Cum să-ți faci timp pentru orice fără a te stresa

 

Timpul este o resursă limitată și prețioasă, pe care o folosim pentru a ne îndeplini sarcinile, a ne urmări obiectivele și a ne bucura de viață. Cu toate acestea, de multe ori ne simțim copleșiți de numărul de lucruri pe care le avem de făcut, de termenele pe care le avem de respectat și de presiunea pe care o simțim din partea celorlalți sau a noastră. Astfel, ne stresăm, ne pierdem concentrarea, ne neglijăm sănătatea și ne reducem calitatea vieții. Cum putem să ne facem timp pentru orice fără a ne stresa? Iată câteva sfaturi care te pot ajuta:

Stabilește-ți prioritățile. Primul pas pentru a-ți face timp pentru orice fără a te stresa este să-ți stabilești prioritățile, adică să-ți clarifici care sunt lucrurile cele mai importante și urgente pentru tine. Nu poți să faci totul, dar poți să faci ceea ce contează cu adevărat. Pentru a-ți stabili prioritățile, poți folosi metoda matricei Eisenhower, care împarte activitățile în patru categorii, în funcție de importanța și urgența lor:

 • Importante și urgente – sunt activitățile care au un termen limită scurt și care au un impact mare asupra vieții tale, cum ar fi o sarcină de serviciu, o factură de plătit, o problemă de sănătate etc. Aceste activități trebuie făcute imediat și personal, deoarece nu pot fi amânate sau delegate.
 • Importante, dar nu urgente – sunt activitățile care au un termen limită lung și care au un impact mare asupra vieții tale, cum ar fi un proiect personal, un obiectiv de dezvoltare, o activitate de relaxare etc. Aceste activități trebuie planificate și făcute în timpul liber, deoarece nu sunt presante, dar sunt valoroase.
 • Urgente, dar nu importante – sunt activitățile care au un termen limită scurt, dar care au un impact mic asupra vieții tale, cum ar fi un telefon, un email, o vizită neașteptată etc. Aceste activități pot fi delegate sau reduse, deoarece nu sunt esențiale, dar sunt consumatoare de timp.
 • Nici urgente, nici importante – sunt activitățile care nu au niciun termen limită și niciun impact asupra vieții tale, cum ar fi navigarea pe internet, vizionarea unui film, jocurile video etc. Aceste activități pot fi eliminate sau limitate, deoarece nu sunt productive, dar sunt distractive.

Folosește această matrice pentru a-ți evalua activitățile și a le ordona în funcție de prioritate. Alocă-ți timp pentru fiecare categorie, dar concentrează-te mai mult pe cele importante și urgente.

Organizează-ți timpul. Al doilea pas pentru a-ți face timp pentru orice fără a te stresa este să-ți organizezi timpul, adică să-ți planifici activitățile în funcție de disponibilitatea și eficiența ta. Nu poți să controlezi timpul, dar poți să-l gestionezi mai bine. Pentru a-ți organiza timpul, poți folosi următoarele instrumente:

 • Un calendar – este un instrument care îți arată când ai de făcut ceva, cum ar fi o întâlnire, un eveniment, o sarcină etc. Folosește un calendar pentru a-ți nota activitățile importante și urgente, care au un termen limită clar și care nu pot fi schimbate. Poți folosi un calendar fizic, electronic sau o aplicație pe telefon.
 • O listă de sarcini – este un instrument care îți arată ce ai de făcut, cum ar fi o activitate, un proiect, un obiectiv etc. Folosește o listă de sarcini pentru a-ți nota activitățile importante, dar nu urgente, care au un termen limită flexibil și care pot fi modificate. Poți folosi o foaie de hârtie, un caiet sau o aplicație pe telefon.
 • Un cronometru – este un instrument care îți arată cât timp ai de făcut ceva, cum ar fi o sesiune de lucru, o pauză, o activitate de relaxare etc. Folosește un cronometru pentru a-ți măsura timpul și a-ți impune limite. Poți folosi un ceas, un telefon sau o aplicație pe telefon.

Folosește aceste instrumente pentru a-ți structura timpul și a-ți optimiza activitățile. Planifică-ți timpul în avans, dar fii flexibil și adaptabil la schimbări. Respectă-ți timpul, dar nu te obseda de el.

Folosește-te de tehnici de gestionare a stresului. Al treilea pas pentru a-ți face timp pentru orice fără a te stresa este să folosești tehnici de gestionare a stresului, adică să-ți reduci nivelul de tensiune și să-ți îmbunătățești starea de bine. Nu poți să elimini stresul, dar poți să-l diminuezi și să-l transformi în ceva pozitiv. Pentru a folosi tehnici de gestionare a stresului, poți folosi următoarele metode:

 • Respirația profundă – este o metodă care îți ajută să te relaxezi, să te calmezi și să te concentrezi. Respirația profundă constă în a inspira profund pe nas, a reține aerul pentru câteva secunde și a expira lent pe gură. Repetă acest ciclu de câteva ori, până când simți că te liniștești. Folosește respirația profundă atunci când te simți stresat, anxios sau nervos.
 • Meditația – este o metodă care îți ajută să te eliberezi de gânduri, să te conectezi cu prezentul și să te simți mai fericit. Meditația constă în a te așeza confortabil, a închide ochii și a-ți focaliza atenția pe un punct, cum ar fi respirația, un sunet, o imagine sau o afirmație. Lasă gândurile să vină și să plece, fără să le judeci sau să le urmărești. Folosește meditația zilnic, pentru câteva minute, pentru a-ți îmbunătăți starea de spirit și sănătatea.
 • Exercițiul fizic – este o metodă care îți ajută să te energizezi, să te tonifiezi și să te distrezi. Exercițiul fizic constă în a face o activitate care îți solicită corpul, cum ar fi mersul pe jos, alergatul, înotul, dansul sau orice altceva. Exercițiul fizic îți stimulează circulația sângelui, îți oxigenează creierul și îți eliberează endorfine, hormonii fericirii. Folosește exercițiul fizic de câteva ori pe săptămână, pentru cel puțin 30 de minute, pentru a-ți îmbunătăți forma fizică și starea psihică.
 • Relaxează-te. Un alt pas pentru a-ți face timp pentru orice fără a te stresa este să te relaxezi, adică să te eliberezi de tensiune, să te odihnești și să te răsfeți. Relaxarea este necesară pentru a-ți reface energia, a-ți echilibra emoțiile și a-ți clarifica gândurile. Relaxarea nu înseamnă să nu faci nimic, ci să faci ceva care îți place și care îți aduce plăcere. Pentru a te relaxa, poți folosi următoarele activități:
 • Ascultă muzică. Muzica este un mod eficient de a te relaxa, deoarece îți influențează starea de spirit, îți stimulează creierul și îți încântă simțurile. Alege o muzică care îți place, care îți induce o stare de calm, de bucurie sau de energie. Poți asculta muzică în timp ce lucrezi, în timp ce te plimbi, în timp ce te culci sau în orice alt moment.
 • Citește o carte. Cititul este un mod plăcut de a te relaxa, deoarece îți dezvoltă imaginația, îți îmbogățește cunoștințele și îți oferă o evadare din realitate. Alege o carte care îți place, care îți stârnește interesul, care îți provoacă gândirea sau care îți inspiră acțiunea. Poți citi o carte dimineața, seara, în pauze sau în orice alt moment.
 • Fă ceva creativ. Creativitatea este un mod distractiv de a te relaxa, deoarece îți exprimi talentele, îți folosești potențialul și îți satisfaci nevoia de frumos. Fă ceva creativ, cum ar fi să desenezi, să scrii, să cânți, să dansezi sau orice altceva. Nu contează dacă ești bun sau nu, important este să te simți bine și să te bucuri de proces.

Delegă sau renunță la unele activități. Un ultim pas pentru a-ți face timp pentru orice fără a te stresa este să delegi sau să renunți la unele activități, adică să te eliberezi de unele sarcini care nu sunt importante, urgente sau plăcute pentru tine. Nu poți să faci totul singur, dar poți să ceri ajutor sau să spui nu. Pentru a delega sau a renunța la unele activități, poți folosi următoarele criterii:

 • Importanța pentru tine. Întreabă-te dacă activitatea pe care o faci este importantă pentru tine, dacă îți aduce valoare, dacă îți servește scopul sau viziunea. Dacă răspunsul este nu, atunci poți să o delegi sau să o renunți.
 • Plăcerea pentru tine. Întreabă-te dacă activitatea pe care o faci este plăcută pentru tine, dacă îți aduce satisfacție, dacă îți place să o faci. Dacă răspunsul este nu, atunci poți să o delegi sau să o renunți.
 • Competența ta. Întreabă-te dacă activitatea pe care o faci este potrivită pentru tine, dacă ai abilitățile, cunoștințele și resursele necesare pentru a o face. Dacă răspunsul este nu, atunci poți să o delegi sau să o renunți.

Folosește aceste criterii pentru a-ți evalua activitățile și a le elimina sau a le transfera pe cele care nu îți aduc beneficii. Așa vei avea mai mult timp pentru cele care îți aduc beneficii.

Acestea sunt câteva sfaturi pentru a-ți face timp pentru orice fără a te stresa. Nu este ușor să-ți gestionezi timpul și să-ți reduci stresul, dar nici imposibil. Este un proces care necesită voință, disciplină și răbdare. Dar merită să îl faci, pentru că te va ajuta să te simți mai bine cu tine însuți, să te bucuri mai mult de viață și să îți îndeplinești obiectivele. Așa că nu mai aștepta, începe să-ți faci timp pentru orice fără a te stresa. Vei vedea cum se schimbă totul în bine. ????