Cum să vă ajutați copilul să treacă mai ușor peste varicelă

Varicela este o boală contagioasă, provocată de virusul varicelo-zosterian, care afectează în special copiii sub 10 ani. Varicela se manifestă prin apariția unei erupții cutanate, care provoacă mâncărime și disconfort. Deși, de obicei, varicela nu este o boală gravă, poate avea complicații, cum ar fi infecții bacteriene, pneumonie sau encefalită. De aceea, este important să știți cum să vă îngrijiți copilul și să-i ușurați simptomele. Iată câteva sfaturi utile:

  • Dacă copilul are febră, puteți să-i administrați paracetamol sau ibuprofen, pentru a-i scădea temperatura și a-i alina durerile. Nu folosiți aspirină, deoarece poate crește riscul de sindrom Reye, o afecțiune rară, dar gravă, care afectează ficatul și creierul.
  • Pentru a preveni răspândirea virusului, izolați copilul de ceilalți membri ai familiei și de persoanele care nu au avut varicelă sau nu au fost vaccinate. Copilul este contagios cu 1-2 zile înainte de apariția erupției și până când toate veziculele se usucă și formează cruste. Spălați-vă des pe mâini și dezinfectați obiectele și suprafețele cu care a intrat în contact copilul.
  • Pentru a reduce mâncărimea și inflamația, puteți să-i aplicați copilului pe piele loțiuni sau creme calmante, cum ar fi mixtura mentolată, calamină sau aloe vera. De asemenea, puteți să-i faceți băi cu apă călduță, în care să adăugați bicarbonat de sodiu, ovăz sau făină de muștar. Nu folosiți săpunuri, detergenți sau produse parfumate, deoarece pot irita și mai mult pielea.
  • Pentru a preveni infectarea veziculelor, tăiați-i copilului unghiile scurt și curat și împiedicați-l să se scarpine. Puteți să-i puneți mănuși de bumbac sau șosete peste mâini, mai ales noaptea. Dacă observați semne de infecție, cum ar fi puroi, roșeață, umflare sau durere, consultați medicul.
  • Pentru a menține hidratarea și a evita deshidratarea, oferiți-i copilului multe lichide, cum ar fi apă, ceai, sucuri naturale sau supă. Evitați băuturile carbogazoase, cofeinizate sau acidulate, deoarece pot irita gura și gâtul. Dacă copilul are vezicule în gură, puteți să-i dați să mestece gheață sau să-i aplicați geluri anestezice pe leziuni.
  • Pentru a-i asigura un somn odihnitor, puteți să-i dați copilului un antihistaminic, care să-i reducă mâncărimea și să-i inducă somnolență. De asemenea, puteți să-i schimbați lenjeria de pat și să-i oferiți haine lejere și din bumbac, care să nu-i irite pielea.

Sper că acest articol v-a fost de folos. Dacă aveți alte întrebări sau nelămuriri, nu ezitați să mă contactați. Vă doresc multă sănătate și o recuperare rapidă a copilului dumneavoastră!