Cum să treci peste o criză de vârstă mijlocie

Vă simțiți pierdut sau nemulțumit în cea mai mare parte a timpului? Treci printr-o criză a vârstei mijlocii? Nu vă faceți griji, vârsta ne ajunge din urmă pe toți. Haideți să ne scufundăm pentru a afla cum să depășim criza vârstei mijlocii și să luăm măsuri pentru un viitor mai luminos.

La un moment dat în viață, mulți dintre noi trec prin criza vârstei mijlocii. Poate fi o perioadă de confuzie, îndoială și anxietate, în care ne punem la îndoială scopul, realizările și direcția în viață.

Prin urmare, devine crucial să știm cum să facem față acestor emoții dificile într-un mod sănătos. Dar, înainte de a învăța cum depășești o criză la mijlocul vieții, trebuie să înțelegi ce este o criză la mijlocul vieții și cum să o identifici.

Ce este o criză la mijlocul vieții?

Criza vârstei mijlocii este o perioadă de introspecție, îndoială și întrebări pe care unii adulți o trăiesc în timp ce se confruntă cu propria îmbătrânire și mortalitate. Este o perioadă de introspecție, reflecție și chiar tulburare pe care unii oameni o experimentează la vârsta de 40 și 50 de ani.

Este un fenomen psihologic în care oamenii încep să se îndoiască de valoarea și sensul vieții lor de până atunci. Ei devin nemulțumiți de locul de muncă, de relațiile și de prioritățile actuale.

Criza vârstei mijlocii este deseori declanșată de schimbări în viață care fac ca o persoană să se confrunte cu propria mortalitate și să își reevalueze direcția vieții. Este o perioadă în care oamenii încep adesea să se îndoiască de alegerile, obiectivele și realizările lor în viață și pot simți un sentiment de nemulțumire sau de neliniște.

Persoanele care trec prin criza vârstei mijlocii pot experimenta o gamă largă de emoții, de la tristețe și regret până la furie și frustrare.

Înțelegerea crizei la mijlocul vieții

Criza vârstei mijlocii este o parte normală a dezvoltării psihologice la mijlocul vieții, care determină reevaluarea priorităților, a valorilor și a scopului vieții. Dacă este abordată bine, poate produce o transformare personală pozitivă.

De obicei, este declanșată de evenimente de viață, cum ar fi…

 • Copii care părăsesc casa
 • Realizarea faptului că cineva se apropie de jumătatea vieții sale
 • Sănătate în declin
 • Stagnarea carierei

Aceste lucruri îndeamnă la reflecție asupra oportunităților pierdute și asupra timpului limitat rămas. Cu toate acestea, nu toată lumea trece printr-o criză a vârstei mijlocii, dar se estimează că în jur de 15-20% dintre adulții aflați la jumătatea vieții o fac. Este mai frecventă la bărbați.

Felul în care o persoană își gestionează criza de la mijlocul vieții determină rezultatul. Mecanismele nesănătoase de adaptare cauzează adesea mai multe probleme, în timp ce auto-reflecția și schimbările pozitive în viață pot produce creștere.

Cheia este modul în care aleg să traverseze criza – impulsiv sau intenționat – care determină dacă aceasta produce stagnare sau descoperire de sine.

Acum, că am înțeles clar ce este o criză de vârstă mijlocie, să explorăm simptomele pentru a afla cum să trecem peste o criză de vârstă mijlocie.

Simptomele unei crize la mijlocul vieții

Printre simptomele comune se numără depresia, anxietatea, neliniștea, pierderea motivației, sentimentele de neîmplinire și dorința de schimbare .

Unele dintre cele mai frecvente simptome ale crizei vârstei mijlocii includ:

 • Un sentiment de plictiseală sau de neliniște în legătură cu viața ta actuală
 • Sentimentul că ați ratat oportunități sau experiențe
 • O dorință de a face schimbări semnificative în viața ta
 • Vă simțiți neîmplinit sau nemulțumit de carieră sau de relații
 • O teamă de îmbătrânire sau de mortalitate
 • Chestionarea sensului și scopului vieții
 • Sentimentul de pierdere sau de durere pentru vise sau obiective neîmplinite

Unii oameni caută soluții superficiale, cum ar fi cumpărarea de obiecte scumpe sau aventurile.

Cum să treci peste o criză de vârstă mijlocie

Acum că știți ce este o criză de vârstă mijlocie, haideți să explorăm cum puteți depăși o criză de vârstă mijlocie. Iată câteva strategii care te pot ajuta să înveți cum să depășești o criză de la mijlocul vieții

1. Acceptă-ți sentimentele

Primul pas pentru a depăși criza vârstei mijlocii este să îți accepți sentimentele. Este normal să te simți confuz, pierdut sau nemulțumit în această perioadă a vieții.

Nu încercați să vă ignorați sau să vă reprimați sentimentele, deoarece acest lucru nu va face decât să înrăutățească lucrurile. În schimb, recunoașteți-vă emoțiile și permiteți-vă să le trăiți pe deplin. Acest lucru vă va ajuta să vă procesați sentimentele și să mergeți mai departe.

2. Reflectați asupra vieții voastre de până acum

Luați-vă timp pentru a reflecta la viața dumneavoastră de până acum. Gândiți-vă la ceea ce vă oferă satisfacție și scop. Gândiți-vă la ceea ce apreciați cel mai mult – cariera, relațiile, contribuțiile aduse celorlalți.

Reflecția vă poate ajuta să identificați zonele din viața dumneavoastră care ar putea avea nevoie de îmbunătățiri sau de creștere. Dar asigurați-vă că apreciați și tot ceea ce ați realizat până acum.

3. Identificarea cauzei principale

Pentru a depăși criza vârstei mijlocii, este important să identificați cauza principală a sentimentelor dumneavoastră. Ce anume vă face să vă simțiți nemulțumit sau neîmplinit? Este vorba de carieră, de relațiile tale, de sănătate sau de altceva?

Luați-vă ceva timp pentru a reflecta asupra vieții dumneavoastră și încercați să identificați problema de bază. Odată ce ați identificat cauza principală, puteți începe să o abordați. Iată cum să depășești o criză de la mijlocul vieții.

4. Reevaluați-vă obiectivele și prioritățile

Criza vârstei mijlocii poate fi o oportunitate de a vă reevalua obiectivele și prioritățile. Luați-vă timp să vă gândiți la ceea ce este important pentru dvs. și la ceea ce doriți să realizați în viață.

Sunt obiectivele și prioritățile actuale aliniate cu valorile și aspirațiile tale? În caz contrar, poate că este timpul să faceți unele schimbări. Stabiliți noi obiective care au sens și vă satisfac și începeți să luați măsuri pentru a le atinge.

5. Găsiți noi căi de exprimare de sine

Mulți oameni care se confruntă cu criza vârstei mijlocii se simt limitați și neîmpliniți. Adăugarea de noi puncte de exprimare de sine poate ajuta la combaterea acestor sentimente.

Încercați să vă apucați de un nou hobby pe care v-ați dorit dintotdeauna să-l încercați, fie că este vorba de pictură, de cântatul la un instrument, de scris sau de înscrierea într-o echipă sportivă. Ați putea, de asemenea, să vă oferiți voluntar timpul și abilitățile într-un mod nou, care să vă aducă împlinire.

6. Accent pe relații

Relațiile sănătoase sunt o sursă incredibilă de semnificație, bucurie și confort în perioadele dificile. Reconectați-vă cu vechii prieteni, faceți-vă mai mult timp pentru familie și investiți în relațiile dvs. importante.

Împărtășește-le celor apropiați prin ce treci – probabil că vor dori să te sprijine în această fază. De asemenea, relațiile ne pot expune la noi perspective și pasiuni care să ne ajute să ne dezvoltăm.

7. Acceptă schimbarea

Criza vârstei mijlocii este adesea un moment de schimbare semnificativă și este important să acceptați această schimbare, mai degrabă decât să îi rezistați.

Schimbarea poate fi înfricoșătoare, dar poate fi și o oportunitate de creștere și transformare. Acceptă noile experiențe și oportunități și fii deschis la posibilitățile pe care ți le oferă viața.

O criză la mijlocul vieții poate dezvălui că este nevoie de schimbări în viața ta, dar încearcă să nu acționezi impulsiv. Faceți schimbări bazate pe reflecție și nu pe disperare. Acesta este un pas crucial atunci când învățați cum să depășiți o criză de la mijlocul vieții.

8. Luați măsuri

Pentru a depăși criza vârstei mijlocii, trebuie să acționați. Acest lucru poate implica efectuarea unor schimbări semnificative în viața dumneavoastră, cum ar fi schimbarea carierei, începerea unui nou hobby sau încheierea unei relații toxice.

Schimbările majore în viață, cum ar fi încheierea unei căsnicii sau renunțarea la locul de muncă, ar trebui să fie bine gândite. Așadar, gândiți-vă să faceți schimbările necesare, dar nu schimbări radicale. Gândiți-vă să începeți cu schimbări mai mici, ușor de gestionat, pe care le puteți face.

Faceți pași mici către obiectivele dumneavoastră și sărbătoriți progresul pe parcurs. Acesta este modul în care poți depăși criza vârstei mijlocii.

9. Căutați sprijin

Trecerea printr-o criză la mijlocul vieții poate fi o provocare și este important să căutați sprijin din partea prietenilor, a familiei sau a unui terapeut.

Discuția cu cineva vă poate ajuta să obțineți o nouă perspectivă asupra situației dumneavoastră și vă poate oferi încurajarea și motivația de care aveți nevoie pentru a merge mai departe. Nu vă fie teamă să cereți ajutor atunci când aveți nevoie de el.

10. Practicați autoîngrijirea

Să ai grijă de tine este esențial atunci când treci printr-o criză de vârstă mijlocie. Găsiți-vă timp pentru activități de autoîngrijire care să vă hrănească trupul, mintea și sufletul. Acestea pot include exerciții fizice, meditație, lectură, petrecerea timpului în natură sau urmărirea unui hobby creativ.

Îngrijirea de sine vă poate ajuta să reduceți stresul, să vă îmbunătățiți starea de spirit și să vă îmbunătățiți bunăstarea generală.

11. Găsiți un nou sens și un nou scop

Fără un sens al scopului, chiar și cea mai confortabilă viață poate părea goală. O criză la mijlocul vieții este o șansă de a identifica un nou scop care să se alinieze cu etapa actuală a vieții tale.

Scopul tău ar putea implica mentorat, ajutorarea următoarei generații sau o donație. Gândiți-vă la modul în care vă puteți folosi abilitățile, experiențele și resursele pentru a avea un impact pozitiv asupra altora sau asupra unor cauze importante.

Dezvoltarea unui scop vă poate da un sens și o motivație reînnoită. Aceasta este una dintre cele mai eficiente modalități de a învăța cum să depășești criza vârstei mijlocii.

12. Rămâi pozitiv

Când treci printr-o criză a vârstei mijlocii, este ușor să te concentrezi asupra aspectelor negative ale vieții tale. Cu toate acestea, acest lucru nu va face decât să vă mențină blocat într-un ciclu de negativitate și disperare.

Deși dificilă, criza vârstei mijlocii este, în cele din urmă, o oportunitate de autodescoperire, creștere și reînnoire, dacă faceți pașii potriviți. Rămâneți pozitiv, sărbătorind fiecare succes, indiferent cât de mic.

Concentrează-te pe viitor – nu ești blocat pe această cale pentru totdeauna. Cu efort și timp,vei trece prin această fază mai puternică,mai înțeleaptă și mai sigură de valorile și scopul tău în viață.

Exersează recunoștința pentru lucrurile pe care le ai și pentru oamenii din viața ta. Acest lucru vă va ajuta să vă schimbați mentalitatea și să găsiți mai multă bucurie și împlinire în viața dumneavoastră.