Cum să îți găsești pacea interioară prin iertarea de sine: 6 sfaturi practice

Iertarea altcuiva poate deveni o experiență vindecătoare. Să înveți să te ierți pe tine însuți poate fi la fel de important.

O parte din a fi om înseamnă să faci greșeli. Procesarea vinovăției și învățarea din aceste greșeli vă poate ajuta să învățați și să vă dezvoltați.

Dar, uneori, chiar și după ce ai învățat din ele, să te ierți pentru greșelile din trecut poate fi o provocare. Acesta este momentul în care este important să devii intenționat și să lucrezi prin provocare.

6 sfaturi pentru a te ierta pe tine însuți

Dacă vă simțiți vinovat, încercați să vă amintiți că ați făcut tot ce ați putut cu resursele pe care le aveați la îndemână.

Înțelegerea pe care o ai despre tine și despre situațiile din trecut nu este neapărat aceeași pe care o aveai atunci.

„Este timpul să te ierți pentru că nu știi tot ce știi acum”, spune Wayne Pernell, psiholog clinician și autor din San Francisco. „Este timpul să te ierți pentru că nu ai vorbit în modurile în care ai reluat conversația în mintea ta de-a lungul anilor.”

Timpul și creșterea pot să vă fi oferit o perspectivă pe care nu o aveați atunci când ați făcut greșeala. Faptul că știți acest lucru înseamnă că ați învățat deja o lecție.

„Îți este permis să te simți speriat și vinovat”, spune Pernell. Aceste sentimente îi permit de fapt „tu”-ului actual să realizeze cum ar fi putut fi gestionate diferit greșelile din trecut. Acum poți folosi aceste informații pentru situații viitoare.

Aceste sfaturi suplimentare vă pot ajuta, de asemenea, să vă iertați pentru comportamentul din trecut:

1. Acceptarea vinovăției ca emoție

Oamenii experimentează emoții, iar vinovăția este una dintre ele.

Potrivit lui Albert Nguyen, un asistent social clinic din Palo Alto, California, vinovăția este la fel de importantă ca orice altă emoție pe care o simt oamenii.

„Fiecare emoție are un scop care ne informează despre cum stăm. Sunteți oameni. Lasă-te să le simți”, spune el.

Vinovăția vă poate ajuta să fiți empatici, deoarece înțelegeți că acțiunile dumneavoastră pot avea un impact asupra altcuiva.

ResearchTrustedSourceTrusted SourceTrusted Source din 2018 arată, de asemenea, că acceptarea – și nu judecarea – unei emoții negative, cum ar fi vinovăția, este legată de o mai mare bunăstare psihologică.

Dacă vă simțiți vinovat, încercați să lăsați să curgă fără să vă gândiți la asta. Sentimentul vă poate ajuta să îl procesați și să treceți peste el. Gândul ar putea să vă pună într-o buclă nesfârșită care v-ar putea afecta sănătatea emoțională.

2. Tehnici de autocompătimire

Prin definiție, autocompătimirea se referă la procesul de a te trata cu aceeași grijă cu care ai trata pe tine însuți ca și cum ai trata pe cineva pe care îl iubești. Aceasta include acte de autoiertare.

Taylor Kinman, un consilier profesional licențiat din Fort Mitchell, Kentucky, spune că ea crede că auto-compătimirea este unul dintre cele mai importante lucruri pe care oamenii le pot face pentru sănătatea lor mintală.

„Atunci când te învinovățești sau te lupți să te ierți pentru ceva, întreabă-te: „Dacă prietenul meu cel mai bun ar fi în această situație, ce i-aș spune?””, sugerează ea. „De multe ori suntem mult mai duri cu noi înșine decât am fi cu cei dragi nouă”.

Puteți cultiva auto-compătimirea prin:

 • reevaluarea și schimbarea gândirii negative și a discursului de sine
 • țineți un jurnal despre emoțiile dumneavoastră, greșelile din trecut și situațiile dificile
 • hrănindu-vă prin autoîngrijire
 • dăruindu-ți cuvinte de încurajare și de iubire ori de câte ori simți o emoție negativă
 • amintindu-ți că faci tot ce poți.

3. Să lăsăm rana să se vindece

Atunci când te zgârii, corpul tău începe imediat procesul de vindecare. În cele din urmă, acea zgârietură dezvoltă o crustă pentru a ajuta țesutul de dedesubt să se refacă. Ruperea crustei poate întârzia procesul de vindecare.

Când nu te poți ierta pe tine însuți, este ca și cum ai ține o rană emoțională deschisă.

Pentru a ajuta în acest sens, Nguyen sugerează să analizeze comportamentele care induc sentimente intense de vinovăție. Este important să faceți acest lucru fără a judeca.

Nguyen recomandă să privești aceste comportamente ca pe ceva separat de identitatea ta. Încearcă să privești aceste acțiuni fără să te gândești imediat la ce spun despre tine.

„A te judeca pe tine însuți pentru ceea ce ai făcut nu te ajută să rezolvi problema”, adaugă el.

Cu alte cuvinte, încercați să vă concentrați asupra comportamentelor și a posibilelor modalități de a vă comporta diferit, în loc să vă gândiți la caracterul și identitatea dumneavoastră.

De exemplu, regândește-te la o ceartă cu un prieten ca la „am ridicat vocea și i-am întrerupt continuu”, în loc de „sunt intolerant și un prieten rău”.

4. Luarea în considerare a punctului de vedere opus

Atunci când ești copleșit de vinovăție, este normal să presupui că și cealaltă parte implicată este fixată în același mod pe ceea ce s-a întâmplat. S-ar putea să fie așa, dar nu este întotdeauna adevărat.

Amintește-ți că este posibil ca cealaltă persoană să nu fie afectată așa cum credeai tu că este, poate ajuta la atenuarea vinovăției, spune Pernell.

5. Cerere de iertare

Poate că unul dintre cele mai dificile lucruri din viață este să ceri iertare de la cineva pe care l-ai rănit. Adesea implică confruntarea cu situația, ceea ce poate duce la o cascadă de emoții neplăcute.

Nguyen spune: „Un alt lucru comun cu sentimentul de vinovăție este că duce la evitare – preferăm să ne pedepsim și să ne ascundem, decât să fim sinceri și să rezolvăm direct problema”.

Ce se întâmplă când eviți să înfrunți situația? „Crește și se înrăutățește în interior atunci când nu este nevoie”, explică Nguyen. „Dacă puteți, fiți dispus să vă cereți scuze sincere și să încercați să reparați în mod corespunzător față de cel care a fost afectat.”

Încercarea de a repara situația, indiferent de rezultat, vă poate ajuta să vă iertați.

6. Obținerea unui impuls imediat

Vă simțiți copleșit de vinovăție în acest moment? Un duș sau o baie vă poate ajuta.

Cercetările din 2011 sugerează că actul de a te curăța poate diminua temporar sentimentele de vinovăție sau de îndoială.

Petrecerea acestui timp cu tine însuți te poate ajuta, de asemenea, să te gândești la situație în moduri diferite și să obții o perspectivă asupra modului în care să abordezi următorii pași.

Să te ierți uneori înseamnă să nu alimentezi sentimentul de vinovăție.

De ce poate fi atât de greu să te ierți pe tine însuți?

Există multe motive pentru care ți-ar putea fi greu sau nu vrei să te ierți.

Stima de sine scăzută, autocritica naturală și creșterea într-un mediu de critică sau abuz, de exemplu, sunt lucruri care pot contribui la dificultatea de a ierta greșelile din trecut.

Unele afecțiuni vă pot face mai predispus să vă simțiți vinovat și să vă fie greu să vă iertați. De exemplu:

 • sindromul impostorului
 • tulburare obsesiv-compulsivă (TOC)
 • depresie

Conform lui Nguyen, vina nerezolvată se poate transforma rapid în alte gânduri sau comportamente nefolositoare, cum ar fi:

 • auto rușine
 • autosabotaj
 • consumul de substanțe
 • impulsivitate

Când să căutați ajutor

Sentimentul de vinovăție este firesc, dar este posibil să aveți nevoie să vorbiți cu un specialist în sănătate mintală dacă vă simțiți vinovat:

 • duce la retragere socială
 • are un impact negativ asupra relațiilor tale
 • vă împiedică să vă îndepliniți obligațiile, cum ar fi munca sau școala
 • contribuie la simptome de anxietate sau depresie
 • afectează funcționarea zilnică de bază

Să recapitulăm

Să trăiești cu vinovăția poate fi dureros. Practicarea autoiertării vă poate proteja sănătatea mintală.

Autocompătimirea, timpul și asumarea responsabilității pentru rolul tău într-o situație pot fi modalități de a te ajuta să te ierți.

Dacă simțiți că sentimentul de vinovăție vă copleșește, vă afectează negativ viața sau vă provoacă un stres extrem, discuția cu un profesionist vă poate ajuta.