Da, este posibil sa nu mai gandesti negativ si in acest fel vei invata sa treci dincolo de zidul pesimismului

Rupe odată pentru totdeauna cercul vicios al gândirii negative și îmbrățișează posibilitățile fără precedent și infinite pe care ni le oferă viața

Cum să oprești gândirea negativă ? A părăsi gândurile distructive și pesimiste necesită o tehnică rafinată, pentru că este un fel de revoluție existențială. De multe ori suntem înclinați să ne ascultăm vocea „realistă”, sau așa ne place să o numim, ceea ce ne împinge să nu riscăm și să ne abandonăm visele pentru un drum aparent mai sigur. Antrenoarea americană de viață Tama Kieves vorbește despre experiența ei personală la Thrive Global : „Când eram tânăr am crezut întotdeauna că nu voi deveni scriitor niciodată. Am crescut în Brooklyn într-o familie de evrei. Mi s-a spus întotdeauna că dacă aleg arta scrisul, ca cale de viațămi-ar fi fost foame. Așa că am devenit avocat. Pentru mine și familia mea, acesta a fost un gând realist, unul care să mă țină pe pământ, dar apoi mi-am dat seama că era un gând negativ. Mulți ani mi-am permis să fiu limitat de aceste gânduri rele și așa am pierdut mult timp fără să fac ceea ce îmi doream. Acest lucru li se întâmplă multor oameni – este o tendință culturală care duce la pesimism cronic .” Acum, Tama este un antrenor de viață de succes , autoarea mai multor cărți de psihologie și s-a recuperat odată pentru totdeauna din depresie .

Ne simțim încurajați să ne îndoim de abilitățile noastre și mai degrabă preferăm să avem încredere în critică, pe care o numim experiență. Experiențele sunt profesori de viață, dar concentrarea asupra trecutului nu ne face să trăim în momentul prezent . A renunța la gândurile negative este dificil, deoarece acestea sunt deghizate în gânduri realiste, dar dacă reușim, avem acces la o lume cu totul nouă. Nu avem idee cât de mult ne costă să gândim negativ : nu ne dăm seama, dar ne stricăm viața cu propriile noastre mâini.

„Gândurile negative ne pot submina bunăstarea psihologică, fizică și socială. Nu este un fapt rar, gândirea negativă face parte din natura umană și, ocazional, apare în noi. Unele gânduri pot fi deosebit de greu de renunțat: au devenit un obicei, parcă ar fi cuibărit ca un mucegai parazit în interiorul nostru”, spune Sara Guerra, psiholog din Milano.

emo

Cum să renunți la gândirea negativă

Așa cum sugerează Tama Kieves, „Hai să ne facem cu toții o favoare: numim doar gânduri realiste, hai să le dăm numele pe care îl merită: gânduri distructive. Sunt ca otrava”. Dar cum apare un gând negativ? „Gândurile negative nu sunt altceva decât o simplă interpretare a realității. Când avem un interviu de angajare și după o săptămână încă nu s-a prezentat nimeni pentru a da feedback, începem să gândim negativ. Nu m-au înțeles, nu o vor face niciodată, este vina mea, s-au gândit rău de mine. Aceste gânduri rele se strecoară în minte ca moliile și se hrănesc cu liniștea noastră.. Dar adevărul este că nu știm pentru că nu am avut încă un răspuns: persoana de HR poate fi bolnavă, sau alte discuții sunt încă în desfășurare. Decidem să interpretăm evenimentele pentru că am obișnuit creierul să facă acest lucru, dar trebuie să ne amintim că interpretarea subiectivă a realității nu corespunde adevărului absolut. „Concentrează-te pe ceea ce este real”, sugerează Kieves. „Pentru a alunga gândurile negative, trebuie să rămâneți în momentul prezent și să vizualizați doar faptele așa cum s-au întâmplat”.

emo

Un alt lucru pe care îl putem face pentru a renunța la gândurile negative este „să ne spunem o poveste mai bună”, așa cum spune Kieves. De ce ne gândim mereu la ce este mai rău? Dacă am face un efort să gândim mai bine, uneori, ne-am putea influența pozitiv starea de spirit și, în consecință, și alegerile noastre viitoare. Expertul recomandă ținerea unui jurnal în care să notăm toate fricile pe care le simțim , exact în momentul în care trăim sentimentul de frică . Și apoi scrie-ți o scrisoare, ca și cum ai vorbi cu un prieten drag. „Când ne-am scos din pielea noastră, suntem consilieri mult mai buni”. Cu toții avem un potențial emoțional extraordinar, să-l folosim.

În acest caz vă invit să vă gândiți la cel puțin 3 situații pozitive care pot distruge gândirea negativă. Dacă te hotărăști să mergi pe traseul activ… Lasă foaia de hârtie cu a ta acologândire negativă , ridicați-vă și acționați pozitiv. Un exemplu: sunați la un prieten drăguț, rezervați un masaj, luați o pauză de cafea, cumpărați o carte de pe internet, aplicați oja. Orice, atâta timp cât poate fi etichetat drept ceva pozitiv pentru tine. În felul acesta îți vei distrage mintea și, revenind la hârtie, o vei putea rupe”.

emo

Este posibil și simplu să înșeli gândirea negativă: „doar mutați atenția către un alt gând care ne oferă emoții precum seninătate, fericire, calm, ușurare. A face ceva care ne face să ne simțim într-o stare pozitivă este cel mai simplu și mai eficient în protecția dezactivarea negativității . Creierul este „programat” să facă față unui gând la un moment dat. Dacă îi distragem atenția cu ceva plăcut, cum ar fi desenul, scrisul, ieșirea la plimbare sau orice altceva, se va opri să se concentreze asupra gândirii negative și ne vom simți imediat mai bine”, spune antrenorul de viață american .

Pentru mulți oameni, gândirea negativă este un obicei cognitiv emoțional , este liniștitor, familiar. Din acest motiv, este adesea dificil să-l abandonezi ca pe un modus operandi zilnic . „Gândurile negative sunt ca mucegaiul”, crede dr. Guerra, „este nevoie de mult timp și de grăsime pentru a scăpa de ele”. Deci este nevoie de ceva efort, dar merită. Dincolo de zidul negativității, care ne limitează în posibilitățile noastre infinite și ne întunecă de lumina pe care o avem înăuntru, ne așteaptă o lume fantastică…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *