Cum să nu mai iei lucrurile personal

 

Cum să nu mai iei lucrurile personal? Când alți oameni îți greșesc și le iei acțiunile personal, se poate simți ca și cum ai fi fost lovit în intestin.

Știu că sună puțin dramatic, dar când ești sensibil – sau ceea ce unii ar putea numi hipersensibil – ai tendința de a lua lucrurile destul de personal.

Simțiți totul profund, chiar dacă nu are nimic de-a face cu voi. Dacă oamenii vorbesc urât despre tine în față sau pe la spate, este suficient să-ți distrugi sentimentul valorii de sine. Uneori oamenii nici măcar nu trebuie să spună nimic; S-ar putea să interpretați doar expresiile faciale negative sau mișcările corpului ca ceva ce ați făcut greșit, determinându-vă să invocați fiecare lucru posibil pe care l-ați fi spus sau făcut pentru a-i supăra.

Este ușor pentru alți oameni să spună: „Nu o lua personal. Nu este vorba despre tine.” Și în timp ce această afirmație este de obicei adevărată, este greu să ne amintim de fiecare dată când întâlnim pe cineva irascibil.

Pentru persoana sensibilă, poate părea că numai un robot ar putea reuși să nu fie afectat de ceilalți. Și să recunoaștem. Adevărul este că suntem cu toții conectați emoțional – mai ales când vine vorba de familia și prietenii noștri – așa că nu ne poate păsa.

Deci, cum să nu mai iei lucrurile personal?

Există modalități de a ne gestiona mai bine sensibilitatea și de a evita să luăm lucrurile atât de personal încât să ne rănească zile întregi sau să ne facă să gândim rău despre noi înșine.

Iată câteva sfaturi:

1. Cunoaște-ți valoarea de sine inerentă.

Dacă te cunoști pe tine însuți și valoarea ta ca persoană, nu vei fi atât de rapid să iei personal judecățile altora.

Fa-ti timp pentru a te cunoaste pe tine insuti, in afara de cine ar putea spune altii ca esti.

Enumeră cinci lucruri despre tine pentru care ești recunoscător și amintește-le ori de câte ori devii sensibil.

2. Cunoaște-ți declanșatoarele emoționale.

Cu toții avem declanșatori emoționali din trecut. Anumite acțiuni pe care oamenii le fac ne pot determina să devenim sensibili cu privire la anumite lucruri.

De exemplu, dacă tatăl tău a fost prea critic și ai încercat să fii perfect pentru a-i face pe plac, cineva care îți arată că ai făcut o greșeală te-ar putea face să te simți mai sensibil decât ar putea o altă persoană în aceleași circumstanțe.

Când te superi din cauza unei situații, întreabă-te: „Sunt cu adevărat supărat din cauza acestei situații sau este unul dintre declanșatorii mei emoționali?”

3. Practicați autenticitatea.

Aceasta este practica de a renunța la gândirea că trebuie să fii altcineva și de a îmbrățișa de fapt cine ești.

Trebuie să accepți cu adevărat cine și ce ești cu adevărat pentru a fi tu însuți în mod autentic.

Practicați autenticitatea făcând ceea ce este mai bine pentru dvs., punându-vă pe primul loc și înțelegând cu adevărat ce este bine pentru dvs.

Și asta te va ajuta să nu mai iei lucrurile personal.

4. Faceți greșeli.

După cum se spune, „Pentru a deveni cea mai bună versiune a noastră, trebuie mai întâi să fim cea mai rea versiune a noastră”.

Permiteți-vă să faceți greșeli și înțelegeți că acestea sunt doar o parte a hărții care vă conduce la persoana care ați dorit întotdeauna să fiți.

Când faci un pas greșit, nu uita să te ierți pe tine însuți. Este important să-ți asumi responsabilitatea pentru acțiunile tale, dar nu te pedepsi prea mult dacă cineva te dezaprobă. Acceptă că nu ești perfect și amintește-ți că nu există greșeli dacă înveți din ele.

5. Stabiliți limite.

Stabilirea limitelor adecvate în relațiile tale te va ajuta să iei lucrurile mai puțin personal.

Pui aceste limite spunând nu muncii, iubirii sau activităților pe care nu vrei să le faci sau care îți dăunează emoțional. A face prea mult pentru a-i mulțumi pe ceilalți te poate face să te simți prea sensibil atunci când fac ceva care te supără.

6. Lasă-l să plece.

Folosește o experiență dureroasă din trecutul tău pentru a te ajuta să devii cine ești. Folosește-l pentru a-ți da putere, empatie și caracter.

Cu toții avem ceva care ne-a rănit. Nu-l lăsa să definească cine ești. În schimb, folosește-l pentru a deveni mai puternic și pentru a te face mândru.

7. Să știi că bunătatea nu este o trecere la acceptare.

Tindem să ne așteptăm ca, dacă suntem drăguți și buni cu toată lumea, oferindu-le pe noi înșine, să fim tratați la fel înapoi.

Dar a fi bun cu ceilalți nu înseamnă întotdeauna acceptarea și aprobarea lor. Mai bine îi slujim pe alții și pe noi înșine dacă facem lucrurile pentru că vrem, nu pentru că așteptăm ceva în schimb.

8. Fii logic.

Când ceva te supără sau te face să te simți inconfortabil, este util să privești situația dintr-o perspectivă mai logică: situația a necesitat reacția pe care ai avut-o sau o pierzi inutil?

Cealaltă persoană face într-adevăr ceva greșit sau luați situația prea personal? Dacă cineva este cu adevărat rănit, poți să ceri ceea ce ai nevoie sau să lucrezi pentru a renunța la asta?

Dacă nu recunoști în mod conștient nevoia nesatisfăcută care îți declanșează reacțiile emoționale, te vei simți prizonier al propriilor emoții.

Pe de altă parte, dacă te uiți sincer la tine și vezi așteptările de care te agăți, poți începe să vezi viața mai obiectiv.

Te vei elibera pentru a-ți alege răspunsurile față de oameni în viitor, vei începe să-ți asumi mai multă responsabilitate pentru tine și vei rămâne mai neutru din punct de vedere emoțional.

Uneori, emoțiile noastre ne cer să fim la fel de sofisticați și educați ca și creierul nostru logic. Prin urmare, este foarte important să explorezi de unde provin sentimentele tale, cum poți răspunde la ele și cum poți permite situației să te provoace și să te inspire în același timp.