Cum și când se taie trandafirii cățărători

Cel mai bine este să nu amânați atunci când vine vorba de tăierea trandafirilor cățărători. Indiferent dacă trandafirii cățărători sunt crescuți pe un perete, gard, spalier, stâlp sau pilon, vă recomand să îi tăiați în fiecare an, nu numai pentru a împiedica cățărătorii să își copleșească suporturile, ci și pentru a vă scuti de frustrarea de a vă confrunta cu un lanț de trestii supraîncărcate. Trandafirii dvs. vă vor răsplăti cu o creștere robustă și mai multe flori.

Ramurile bolnave sunt primele care dispar

Majoritatea trandafirilor cățărători înfloresc de cel puțin două ori în fiecare sezon de creștere: mai întâi pe ramurile mai vechi și apoi pe cele din sezonul curent. Tăierea lor în timpul perioadei de repaus vegetativ, la mijlocul sau la sfârșitul iernii, va încuraja o mulțime de flori la sfârșitul sezonului. Îmi place să încep tăierea prin a îndepărta cât mai mult frunziș posibil de pe fiecare trandafir. Acest lucru ajută la prevenirea bolilor prin îndepărtarea sporilor fungici latenți și îmi permite să văd structura ramificată a trandafirului în timp ce îl tai. Odată ce văd cu ce am de-a face, îndepărtez orice ramură bolnavă, rănită sau zveltă, tăindu-le la același nivel cu bastonul din care ies. În cazul în care vreunul dintre trestiile mai bătrâne, lemnoase, nu a reușit să înflorească bine în sezonul precedent, îl voi tăia și pe acesta. Toate trestiile care și-au depășit suportul vor primi o tundere preliminară pentru a le readuce în limite. De asemenea, voi îndepărta toate ramurile care se intersectează sau care sunt amplasate ciudat.

side how house covered in vines
Îndepărtarea ramurilor bolnave sau deteriorate permite o nouă creștere sănătoasă pentru a le înlocui.

Prevenirea răspândirii bolilor

Dezinfectați foarfecele de tăiat înainte de a trece la următoarea plantă, scufundându-le într-o soluție de înălbitor 25%, frecându-le cu un șervețel antiseptic sau pulverizându-le cu un dezinfectant comercial.

Pasul înapoi înainte de a trece mai departe

După ce am tăiat ramurile nedorite, fac un pas înapoi, arunc o privire la ceea ce a rămas și aleg ramurile care vor forma cadrul principal al plantei pentru sezonul următor. Mă uit după trestii puternice și sănătoase, cu mulți muguri umflători sau lăstari laterali (numiți laterali). Voi avea nevoie de suficiente trestii viguroase la diferite înălțimi pentru a acoperi suportul de sus în jos fără să se intersecteze. Toate ramurile care nu îndeplinesc criteriile mele sunt îndepărtate.

Eu prefer să tai și să pregătesc mai întâi cele mai joase dintre trestiile alese. Desfac fiecare ramură pe rând și o tai pentru a se potrivi cu suportul, asigurându-mă că tai suficient de departe pentru a ține cont de noua creștere. Apoi scurtez fiecare dintre lăstarii laterali până la doi până la cinci muguri, tăind întotdeauna cu aproximativ ¼ de centimetru deasupra și paralel cu un mugure. Apoi atașez din nou ramura principală la suport, menținând-o cât mai aproape de orizontală. Deoarece trandafirii cățărători nu au tendoane, rădăcini sau tulpini care să îi ajute să se agațe de suport, au nevoie de ajutorul nostru pentru a rămâne la locul lor. Prefer legăturile din plastic care se întind pe măsură ce trestiile cresc, dar sunt bune și legăturile de sârmă acoperite cu plastic, atâta timp cât sunt legate lejer, cu suficient spațiu pentru ca ramura să se extindă. Dacă o ramură încă mai depășește suportul după ce a fost atașată, voi termina prin tăierea excesului.

Nu uitați să faceți câțiva pași înapoi după ce ați tăiat și ați pregătit fiecare ramură principală. În caz contrar, s-ar putea să vă implicați atât de mult în tăierea și plasarea ramurii pe care lucrați încât să pierdeți din vedere forma generală a plantei. Nu uitați că scopul final este un trandafir cățărător care să își decoreze suportul fără să îl copleșească.

Partea 1: Tăiați ramurile vechi și nedorite

Prune out old and undesirable branches
old canes
removing crossing branches
Trestiile vechi devin mai puțin productive și produc flori mai puține și mai mici. Ramurile care se intersectează trebuie îndepărtate. Dacă trebuie să faceți o alegere, păstrați ramura mai tânără și mai viguroasă.

Partea 2: Tăiați ceea ce a rămas, având în minte un cadru de lucru

cutting lateral branches
Ramurile laterale trebuie tăiate până la doi până la cinci muguri.
a damaged bud
Tăiați aproximativ ¼ de centimetru deasupra mugurelui. Lăsarea unei cantități prea mari de lemn mort deasupra ar putea duce la îmbolnăviri, dar o cantitate prea mică poate deteriora mugurii.
horizontal canes growing against a fence
Unitățile orizontale înseamnă mai multe flori. Cel mai înalt mugur de pe o ramură secretă hormoni pentru a reprima creșterea celor de mai jos. Dacă un baston este orizontal, niciun mugure nu este dominant, astfel încât toți mugurii cresc și înfloresc.

Tipuri de cadre pentru trandafiri

Roses blooming horizontally
Suprafețe largi, orizontale. Trandafirii înfloresc cel mai abundent atunci când trestiile lor se întind pe orizontală, așa că plantele cățărătoare care se agață de pereți, garduri sau spaliere se comportă cel mai bine atunci când un număr de ramuri lungi se desfășoară în formă de evantai pe suprafața suportului lor, în arcuri largi.
roses in a zigzag pattern
spaliere sau pereți înguste. În cazul în care spațiul este limitat, eu prefer să cresc trandafirii în zig-zag pentru a păstra cât mai mult din trestie pe orizontală.
Roses growing on a post
Stâlpi și piloni. Trandafirii care cresc pe un stâlp sau pe o coloană arată cel mai bine, de obicei, cu doar două sau trei trestii înfășurate în spirale ușoare în jurul suportului.

Obiectivul tăierii cățărătoarelor este acela de a le îmbrăca suporturile într-un cadru de creștere sănătoasă și viguroasă, care va produce o cantitate mare de flori de calitate în sezonul următor.

SUGESTIE: Nu uitați să îndepărtați drajonii de la un trandafir altoit.

Removing suckers from a grafted rose illustration


Dacă tai un trandafir altoit în muguri, voi verifica la baza plantei pentru a vedea dacă există vreun mugure care crește de la portaltoi sub uniunea mugurilor – o masă umflată și umflată la suprafața solului sau aproape de aceasta. Tăierea drajonilor din portaltoi dă rezultate temporare, așa că îi îndepărtez prin smulgere bruscă în jos, aproape de punctul în care ies din plantă. În acest fel se îndepărtează tot țesutul mugurelui din care a crescut drajon. Dacă acești drajoni sunt lăsați să persiste, în cele din urmă vor copleși porțiunea superioară, altoită, a plantei.