitatea de a lua suplimente de electroliți.

Întindere: Efectuarea unor exerciții de întindere sau yoga înainte de culcare poate ajuta la reducerea atât a frecvenței, cât și a intensității crampei musculare nocturne. Cercetările sugerează că angajarea într-o rutină de întindere înainte de culcare ajută la reducerea crampei și a durerii de picioare după aproximativ șase săptămâni.

Băi: Unii oameni afirmă că luarea unui băi ajută la ameliorarea crampei nocturne, deși sunt necesare mai multe cercetări în acest sens. În special, o baie cu sare Epsom ar putea ajuta la reducerea durerii musculare. Sarea Epsom conține sulfat de magneziu. O baie cu sare Epsom poate crește nivelurile de magneziu, ceea ce poate ajuta la ameliorarea crampei musculare.

Masaj: Masarea mușchilor gambei sau ai picioarelor înainte de culcare vă poate ajuta să reduceți crampele pe timpul nopții, relaxând mușchii picioarelor. Dacă aveți mobilitate limitată, luați în considerare cererea de ajutor din partea unui partener.

Mersul pe călcâie: Unii oameni constată că mersul pe călcâie ajută la reducerea crampei musculare nocturne. Dacă vă treziți în miezul nopții cu o cramă în mușchiul gambei, încercați să vă ridicați și să mergeți pe călcâie. Deși acest tip de mers ajută la eliberarea mușchiului gambei tensionat, cercetările au constatat că nu este la fel de eficient ca întinderea în timpul unei crampe musculare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *