Dacă un bărbat face aceste 7 lucruri, este un psihopat emoțional

Fostul meu soț a fost abuziv: fizic, sexual și, mai ales, emoțional. (Cine a venit cu expresia „bețișoare și pietre îmi pot rupe oasele, dar cuvintele nu mă vor răni niciodată”, evident că nu avea nicio capacitate de a adăposti sentimente.)

Pe scurt: fostul meu a fost un psihopat emoțional — un sociopat complet .

Când ne-am despărțit după o căsnicie de aproape 8 ani, a plecat cu o valiză plină cu bucăți din mine: mândria mea, stima de sine, speranțe, vise. Nu a luat acele lucruri folosind mâinile; le-a luat folosind cuvintele sale.

Dar iată lucrul viclean despre psihopații emoționali și sociopații: sunt foarte buni să nu treacă în acest fel – atât de buni încât este adesea dificil să detectezi semnele că ești abuzat emoțional.

Ce este un sociopat?

Potrivit Clinicii Mayo , sociopatia – uneori denumită și tulburare de personalitate antisocială – este definită ca:

„… o tulburare mintală în care o persoană nu arată în mod constant nicio atenție pentru bine și rău și ignoră drepturile și sentimentele celorlalți. Persoanele cu tulburare de personalitate antisocială tind să-i antagonizeze, să manipuleze sau să trateze pe ceilalți cu asprime sau cu indiferență insensibilă. vinovăție sau remușcare pentru comportamentul lor”.

Care este diferența dintre a fi sociopat și psihopat?

Această întrebare a existat pentru totdeauna și chiar a incitat multe discuții în jurul mai multor criminali în serie celebri precum Ted Bundy și un studiu de caz al canibalului din Milwaukee Jeffery Dahmer .

WebMD o spune astfel: un sociopat seamănă mai mult cu un „cap fierbinte” – adică nu se gândește la modul în care acțiunile lor îi afectează pe cei din jur. Un psihopat are „inima rece” – adică sunt calculati în comploturile lor și manipulează oamenii din jurul lor pentru a obține ceea ce își doresc.

„O diferență cheie între un psihopat și un sociopat este dacă are o conștiință, vocea din interior care ne face să știm când facem ceva greșit… Un sociopat are de obicei o conștiință, dar este slabă. El poate ști că a-ți lua banii este greșit și s-ar putea să simtă o oarecare vină sau remușcări, dar asta nu-i va opri comportamentul”, spune Michael A. Tompkins, EDd, psiholog clinician la Centrul de Tratament pentru Sănătate Mintală din Sacramento County.

O concepție greșită comună este că un psihopat nu poate simți emoții. Este parțial greșit, chiar dacă psihopații sunt instabili emoțional de cele mai multe ori.

Psihopaților le lipsesc emoții precum anxietatea, frica și tristețea, dar pot simți alte emoții precum fericirea, bucuria, surpriza, dezgustul și durerea emoțională la fel ca populația generală. Și, crezi sau nu, psihopații pot plânge.

Dacă încă ești confuz între cele două, poți să te uiți la narcisism sau la tulburările de personalitate limită , mai ales că există o mulțime de încrucișări între tulburarea de personalitate narcisică și psihopatie. Aceste tulburări au același tip de personalitate implicat, așa că s-a născut psihopatul narcisist.

Cum iti dai seama daca este psihopat?

Tulburările psihopatice pot fi urmărite până la „anomalii biochimice, influențe genetice și de mediu și manifestări psihologice și sociale”, spune Willem HJ Martens în articolul său „Tulburări de personalitate antisociale și psihopatice: cauze, curs și remisiune — un articol de revizuire. .” 

Martens a studiat un număr de oameni, inclusiv oameni liberi de psihopati, pentru a vedea ce anume a cauzat apariția trăsăturilor psihopatice.

Unele semne comune includ minciuna patologică, comportamentul iresponsabil din punct de vedere social, nerespectarea sau încălcarea drepturilor celorlalți, incapacitatea de a distinge între bine și rău, dificultăți de a manifesta remușcări sau empatie, tendința de a minți des, manipularea și rănirea altora și probleme recurente cu Legea.

Conform practicii psihiatricei criminalistice (studiul persoanelor aflate în cauze penale pentru a le diagnostica dacă au o tulburare mintală), „Psihopatia este o tulburare de personalitate caracterizată prin lipsă de empatie, grandiozitate, efect superficial, înșelăciune, impulsivitate, iresponsabilitate și nerespectarea bunăstării sau a drepturilor altora”.

Din păcate, poate fi incredibil de greu să vezi un psihopat, mai ales la partenerii romantici, deoarece psihopații îți arată ceea ce vor să vezi. Au ascuns suferință pe care nu o vor arăta nici măcar un suflet.

Speranța mea este că puteți învăța din indiciile pe care le-am prins (în cele din urmă). Și chiar dacă nu este un psihopat, ar trebui  să faci tot ce poți pentru a scăpa  în siguranță.

Iată 7 semne de abuz emoțional care sunt, de asemenea, semnale roșii despre care bărbatul cu care ești într-o relație poate fi sociopat sau psihopat.

1. Te face să crezi că totul este vina ta.

Psihopații emoționali nu sunt întotdeauna de-a dreptul răi; de cele mai multe ori sunt foarte fermecătoare și pline de compasiune.

Într-un minut te lupți, în următorul îți spune dulce: „Iubito, uite. Nu vreau să mă lupt cu tine. Știu că nu te-ai putut abține să ne strici seara și că îți este greu să nu mai fii atât de emoționant tot timpul.”

Vezi ce a făcut acolo? În loc să se concentreze asupra problemei actuale, te-a făcut să simți că lupta a fost cumva vina ta.

Asta pentru că psihopații emoționali nu au nicio responsabilitate și nimic nu este vreodată vina lor. Așa că acordați atenție modului în care vorbește lucrurile.

2. Te aprinde cu gaz.

Gaslighting este atunci când un abuzator schimbă , răsucește și inventează informații cu intenția de a face pe cineva să se îndoiască de propria memorie, percepție și sănătate mentală. Este, de asemenea, o tactică populară a psihopaților emoționali. Este unul dintre multele jocuri mintale pe care le joacă psihopații.

Nu voi uita niciodată când am aflat că soțul meu mă înșela pentru că și-a lăsat din greșeală căsuța de e-mail deschisă.

Când l-am confruntat, în loc să-și ceară scuze, a explodat și a început să țipe la mine. „Le-ai citit greșit. Nu pot să cred că nu ai încredere în mine; așa e ca și cum nu ai încredere în mine. Nu pot să cred că am suportat asta! Ne distrugi căsnicia.”

După câteva zile de insistență necruțătoare că nu înșela, de fapt m-am trezit să mă întreb dacă am inventat totul în capul meu.

Când un psihopat emoțional știe că nu are nicio scuză, el inventează una (în tot acest timp, te face să simți că tu ești cel delirant).

3. El vede totul negativ ca fiind vina ta.

Acest punct seamănă cu numărul unu, dar credeți-mă când spun că este diferit. În acest caz, vorbim despre tendința unui psihopat emoțional de a da vina pe alții pentru toate problemele vieții lor.

Îi merge prost la serviciu? Ei bine, asta e vina ta pentru că îl stresezi acasă.

Ai probleme cu legea? Ei bine, l-ai înfuriat atât de mult încât s-a încălzit și a creat o problemă.

Nefericit în căsnicia ta? Este evident pentru că ești un partener atât de oribil.

Pe scurt: tot ceea ce se întâmplă rău este din cauza ta, a ție, a ție și niciodată din cauza lor. Sunt perfecti, tu esti defect. Sfarsitul povestii.

4. Te dărâma.

Psihopații emoționali știu că nu au mare lucru pentru ei, așa că își exercită controlul asupra victimelor în efortul de a controla modul în care gândesc . (Pentru că dacă ai putea gândi singur, s-ar putea să realizezi cât de mult meriți mai bine.)

Psihopații se simt în control atunci când te controlează. Așa că, dacă îți poate bate în cap cât de urât/inutil/patetic/prost ești, vei începe să crezi și tu însuți și să te agăți mai strâns de el pentru că (incorect) crezi că este tot ce poți face.

Și odată ce crezi că valoarea ta de sine este inexistentă, psihopații emoționali te pot face să crezi orice dorește el. Și ceea ce îți permite să crezi nu servește decât unei singure persoane: el.

5. Te izolează.

El te va descuraja și te va împiedica să-ți vezi prietenii pentru că — icnește! — s-ar putea să aibă de fapt două inteligențe despre ei și să te convingă să-l părăsești.

Dacă depune un efort bun pentru a te „repara”, nu poate tolera ca prietenii tăi să-i strice munca grea – nu cu sfaturile lor „rele” și căile greșite.

Un partener psihopat te va convinge că nu prea „înțelege” cât de mult te iubește și va încerca să te convingă că nu ai nevoie de prieteni pentru că îl ai. Acest lucru este, de asemenea, în concordanță cu comportamentul său antisocial pe care îl prezintă majoritatea psihopaților.

Dacă te condamnă la izolare socială, acesta este un mare steag roșu că te abuzează emoțional.

6. El iti ofera tratamentul silentios.

Psihopații folosesc tratamentul tăcut ca o modalitate de a câștiga putere asupra cuiva sau de a crea distanță emoțională.

Deci, dacă folosește frecvent această formă de „pedeapsă”, aceasta depășește limita în abuz emoțional și trebuie abordată. Tratamentul silențios te poate face să te simți singur, chiar ostracizat, ceea ce poate fi dăunător pentru propria ta sănătate mintală.

7. Reține atenția.

După faza de „bombardare a dragostei”, un psihopat va deveni distant.

Va părea plictisit de tine și enervat că vrei să continui cu o relație pasională și iubitoare de distracție pe care a început-o. Te va face să te simți ca o corvoadă, ceva ce îi este teamă să fie nevoit să facă.

Acesta este abuz emoțional pentru că te face să crezi că ești o corvoadă și că nu ar trebui să ai nevoie de atâta atenție. S-ar putea chiar să începi să crezi că ești egoistul în loc de el.

Efectele pe termen lung ale abuzului emoțional din partea unui psihopat sau sociopat nu sunt bune pentru tine și ar trebui neapărat să le părăsești. Nimeni nu merită asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *