Cum te rănește un narcisist folosind empatia cognitivă

Dacă ți-aș spune că empatia poate provoca dureri fizice și emoționale oribile – chiar de nespus?

„Dar Kim, nu este empatia lipiciul care ține relațiile împreună și creează un mediu pozitiv pentru comunicare?”

Da, dar nu toată empatia este egală.

De fapt, narcisistul folosește un tip foarte specific de empatie ca un vas pentru a intra în capul tău, a-ți manipula gândurile și a te abuza.

Iată cum funcționează și de ce conceptul de „lipsă narcisistă de empatie” este o farsă.

Diferite tipuri de empatie

Empatia în sine poate fi bună sau rea – depinde de modul în care persoana experimentează, interpretează și reacționează.

Dicționarul Merriam-Webster definește termenul ca „acțiunea de a înțelege, de a fi conștient, de a fi sensibil și de a experimenta în mod indirect sentimentele, gândurile și experiența altuia, fie din trecut, fie din prezent, fără a avea sentimentele, gândurile și experiența. comunicate pe deplin într-o manieră obiectiv explicită.”

Nu, Merriam-Webster nu este un jurnal de psihologie sau un expert în domeniu, dar această definiție este destul de exactă.

De ce?

Nu menționează nimic despre experimentarea compasiunii, remușcării sau umanității. Iată diferitele tipuri de empatie și modul în care acestea se desfășoară în acțiune.

Empatie emoțională

Acesta este momentul în care te simți literalmente în pielea cuiva. Plângi cu prietenul tău care se confruntă cu dificultăți precum moartea unei persoane dragi. Simți aceeași durere a celor din jurul tău, chiar dacă nu o simți.

Problema aici este că acest sentiment aproape poate imobiliza o persoană. Dacă te-ai simțit atât de tulburat de suferința unei persoane fără adăpost încât ți-ai dat toate bunurile și ai devenit tu însuți fără adăpost, asta nu ajută prea mult situația, nu?

Empatie plină de compasiune

Acest tip poate fi împuternic: înțelegi dificultățile unei persoane, dar din moment ce nu le experimentezi singur, poți să acționezi și să îmbunătățești situația.

Dacă cineva se îneacă, nu ar trebui să sari singur în râu pentru că amândoi ați fi blocați. În schimb, ar trebui să scoți o creangă sau o frânghie de care se pot apuca. Asta e empatie plină de compasiune.

Empatia cognitivă

Aici lucrurile încep să se întunece. Gândiți-vă la fiecare avocat, agent de vânzări sau interogator slăbănog despre care ați auzit sau întâlnit vreodată – toți folosesc empatia cognitivă.

Acest lucru le oferă narcisiștilor capacitatea de a vedea lucrurile din perspectiva ta și apoi de a acționa într-un mod care este cel mai benefic pentru ei. Empatia cognitivă este încă empatie – doar că nu este genul cu care majoritatea oamenilor sunt familiarizați.

De ce conceptul de lipsă de empatie a narcisistului este un mit

Narcisiștilor nu le lipsește empatia în modul în care credem în mod obișnuit – le lipsește compasiune, remuşcări și regrete.

Avem tendința de a confunda emoții precum compasiunea cu empatia, dar, așa cum am menționat mai sus, o persoană poate înțelege ceea ce simte, gândește și trăiește o altă persoană fără a simți emoțiile umane care vin odată cu ea.

Tocmai de aceea, conceptul de lipsă de empatie a narcisistului este o farsă – și chiar una periculoasă.

Are tendința de a-i lăsa să se desprindă de un comportament foarte vătămător. Ideea de lipsă de empatie a narcisistului implică faptul că comportamentul lor abuziv este complet neintenționat.

În realitate, este extrem de manipulator și extrem de intenționat.

Cum folosește narcisistul empatia cognitivă pentru a te răni și a te manipula

Când ești la capătul abuzului unui narcisist, ai impresia că ai fi torturat ?

Ei bine, asta pentru că ești.

În decembrie 2014, Comisia de Informații a Senatului a lansat un raport despre metodele de „interogare îmbunătățite” ale CIA. Raportul detaliază modul în care CIA a cooperat cu psihologii ani de zile pentru a dezvolta un program care forțează subiectul într-o stare de neputință dobândită.

Când ești într-o stare de neputință învățată, ai suferit atât de mult chin din cauza unei traume exterioare, încât renunți în esență la propria ta autonomie. Neputința învățată poate duce la depresie și alte boli mintale.

Dacă un interogator (sau un narcisist) dorește să-și forțeze subiectul în neputința învățată, primul pas este stabilirea unei conexiuni.

Și care este instrumentul narcisistului pentru stabilirea conexiunii? Empatie cognitivă.

Când citim că narcisistului îi lipsește empatia, ne referim doar la empatie în felul în care o trăim noi înșine… și aceasta este una dintre neglijerile flagrante când citim criteriile DSM pentru narcisism. Manualul nu include și nu menționează empatia cognitivă.

Când narcisistul pare să fie amabil cu tine, el ajunge la rădăcina speranțelor și dorințelor tale cu privire la modul în care vrei să fii tratat, apoi se întoarce și folosește aceste dorințe și vise foarte importante pentru a te tortura… și asta nu  este un accident .

Folosind empatia cognitivă pentru a obține ceea ce își doresc

După cum puteți vedea, lipsa de empatie a narcisistului este un mit, deoarece trebuie să folosească empatia cognitivă pentru a obține ceea ce își dorește de la cei din jur.

Interogatorul vrea să obțină informații, vânzătorul vrea să vândă o mașină, iar avocatul vrea să câștige cazul lor. În toate aceste situații, au nevoie de empatie cognitivă pentru a intra în capul subiectului. Ei trebuie să înțeleagă sentimentele și gândurile subiectului pe care apoi le pot manipula pentru a produce un rezultat care este cel mai benefic pentru ei.

De aceea, probabil că te-ai trezit sărind înainte și înapoi de multe ori întrebându-te „mă iubesc sau mă urăsc?” Este mult mai ușor să crezi că acest lucru nu este intenționat și că narcisistul nu deține controlul asupra emoțiilor și acțiunilor lor – dar aceste acțiuni sunt calculate.

La fel ca interogatorul, narcisiștii interpretează emoții precum dragostea, deschiderea, bunătatea și generozitatea ca fiind puncte slabe. Și dacă dai un centimetru, ei vor lua o milă, vor merge înapoi și vor conduce aceeași milă iar și iar până când îți vei smulge părul.

Cum să te ferești de cuvintele sau acțiunile lor dăunătoare

Primul pas este să recunoaștem când narcisistul folosește empatia cognitivă pentru a-și atinge obiectivele. La început, acest lucru nu este ușor pentru că ești uman și apt să răspunzi la bunătatea percepută cu bunătate.

Dar falsa bunătate a narcisistului nu vine fără costuri.

De asemenea, este important să identifici ce vrea narcisistul de la tine. Acest lucru ar putea fi orice, inclusiv bani, treburile casnice, îngrijirea copiilor sau orice obligație pe care narcisicul simte că sunt sub ei și trebuie aruncate asupra cuiva mai puțin decât.

În alte cazuri, narcisistul poate să-și dorească doar un sac de box proverbial pe care să-l învinovățească pentru problemele lor sau să dezlănțuie abuzul lor emoțional (și uneori fizic).

Dar dacă răspunzi la amabilitatea și compasiunea lor falsă, returnându-le favoarea, nu îți va aduce nimic altceva decât alte abuzuri.

Narcisiștii nu pot fi raționați.

De aceea trebuie să faci tot ce-ți stă în putere pentru a-l evita pe narcisist și a-i scoate din viața ta cu orice preț. În caz contrar, narcisistul va folosi empatia cognitivă la nesfârșit pentru a profita de tine și a te distruge.

Nu vor răspunde bine – departe de asta – dar este singura soluție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *