Cum să renunți la ranchiună și resentimente

Pentru a avea o viață productivă și de succes, trebuie să știi cum să te eliberezi de ranchiună. Este esențial să renunți la ranchiună pentru ca aceasta să nu te împiedice să crești și să te dezvolți în calea ta.

Ranchiună și resentimente

Resentimentul este o ranchiună pe care o nutrești după ce te-ai simțit maltratat. Este ușor să reții toate incidentele care te-au înfuriat, de la o coafeză bârfitoare la un fost soț care te-a înșelat de două ori. Și, dacă ai face un sondaj, probabil că ai avea o mulțime de oameni de partea ta în ceea ce privește dreptul tău de a rămâne resentimentar. Conform unei astfel de logici, pe măsură ce trece timpul, ai „dreptul” să devii mai supărat, devenind un disc stricat de plângeri.

Dar este aceasta persoana acră pe care vrei să fii? În schimb, pentru libertate emoțională, încercați să vă eliberați de resentimente și lăsați compasiunea să le purifice. Un prieten, aflat în mijlocul acestui proces, a comparat descoperirea resentimentelor cu „scoaterea cadavrelor dintr-o fântână”. Nu vreți ca negativitatea înmuiată să vă putrezească psihicul.

Ranchiună și iertare

Iertarea este o stare de grație, nu poți forța sau pretinde nimic. Îi îndrum pe pacienți spre a avea o inimă largă pentru a ierta atât rănile pe care le-au provocat alții, cât și pe cele pe care și le-au provocat singuri. Iertarea pătrunde în ceea ce este impenetrabil – încăpățânarea care înăbușă dragostea, durerea tenace care ne barajează rezervele de energie.

Un studiu de cercetare de la Stanford a arătat că iertarea scade semnificativ stresul, furia și simptomele psihosomatice. Nu spun că trădarea este vreodată justificată, că nu ai dreptul să fii supărat dacă cineva te nedreptățește sau că nu ar trebui să încerci să te îmbunătățești sau să părăsești o situație distructivă. Iertarea, însă, asigură faptul că resentimentele nu se hrănesc cu energia ta. În cele din urmă, nu uitați că iertarea se referă la actor, nu la faptă – nu la ofensă, ci la rănirea infractorului.

Cum să renunți la ranchiună și resentimente

Dacă doriți să aflați mai multe despre cum să renunțați la furie și la ranchiună, precum și despre relația dintre ranchiună și iertare, parcurgeți cu atenție următoarele strategii.

1. Stabilește-ți intenția de a elibera resentimentele

Scopul eliberării resentimentelor este de a vă crește energia și de a vă simți mai bine. Alegeți o țintă: o mamă critică, un iubit care controlează, un coleg necruțător. Poate că ați încercat să discutați nemulțumirea fără niciun rezultat. (Încercați întotdeauna să rezolvați lucrurile dacă persoana respectivă este cât de cât receptivă). Sau poate că ținta dvs. este cu adevărat inaccesibilă. În ambele cazuri, departe de persoana respectivă, expuneți-vă resentimentele fără să le îndulciți. Faceți acest lucru într-un jurnal, sau cu un terapeut sau un prieten. De exemplu, spuneți: „Îl disprețuiesc pe escrocul trădător pentru că…” . Sincer, exprimarea sentimentelor este necesară pentru a ierta.

Primul pas pentru a ști cum să renunți la ranchiună începe prin a te descărca în spațiul tău secret.

2. Cultivați iertarea

Într-un moment de liniște, încercați cu adevărat să găsiți compasiune pentru neajunsurile persoanei, nu pentru fapta în sine. Acest lucru poate fi foarte greu de realizat. Ce nesiguranțe sau temeri l-au sau au motivat? De ce este inima persoanei atât de închisă? Ce a cauzat orbirea lui sau a ei morală? Încercați să discerneți contextul acțiunilor persoanei. În acest moment, s-ar putea ca în interior să vă puteți cere să începeți să iertați. Poate că nu ați ajuns încă acolo – este în regulă. Cererea în sine declanșează un flux de compasiune, de curățare a sistemului dumneavoastră. Repetați exercițiul o dată pe zi, timp de cel puțin o săptămână. Vedeți dacă energia dumneavoastră se îmbunătățește. Pun pariu că veți simți cum se ridică o povară.

Trebuie să faci legătura între resentimentele pe care le porți și capacitatea de a ierta, astfel încât să-ți poți continua viața cu puține bagaje.

3. Faceți o verificare a realității

Ca parte a iertării, faceți această verificare a realității: Oamenii aduc o viață întreagă de răni în relația ta, ceea ce poate face ca comportamentul lor să fie mai mult despre ei decât despre tine. Ați putea spune în mod justificat, așa cum a făcut unul dintre pacienții mei: „Sunt rănit și furios că soțul meu m-a părăsit și a refuzat să vorbească măcar despre asta. Nu este rezonabil să-mi doresc asta?”. Bineînțeles că este. Dar nevoia ta nu ia în considerare teroarea soțului tău față de intimitate sau faptul că ar face orice pentru a scăpa de ea în relația voastră sau în oricare alta. Din nefericire, temerile și neajunsurile soțului tău au învins nevoile tale.

Pentru a găsi iertarea în timp ce te străduiești să vindeci furia, trebuie să evaluezi cu cine ai de-a face, cu cei buni și cu cei răi. De multe ori, oamenii fac doar ce pot, ceea ce poate că nu înseamnă nimic în ceea ce vă privește, dar reprezintă tristul adevăr al situației. Acceptarea adevărului privind limitele cuiva vă va ajuta să iertați.

Compasiunea deschide o ușă ascunsă către o lume secretă care există dincolo de furie. Cu toate acestea, sentimentele de mânie sau de iertare nu se exclud reciproc. Puteți experimenta simultan grade diferite ale ambelor. Poate că, la început, sunteți puțin iertător și foarte furios. Dar, atunci când progresezi, balanța înclină din ce în ce mai mult spre iertare, pe măsură ce atașamentul tău față de furie se îndepărtează.

Alte câteva sfaturi utile despre cum să renunți la ranchiună:

  • Conștientizați importanța iertării și necesitatea de a merge mai departe cu viața dumneavoastră.
  • Identificați zonele cu probleme cheie care trebuie vindecate.
  • Alăturați-vă unui grup de sprijin reciproc.
  • Recunoașteți cum v-a afectat durerea pentru a învăța cum să vă eliberați de ranchiună, pe care o aveți față de ea.
  • Ieși din rolul de victimă și ia puterea înapoi de la cel care ți-a provocat durere.

Fii răbdător cu tine însuți în timp ce înveți cum să te eliberezi de ranchiună

Fiți blânzi cu voi înșivă în această călătorie de auto-împuternicire. Dacă vă găsiți șovăind, înainte de a vă întreba cum să renunțați la ranchiună, puneți accentul pe cum să vă iertați pe voi înșivă și fiți atenți la ritmul vostru de învățare.

Mânia și resentimentele nu ar trebui să vă copleșească; în schimb, alegeți să vă vindecați și să preluați frâiele înapoi în mâinile dumneavoastră. Odată ce vei reuși să înțelegi dinamica dintre ranchiună și iertare, vei putea să renunți la furie și la ranchiună o dată pentru totdeauna.