Cum să recapeți controlul asupra vieții tale

Acest ultim anotimp al vieții a fost plin de tot felul de lucruri care mă fac să vreau să-mi ascund capul sub pernă și să rămân acolo.

Au avut loc unele tranziții mai puțin plăcute și au fost pur și simplu lucruri dificile.

Cu alte cuvinte, este nevoie de un nivel ridicat de putere doar pentru a apărea. De fapt, vocea din capul meu a devenit mai degrabă confortabilă, tăvălindu-se în noroi și în mocirlă.

Cu toate acestea, sunt deja blocat aici de mai mult timp decât aș fi vrut să rămân și știu că este timpul să iau măsuri.

În timp ce unele dintre lucrurile dificile nu pot fi controlate de mine, există lucruri mărunte, pe care le pot controla în totalitate, care au un impact mare.

Când spun acest lucru, vreau să fac o precizare: cred că, în cele din urmă, slujesc unui Dumnezeu suveran care controlează toate circumstanțele. Totuși, acest lucru nu înseamnă că nu sunt responsabil pentru deciziile și acțiunile mele.

Prea des lăsăm circumstanțele să ne dicteze deciziile și acțiunile, sau lipsa lor, pe care le luăm. Atunci când ceea ce trebuie să facem cu adevărat este să acționăm în mod intenționat și hotărât.

Dacă simți că viața te-a părăsit, află că majoritatea dintre noi trecem prin perioade în care ne simțim astfel.

Dacă nu suntem intenționați, este ușor să ne umplem timpul cu lucruri pe care trebuie să le facem, mai degrabă decât cu lucruri pe care vrem să le facem. Timpul nostru este dictat de obligații și lăsăm lucrurile mici, dar importante, să alunece. Cu toate acestea, tocmai acest lucru ne face să simțim că viața ni se întâmplă pur și simplu.

Dar iată vestea bună: lucrurile mărunte pe care le facem în viață sunt cele care au cel mai mare impact. Așadar, pentru a vă recăpăta controlul asupra vieții, trebuie doar să faceți câțiva pași mici în direcția corectă.

Iată șapte pași mărunți pentru a prelua din nou controlul asupra vieții tale:

1. Fiți atenți la mediul vostru fizic

Cred că acest lucru este valabil pentru majoritatea oamenilor și știu că este valabil pentru mine. Mediul în care te afli are un impact uriaș asupra modului în care te simți.

Atunci când vă simțiți copleșit de viață, unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteți face pentru a vă recăpăta controlul asupra vieții este să vă concentrați asupra mediului fizic.

Casa ta este o mizerie, plină de teancuri de hârtii și de alte dezordini? Dar mașina ta, când ai făcut ultima dată curățenie? Dar spațiul tău de lucru, dacă este prea neorganizat pentru a te concentra, nu vei reuși să faci nimic. Inutil să mai spunem că lipsa de productivitate contribuie la acel sentiment de copleșire.

Este firesc să lăsăm aceste lucruri să treacă atunci când avem atât de multe lucruri de făcut. Problema este că ignorarea acestor lucruri mărunte, le face să devină lucruri mari. În cele din urmă, merită să vă faceți puțin timp în plus pentru a vă curăța și organiza mediul înconjurător.

Începeți prin a curăța dezordinea imediată – toate lucrurile care se află pe suprafețele dvs. sau în grămezi pe podea și pe mobilă.

În primul rând, vreau să luați un coș mare, un coș de rufe va fi suficient. Apoi, mergeți prin casă și luați de pe suprafețele voastre tot ce nu are ce căuta acolo și aruncați în coș.

În această etapă nu vă faceți griji cu privire la conținutul coșului. Cel mai important lucru este să curățați aceste suprafețe.

Acest gest simplu vă va da un sentiment imediat de realizare. De asemenea, vă va curăța vizual mediul înconjurător imediat, astfel încât să vă puteți concentra puțin mai clar pentru a prelua din nou controlul asupra vieții dumneavoastră.

Pentru a evita ca dezordinea să se strecoare din nou în casă, citiți Cum să rămâneți pentru totdeauna fără dezordine.

Asigurați-vă că este plăcută din punct de vedere vizual

Vreau să subliniez faptul că, chiar dacă spațiul tău este în general îngrijit și organizat, dacă este plictisitor sau nu reflectă personalitatea ta, merită să petreci puțin timp pentru a-l aranja.

Achiziționați o lumânare parfumată sau câteva flori frumoase. Adăugați câteva plante, chiar și plantele false pot adăuga un pic de interes. Luați în considerare investiția în câteva lucrări de artă ieftine care să vă reflecte personalitatea sau câteva citate pozitive pe care să le puteți agăța.

Lasă deoparte obligațiile doar pentru astăzi și concentrează-te asupra mediului tău. Este un lucru mărunt care va da rezultate mari și vă va permite să simțiți că ați preluat din nou controlul asupra vieții dumneavoastră.

2. Cultivă-ți relațiile

Pe lângă sau poate chiar mai mult decât mediul înconjurător, fericirea în relațiile noastre are un impact enorm asupra modului în care ne simțim stăpâni pe viața noastră.

Pentru marea majoritate dintre noi, atunci când ne simțim stresați sau copleșiți, avem tendința de a fi scurți și iuți cu persoanele care contează cel mai mult.

Facem acest lucru pentru că este sigur. Ceea ce vreau să spun este că, dacă te răstești la un coleg de serviciu sau la un prieten ocazional sau dacă ești scurt cu el, poți afecta permanent relația respectivă. Pe de altă parte, știm că cei dragi ne vor ierta.

Dar iată că ne face să ne simțim prost când relațiile noastre sunt dereglate. Niciodată nu vrem să ne tratăm prost pe cei dragi. Iar când o facem ne simțim scăpați de sub control.

Lasă-mă să-ți spun că atunci când acele relații care înseamnă cel mai mult pentru mine nu sunt bune, sunt stresată și nu mă concentrez pe aproape nimic altceva decât pe ceea ce se întâmplă acolo.

Dacă ai fost scurt sau iute cu oamenii tăi favoriți, iată câteva lucruri simple care îți vor permite să preiei din nou controlul asupra vieții și relațiilor tale.

Fiți dispus să vă cereți scuze

Scuzele nu sunt ușoare. Îmi amintesc că am citit un articol în care se spunea că scuzele sunt un semn de slăbiciune. Nu sunt deloc de acord!

Este nevoie de umilință și curaj pentru a recunoaște că greșești. Nu este nimic slab în asta! O scuză sinceră arată, de asemenea, persoanei căreia îi ceri scuze că o prețuiești pe ea și relația voastră. Cu toții facem greșeli și facem lucruri pentru care trebuie să ne cerem scuze. Atunci când ești dispus să faci acest lucru, consolidezi acea relație.

Fii dispus să investești timpul tău

Atunci când viața pare că ne scapă de sub control, avem tendința de a ne retrage în interior. Dar acest lucru creează o distanță în relațiile noastre. Pentru a prelua din nou controlul asupra vieții și relațiilor dvs. fiți dispus să investiți timp.

Încercați să purtați câteva conversații față în față. Aranjați o întâlnire pentru a petrece ceva timp împreună. Nu trebuie să fie elaborată sau să consume mult timp, aranjați o întâlnire la prânz sau chiar o plimbare de seară va aduce un moment de apropiere.

Fii dispus să stabilești limite

Nu orice relație merită să investești în ea. Dacă ai o persoană în viața ta care creează o dramă inutilă sau te face să te simți prost, este în regulă să renunți la ea.

Nu suntem meniți să fim prieteni cu toată lumea. De fapt, este important să stabilim niște limite atunci când vine vorba de relații care sunt obositoare. Puteți refuza cu amabilitate invitațiile și vă puteți limita contactul cu aceste persoane.

3. Controlează-ți finanțele

Cel de-al treilea factor care influențează sentimentul nostru general că viața ne scapă de sub control este starea finanțelor noastre.

Atunci când finanțele noastre nu mai sunt sub control, întreaga noastră viață poate fi scăpată de sub control. Acest lucru se întâmplă adesea pentru că nu ne facem un buget, încercăm să ținem pasul cu Jones sau pur și simplu cheltuim prea mult pe lucruri de care nu avem nevoie.

Este timpul să preluați din nou controlul asupra vieții dvs., punându-vă în ordine finanțele.

Chiar dacă banii sunt extrem de puțini, vreți să știți cu ce vă confruntați. Începeți prin a stabili un buget simplu.

Faceți o listă cu toate veniturile dumneavoastră obișnuite.

În continuare, enumerați toate cheltuielile fixe. Acestea sunt cheltuieli care nu se schimbă de la o lună la alta. Gândiți-vă la ipotecă sau chirie, plata mașinii și asigurare.

În cele din urmă, faceți o listă cu toate cheltuielile variabile necesare. Acestea sunt lucruri care fluctuează de la o lună la alta, cum ar fi facturile la utilități sau alimentele.

Ceea ce rămâne este ceea ce aveți de lucru. Puneți deoparte câteva economii în fiecare lună pentru un fond de urgență. Apoi, dacă aveți multe datorii, începeți să întocmiți un plan de rambursare a datoriilor.

Chiar dacă simțiți că nu reușiți să faceți față în fiecare lună, credeți-mă, cunoașterea este putere.

S-ar putea să vă ia ceva timp să ajungeți acolo unde vă doriți, dar faptul că știți că aveți un plan de acțiune vă va crea un sentiment instantaneu de control. Asta pentru că ați făcut un mic pas pentru a prelua din nou controlul asupra vieții dumneavoastră!

4. Mișcă-ți corpul în fiecare zi

Există atât de multe articole despre pericolele unui stil de viață sedentar. Nu numai că are un impact asupra sănătății noastre fizice, dar ne afectează și starea mentală și emoțională. Un stil de viață sedentar a fost legat de o creștere a anxietății și a depresiei.

Pe de altă parte, mișcarea eliberează acele substanțe chimice de bine pe care le produce creierul nostru. Efectuarea unui anumit tip de mișcare fizică regulată este un lucru asupra căruia aveți un control total.

Uite, nu trebuie să fie complicat, și te rog să nu-l faci complicat. O simplă plimbare în jurul blocului într-un ritm decent va fi un bun început. Încercați să faceți 30 de minute de mișcare de cel puțin trei ori pe săptămână.

Veți obține acele endorfine care vă vor face să vă simțiți bine și veți recăpăta controlul asupra vieții dumneavoastră.

5. Fă-ți ZZZZ-ul

Nu sunt sigur dacă ați putea cataloga mișcarea ca fiind mai importantă decât somnul sau somnul mai important decât mișcarea? Oricum ar fi, lipsa somnului duce la decizii proaste. Deciziile proaste contribuie la sentimentul că nu avem niciun control asupra vieții noastre.

Adevărul este că somnul este adesea primul lucru pe care îl sacrificăm atunci când viața devine aglomerată. Este atât de ușor să stai treaz până târziu, să faci câteva lucruri și să te pui la punct. Dar atunci când sacrifici somnul, îți sacrifici și sănătatea și bunăstarea.

Somnul insuficient, la fel ca și mișcarea insuficientă, crește riscul de a dezvolta stres și depresie. În plus, dacă sunteți lipsit de somn, este mult mai probabil să reacționați negativ atunci când ceva nu merge bine.

Nu numai asta, dar atunci când lucrurile merg bine, lipsa somnului vă va răpi capacitatea de a profita de beneficiile emoționale ale acestei experiențe pozitive.

Merită cu adevărat aceste sacrificii? În cele din urmă, nu! Dacă doriți să preluați din nou controlul asupra vieții dumneavoastră, somnul este unul dintre acele lucruri pentru care trebuie să vă faceți timp.

6. Aveți grijă la dietă

Ca să fiu sinceră, când mănânc prostii, mă simt ca naiba. Și nu doar fizic, ci și mental.

Îmi dau seama că obiceiurile alimentare pot fi dificile pentru mulți oameni. Fie că este vorba de a mânca prea mult, de a nu mânca suficient sau pur și simplu de a mânca ceea ce nu trebuie, cu toții avem problemele noastre care apar și care contribuie la sentimentul că viața ne scapă de sub control.

Nu voi sta aici și vă voi spune că este o soluție ușoară, mai ales atunci când viața pare scăpată de sub control. Da, va fi nevoie de o anumită autodisciplină pentru a vă asigura că aveți o dietă nutritivă.

Cu toate acestea, exercitarea acestei autodiscipline este exact ceea ce te va face să simți că ai preluat din nou controlul asupra vieții tale.

Știind că aveți suficient control pentru a mânca în mod regulat mese sănătoase și echilibrate, este incredibil de motivant.

Bineînțeles, acest lucru nu înseamnă că nu puteți să nu vă răsfățați ocazional, dar ar trebui să mâncați în primul rând mese bine echilibrate.

Vreau să spun că, dacă vă luptați cu mâncarea sănătoasă și bine echilibrată, pregătirea meselor și planificarea meselor sunt salvatoare. Puneți deoparte ceva timp în fiecare săptămână pentru a crea un plan de masă.

Obișnuiți-vă să vă pregătiți fructele și legumele înainte de a pune cumpărăturile deoparte. Există câteva produse grozave care vă vor păstra produsele proaspete întreaga săptămână. În ultima vreme, îmi plac foarte mult pungile Stasher pentru a păstra lucrurile proaspete.

Dacă vă înscrieți la buletinul informativ, toți abonații primesc un planificator gratuit care include un spațiu pentru planificarea meselor. Trebuie doar să faceți clic pe imaginea de mai jos.

7. Adoptați un hobby

Atunci când îmi este greu să mențin o atitudine pozitivă și reflectez asupra motivelor, 90% din timp descopăr că este din cauză că nu mi-am făcut timp să mă relaxez sau să mă reîncarc. Când se întâmplă acest lucru, este normal să simți că viața ta este scăpată de sub control. Acest lucru se datorează faptului că nu îți faci timp pentru lucrurile la care ții!

Dacă doriți să preluați din nou controlul asupra vieții dvs., nu pot sublinia îndeajuns de mult importanța de a avea o activitate sau un hobby regulat care să vă placă și să vă petreceți timpul făcând-o.

Fie că este vorba de a picta tablouri frumoase, de a face artizanat, de a coace sau pur și simplu de a citi o carte bună, pentru a prelua din nou controlul asupra vieții tale trebuie să petreci timp făcând aceste lucruri. Dacă vă place să petreceți timp cu un prieten bun sau să faceți excursii solo la Farmers Market, treceți-le în calendar.

Programează-ți cu regularitate un timp pentru tine, îl meriți! Iar când îl treceți în calendar, tratați-l ca pe orice altă programare. Știu că, în cazul meu, dacă nu o programez, nu se întâmplă. Asigură-te că faci în mod regulat ceva care te umple.

Este timpul să nu mai lași viața să ți se întâmple, ci să fii intenționat în a-ți face timp pentru lucrurile pe care vrei să le faci. Preia din nou controlul asupra vieții tale cu acești pași mici. Ei chiar vor avea un impact mare.