Cum să stabiliți limite cu prietenii și când să o faceți

Spre deosebire de alte legături din viața noastră, cum ar fi cele pe care le avem cu rudele și colegii de muncă, putem să ne alegem prietenii. Aceste conexiuni sociale contează, iar cercetările arată că ele ne pot îmbunătăți viața în multe feluri. Poate fi o provocare să stabilești o limită cu un prieten, mai ales dacă nu este ceva cu care ești obișnuit.

Mai jos, vom discuta despre modul în care stabilirea limitelor vă poate sprijini pe dvs. și prieteniile dvs., cum să stabiliți limite și ce să faceți dacă aveți nevoie de ajutor.


Cum să stabilești limite cu prietenii


Să presupunem că identificați nevoia de a stabili o limită cu un prieten, dar sunteți nervos cu privire la modul în care ar putea afecta relația. S-ar putea să fii îngrijorat că le vei răni sentimentele sau că vei descoperi că granița ta nu este respectată atunci când încerci să stabilești una. Dacă întâmpinați probleme cu stabilirea unei limite și căutați gânduri suplimentare despre cum să o faceți, ați putea lua în considerare următoarele sfaturi:

Fii clar și ferm.

Deși limitele pot fi stabilite cu amabilitate, s-ar putea să obțineți mai mult succes dacă cererea dvs. este, de asemenea, clară și fermă. Uneori, cineva poate încerca să împingă limitele tale, ceea ce poate fi o provocare. În acest caz, puteți reitera granița și o puteți aplica. Acest lucru ar putea arăta ca și cum ar spune ceva de genul „V-am anunțat că nu vreau sfaturi pe acest subiect.

Fii atent la limbajul tău.

Acest lucru ar putea ajuta dacă sunteți cineva care își face griji că ar putea supăra un prieten cu limitele dvs. Luați în considerare utilizarea afirmațiilor „Eu” și concentrarea asupra a ceea ce aveți nevoie. De exemplu, ați putea spune: „Nu mă simt confortabil să iau masa în restaurante în acest moment din cauza pandemiei de coronavirus. Înțeleg că toată lumea este într-un loc diferit cu asta. Ne putem întâlni în parc sau să comandăm ceva la pachet împreună?” Granițele nu trebuie să sune ca un atac; există adesea modalități de a le stabili cu amabilitate.

Planifica.

Poate fi util să planificați ce să spuneți înainte de a le spune. Uneori, jocul de rol poate fi valoros, mai ales dacă te simți nervos cu privire la stabilirea unei limite pe care trebuie să o stabilești. Aceasta este o activitate comună pe care oamenii o pot încerca cu un terapeut.
A învăța să stabilești limite poate fi un proces pentru mulți oameni și este în regulă dacă ai nevoie de sprijin și practică. Încearcă să fii blând cu tine însuți în timp ce înveți. Un terapeut ar putea fi capabil să ajute la stabilirea limitelor și să servească drept o completare utilă pentru sistemul dumneavoastră de sprijin în timpul acestui proces.

Când să stabiliți o limită


Unele indicii potențiale te pot ajuta să știi când trebuie stabilită o limită cu un prieten. Dacă te simți iritat sau rănit de ceea ce face sau spune altcineva și nu ai adus în discuție, ar putea fi timpul să stabilești o limită. În plus, dacă simțiți că renunțați la informații despre dvs. pe care nu doriți să le furnizați sau dacă oferiți articole sau bani pe care nu îi puteți oferi în acest moment, poate fi timpul să stabiliți o limita.

Înțelegerea diferitelor tipuri de limite vă poate ajuta să recunoașteți nevoia potențială de a stabili una.

De ce sunt atât de importante granițele în prietenii? Iată câteva beneficii potențiale ale stabilirii limitelor:

Granițele pot schimba tiparele


Uneori, intrăm în tipare pe care vrem să le schimbăm. Acest lucru poate fi relevant în relații de prietenie, precum și în alte părți ale vieții. Când vrem să schimbăm un model, nevoile noastre se pot schimba și ele. De exemplu, poate că sunteți într-un model în care sunteți obișnuit să permiteți prietenilor să împrumute bani de la dvs. Stabilirea limitelor vă poate ajuta să schimbați acest tipar.

Granițele pot preveni resentimentele


Una dintre provocările cu care se confruntă mulți oameni atunci când stabilesc limite este că simt că va răni o persoană sau relația lor cu acea persoană. Cu toate acestea, este posibil ca opusul să fie adevărat în multe cazuri. Granițele pot preveni resentimentele și pot sprijini o prietenie mai sănătoasă, fără sentimente negative subiacente.

Granițele pot promova îngrijirea de sine


Granițele pot fi o modalitate de a avea grijă de tine. De exemplu, poate că prietenii tăi te presează să stai afară mai târziu decât vrei. Te trezești devreme, cu o slujbă care îți cere să te trezești la o anumită oră, iar când nu dormi suficient, te trezești că nu te simți bine. Dacă limita ta este că trebuie să pleci la ora 21:00, deoarece asta îți permite să-ți completezi rutina de culcare și să dormi suficient, aceasta ar putea fi o modalitate de a avea mai multă grijă atât de mintea, cât și de corpul tău.

Granițele pot crește încrederea


Stabilirea limitelor este o practică de înțelegere și afirmare a ceea ce aveți nevoie. Poate servi ca o modalitate de a-ți arăta că nevoile tale contează și merită să fie satisfăcute. Stabilirea limitelor vă poate ajuta să practicați comunicarea directă. Această abilitate semnificativă poate crește încrederea și stima de sine și vă poate ajuta în multe domenii ale vieții, inclusiv în situații sociale, școală, la locul de muncă și așa mai departe.
Granițele te pot face un prieten mai bun
Când nevoile tale sunt îndeplinite, s-ar putea să ai capacitatea de a fi cea mai bună versiune a ta cu alți oameni. Dacă stabilești limite, prietenii tăi s-ar putea să realizeze că pot face același lucru în propriile lor vieți, iar tu poți fi alături de ei ca cel mai sănătos sine.

Stabilirea limitelor vă poate ajuta să vă păstrați sănătatea fizică și mentală, dar uneori poate fi dificil să știți cum să stabiliți limite cu prietenii. Dacă sunteți obișnuit să spuneți „da” tuturor, poate fi dificil să începeți să spuneți „nu” atunci când aveți nevoie. Lucrul cu un terapeut vă poate ajuta să vă construiți încrederea în sine și să vă înțelegeți nevoile la un nivel mai profund. Din confortul casei tale, te poți întâlni cu un terapeut online care s-ar putea să te echipeze cu instrumentele de care ai nevoie pentru a stabili limite cu prietenii tăi și pentru a le respecta. Faceți primul pas spre a învăța să stabiliți limite cu prietenii și fiti siguri ca aceasta cale e cea corecta, sincera si deschisa.