Cum să te prețuiești mai mult și să-ți crești stima de sine

Aproape toată lumea se confruntă cu o stimă de sine scăzută la un moment dat în viață, iar pentru unii oameni aceasta poate fi o luptă care durează toată viața. Se poate simți debilitantă și poate sta în calea vieții de zi cu zi și a relațiilor tale. Dacă treceți printr-o perioadă de stimă de sine scăzută în acest moment, există lucruri pe care le puteți face pentru a vă consolida stima de sine și bunăstarea în general. A avea un sentiment sănătos de stimă de sine duce la relații mai bune, la viața profesională, la sănătate și la bunăstare mentală și emoțională. Dacă te întrebi cum să te prețuiești mai mult, iată nouă sfaturi pentru a-ți crește stima de sine.

Cum să te prețuiești mai mult pe tine însuți

1. Vorbește pozitiv cu tine însuți
Felul în care comunicați cu voi înșivă are un impact uriaș asupra încrederii și stimei de sine. Dacă vorbiți în mod constant în mod negativ cu voi înșivă („Sunt atât de urâtă”, „Trebuie să slăbesc 10 kilograme”, „Sunt atât de groaznică la asta”), vă diminuați în mod constant valoarea de sine.

Vorbirea pozitivă despre sine poate fi benefică pentru sănătatea dumneavoastră mentală, pentru performanța în carieră și pentru relații. Vă poate ajuta să dezvoltați strategii eficiente pentru a face față emoțiilor și vă face să vă simțiți bine în pielea dumneavoastră. Dacă observați că vă implicați în autoconferințe negative, opriți-vă gândul la mijlocul fluxului și înlocuiți-l cu ceva pozitiv. Acest lucru va necesita practică, dar cu cât o veți face mai des, cu atât va deveni mai ușor.

2. Acceptați mai multe complimente
Multora dintre noi ne este greu să acceptăm complimente. Le deviem, le diminuăm sau pur și simplu schimbăm subiectul. Lucrați la acceptarea complimentelor atunci când vă sunt oferite, chiar dacă vă face să vă simțiți inconfortabil la început. Încercați să le primiți cu grație și recunoștință – spuneți „mulțumesc” și poate lucrați pentru a împărtăși ce înseamnă complimentul pentru dumneavoastră. Asigurați-vă că recunoașteți complimentul și că îl luați în considerare. Faptul că auziți admirația celorlalți vă poate ajuta să construiți valoarea pe care o vedeți în voi înșivă.

3. Exersează să spui nu
Uneori, a te pune înaintea celorlalți este complet necesar. Dacă te simți secătuit și epuizat pentru că spui în mod constant da la lucruri pentru care nu ai energia necesară, ceva trebuie să cedeze. Înțelegem, poate fi foarte greu să spui nu oamenilor, mai ales când ești o persoană grijulie și generoasă. Cu toate acestea, trebuie să fii sincer cu tine însuți cu privire la câtă capacitate ai. Spune da lucrurilor care te luminează și îți umplu paharul, dar ai grijă să nu-ți umpli calendarul cu prea multe angajamente. Să-ți faci timp pentru tine să te odihnești, să te relaxezi și să te reîncarci este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru tine.

4. Gândește-te la ceea ce introduci în corpul tău
Felul în care te simți în legătură cu tine însuți are adesea mult de-a face cu ceea ce pui în corpul tău. Dieta ta are un impact enorm asupra sănătății tale mentale și fizice și îți poate diminua sau crește stima de sine. Concentrează-te pe o dietă plină de multe proteine, grăsimi sănătoase, cereale integrale, legume cu frunze verzi, fructe și legume și bea multă apă, reducând la minimum alimentele procesate, alimentele prăjite, carbohidrații rafinați, carnea roșie, dulciurile și băuturile dulci. Alcoolul poate avea, de asemenea, un mare impact asupra modului în care vă simțiți în legătură cu voi înșivă. În timp ce să bei puțin alcool pe ici pe colo este în totalitate în regulă pentru majoritatea oamenilor, dacă ai devenit dependent de el sau îl folosești pentru a face față unor sentimente sau situații dificile, te poate face să te simți și mai abătut și mai deprimat.

5. Prioritizarea relațiilor sănătoase
Dacă oamenii din jurul tău te pun constant la pământ, te judecă sau te fac să te simți prost în legătură cu tine, este mai probabil să faci și tu la fel. Am auzit recent acest citat care m-a impresionat cu adevărat. „Îți poți da seama cât de mult se iubește o femeie pe ea însăși în funcție de partenerul pe care și-l alege” și este atât de adevărat. Acest lucru este valabil și pentru prietenii. Relațiile sănătoase constau în respect, bunătate și ridicarea celuilalt. Cu cât te prețuiești mai mult pe tine, cu atât mai mult îți dai seama că ar trebui să prioritizezi persoanele care te prețuiesc și viceversa.

6. Încercați terapia prin conversație
Terapia prin discuții poate fi incredibil de utilă pentru a vă consolida stima de sine. Aceasta vă va ajuta să vă dați seama de ce nu vă prețuiți atât de mult pe cât ar trebui și să reduceți autoflagelarea negativă. Terapeutul dvs. vă poate ajuta să vă rezolvați problemele de stimă de sine și să vă simțiți mai încrezător în dvs. Cu timp și muncă puteți construi o relație sănătoasă cu dumneavoastră. Este super important să găsești terapeutul potrivit pentru tine. Dacă nu vă simțiți bine, continuați să căutați până când veți găsi unul care vă place!

7. Începeți o practică zilnică de meditație
Orice cantitate de meditație zilnică te poate ajuta să fii mai blând și mai puțin critic cu tine însuți. Meditația vă poate ajuta să rupeți ciclul de autoflagelare negativă și să deveniți mai prezent în experiențele și relațiile care vă aduc bucurie.

Prin meditație, vă puteți antrena mintea să fie mai calmă, mai clară și mai plină de compasiune față de voi înșivă. Cu o practică regulată, puteți învăța să nu vă mai atașați atât de mult de gândurile negative, să găsiți compasiune față de sine și să construiți rezistență. Concentrarea pe recunoștință eliberează substanțe chimice fericite în creier, cum ar fi dopamina și serotonina, astfel încât practicarea recunoștinței prin meditație poate reduce anxietatea și depresia.

8. Fă-ți timp pentru exerciții fizice
Dacă ești un cititor frecvent pe aici, știi cât de mult încurajăm exercițiile fizice. Există atât de multe beneficii în a vă mișca corpul în mod regulat, dar astăzi ne vom concentra pe modul în care vă poate crește stima de sine. Exercițiile fizice îți sporesc încrederea și imaginea corporală, îți îmbunătățesc sănătatea mintală și îți ridică energia, creativitatea și productivitatea. A face exerciții fizice în mod regulat vă va îmbunătăți viața în general. Încercați să vă antrenați de trei până la cinci ori pe săptămână și să faceți mișcare zilnic, cum ar fi o plimbare pe jos sau o plimbare cu bicicleta pe îndelete.

9. Găsește o activitate pe care o iubești
O modalitate excelentă de a-ți construi valoarea de sine este să te implici în activități pe care le iubești. Acest lucru ar putea fi înscrierea într-o echipă de fotbal recreativă, luarea de lecții de fotografie, mersul la cursuri de dans sau începerea caligrafiei. Poate că există ceva ce ți-ai dorit întotdeauna să faci, dar nu ai apucat niciodată să faci. Acum este momentul potrivit. Petrecerea timpului făcând lucruri care vă fac plăcere vă îmbunătățește sănătatea mintală, vă sporește încrederea și vă îmbunătățește starea de spirit și bunăstarea generală.

Încearcă aceste sfaturi dacă lucrezi la stima de sine. Te vor ajuta să-ți sporești încrederea și să te prețuiești mai mult.