Cum să fii mai încrezător: 9 sfaturi care funcționează

 

Încrederea este un sentiment de încredere în abilitățile, calitățile și judecata ta. Asociația Americană de Psihologie definește încrederea în sine ca „o credință că cineva este capabil să îndeplinească cu succes cerințele unei sarcini”.1

Se poate referi la un sentiment general de încredere în capacitatea ta de a-ți controla viața sau ar putea fi mai specific situației. De exemplu, este posibil să aveți o încredere ridicată în sine într-un anumit domeniu de expertiză, dar să vă simțiți mai puțin încrezători în alte domenii. Cercetările sugerează că încrederea este importantă pentru sănătate și bunăstarea psihologică.2

Având un nivel sănătos de încredere în sine vă poate ajuta să deveniți mai de succes în viața personală și profesională. Cercetările au constatat, de exemplu, că oamenii mai încrezători tind să realizeze mai mult din punct de vedere academic.3 Nivelul tău de încredere afectează chiar și modul în care te prezinți altora.

Modalități de a fi mai încrezător

Din fericire, există mai multe modalități prin care vă puteți crește încrederea în sine. Indiferent dacă vă lipsește încrederea într-un anumit domeniu sau vă luptați să vă simțiți încrezători în orice, aceste nouă sfaturi vă pot ajuta să fiți mai încrezători.

Nu te mai compara cu alții

Compari modul în care arăți cu persoanele pe care le urmărești pe Instagram? Sau poate îți compari salariul cu ceea ce câștigă prietenul tău. Teoria comparației sociale explică faptul că a face comparații este natural. Dar este puțin probabil să vă ajute să vă sporiți încrederea în sine. Poate avea chiar efectul opus.

Un studiu din 2018 publicat în Personality and Individual Differences a găsit o legătură directă între invidie și modul în care ne simțim despre noi înșine.4 Mai exact, cercetătorii au remarcat că atunci când oamenii se compară cu ceilalți, experimentează invidie. Și cu cât au mai multă invidie, cu atât se simt mai rău despre ei înșiși.

Cum îți construiești încrederea în sine când observi că faci comparații? În primul rând, amintește-ți că acest lucru nu este de ajutor. Fiecare își desfășoară propria cursă și viața nu este o competiție.

Dacă te simți invidios pe viața altcuiva, este de asemenea util să-ți amintești propriile puncte forte și succese. Țineți un jurnal al recunoștinței pentru a vă aminti mai bine domeniile din viață în care sunteți binecuvântați. Acest lucru vă poate ajuta să vă concentrați asupra propriei vieți în loc să vă concentrați asupra vieții altora.

Înconjoară-te de oameni pozitivi

Ia-ți un moment și gândește-te la modul în care prietenii tăi te fac să te simți. Te ridică sau te trag în jos? Te judecă în mod constant sau te acceptă pentru cine ești?

Oamenii cu care îți petreci timpul îți pot influența gândurile și atitudinile despre tine, poate mai mult decât îți dai seama. Deci, fii atent la modul în care ceilalți te fac să te simți. Dacă te simți prost despre tine după ce ai petrecut cu o anumită persoană, poate că este timpul să-ți iei rămas bun.

În schimb, înconjoară-te de oameni care te iubesc și vor tot ce este mai bun pentru tine. Căutați pe alții care sunt pozitivi și vă pot ajuta să vă construiți încrederea. Încrederea în sine și o atitudine pozitivă merg mână în mână.5

Ai grijă de corpul tău

Acest sfat pentru a fi mai încrezător se bazează pe ideea că este greu să te simți bine cu tine însuți dacă abuzezi de corpul tău. Când practici îngrijirea de sine, știi că faci ceva pozitiv pentru mintea, corpul și spiritul tău – și te vei simți în mod natural mai încrezător ca rezultat.

Iată câteva practici de auto-îngrijire legate de niveluri mai ridicate de încredere în sine:6

  • Dieta: Alimentația sănătoasă vine cu multe beneficii, inclusiv niveluri mai ridicate de încredere și stimă de sine. Când vă alimentați corpul cu alimente bogate în nutrienți, vă simțiți mai sănătoși, mai puternici și mai energizați, ceea ce poate duce la o senzație mai bună despre voi înșivă.
  • Exercițiu: Studiile arată în mod constant că exercițiile fizice sporesc încrederea în sine. De exemplu, un studiu din 2016 a constatat că activitatea fizică regulată a îmbunătățit imaginea corporală a participanților. Și când imaginea corpului lor s-a îmbunătățit, s-au simțit mai încrezători.7
  • Meditație: Mai mult decât o practică de relaxare, meditația poate ajuta la creșterea încrederii în sine în mai multe moduri. În primul rând, te ajută să te recunoști și să te accepți pe tine însuți. Meditația te învață, de asemenea, să oprești auto-vorbirea negativă și să te deconectezi de la pălăvrăgeala mentală inutilă care interferează cu încrederea ta.
  • Somnul: Reducerea somnului poate avea un impact asupra emoțiilor tale. În schimb, somnul de bună calitate a fost legat de trăsături pozitive de personalitate, inclusiv optimismul și stima de sine.8

Grija pentru tine este importantă pentru încrederea în sine. Asigurați-vă că obțineți ceea ce aveți nevoie pentru a vă simți bine cu voi înșivă și cu abilitățile voastre.

Fii bun cu tine însuți

Auto-compasiunea implică tratarea cu bunătate atunci când faci o greșeală, eșuezi sau experimentezi un regres. Vă permite să deveniți mai flexibili din punct de vedere emoțional și vă ajută să navigați mai bine prin emoțiile provocatoare, îmbunătățindu-vă conexiunea cu voi înșivă și cu ceilalți.

Un studiu din 2015 conectează compasiunea de sine cu încrederea în sine.9 Deci, data viitoare când vă aflați într-o situație dificilă, recunoașteți că a fi imperfect sau a nu reuși uneori este o parte a ființei umane. Faceți tot posibilul pentru a naviga prin aceste experiențe cu compasiune față de voi înșivă.

Practicați auto-vorbirea pozitivă

Auto-vorbirea negativă vă poate limita abilitățile și vă poate diminua încrederea în sine, convingându-vă subconștientul că „nu vă puteți descurca” cu ceva sau că este „prea greu” și „nici măcar nu ar trebui să încercați”.10 Auto-vorbirea optimistă, pe de altă parte, poate stimula compasiunea de sine și vă poate ajuta să depășiți îndoiala de sine și să vă asumați noi provocări.

Data viitoare când începi să crezi că nu ai de ce să vorbești într-o ședință sau că ești prea în formă pentru a lucra, amintește-ți că gândurile tale nu sunt întotdeauna corecte. Apoi găsiți o modalitate de a transforma aceste gânduri într-o discuție de sine mai pozitivă.

Iată câteva exemple de modalități de a provoca vorbirea de sine pesimistă și de a vă reîncadra gândurile într-un mod mai pozitiv de gândire, sporindu-vă încrederea în sine pe parcurs:

  • „Nu mă descurc” sau „Acest lucru este imposibil” devine „Pot face asta” sau „Tot ce trebuie să fac este să încerc”.
  • „Nu pot face nimic bine” devine „Pot face mai bine data viitoare” sau „Cel puțin am învățat ceva”.
  • „Urăsc vorbitul în public” devine „Nu-mi place să vorbesc în public” și „Toată lumea are puncte forte și puncte slabe”.

Înfruntă-ți temerile

Nu mai amâna lucrurile până când te simți mai încrezător în tine – cum ar fi să ceri pe cineva la o întâlnire sau să aplici pentru o promovare. Una dintre cele mai bune modalități de a vă construi încrederea în aceste situații este să vă confruntați cu temerile dvs.11

Practicați confruntarea cu unele dintre temerile dvs. care provin dintr-o lipsă de încredere în sine. Dacă ți-e teamă că te vei face de râs sau crezi că o să greșești, încearcă oricum. Un pic de îndoială de sine poate ajuta chiar la îmbunătățirea performanței.12 Spune-ți că este doar un experiment și vezi ce se întâmplă.

S-ar putea să înveți că a fi puțin anxios sau a face câteva greșeli nu este atât de rău pe cât ai crezut. Și de fiecare dată când mergi mai departe, câștigi mai multă încredere în tine. În cele din urmă, acest lucru vă poate ajuta să vă împiedicați să vă asumați riscuri care vor duce la consecințe negative majore.13

Fă lucruri la care ești bun

Ce se întâmplă când faci lucruri la care ești bun? Încrederea în sine începe să crească. Punctele tale forte devin și mai puternice, ceea ce te ajută să-ți îmbunătățești încrederea în tine. Adoptarea acestei abordări are și un alt beneficiu: poate crește cât de mulțumit ești de viața ta.

Un studiu a constatat că credința în capacitatea ta de a-ți construi punctele forte personale este moderat legată de nivelurile de satisfacție a vieții.14 Acest lucru începe cu identificarea acelor puncte forte. Apoi, lucrați pentru a-i face mai puternici, angajându-vă cu ei în mod regulat.

Dacă ești bun la un anumit sport, de exemplu, fă-ți un scop din a te antrena sau a juca cel puțin o dată pe săptămână. Dacă sunteți bun la o anumită sarcină la locul de muncă, încercați să faceți acea sarcină mai des. Bazându-vă pe punctele forte vă poate ajuta, de asemenea, să vă construiți încrederea în sine.

Să știi când să spui nu

În timp ce a face lucruri la care ești bun îți poate da un impuls încrederii în sine, este la fel de important să recunoști situațiile care îți pot determina încrederea să scadă. Poate descoperi că de fiecare dată când participi la o anumită activitate, te simți mai rău despre tine în loc să te simți mai bine.

A spune nu activităților care tind să vă distrugă încrederea în sine este în regulă. Desigur, nu vrei să eviți să faci ceva care te face să te simți inconfortabil, deoarece disconfortul face adesea parte din procesul de creștere personală. În același timp, nu este nimic în neregulă cu a-ți cunoaște limitele și a le respecta.

Stabilirea limitelor sociale și emoționale vă permite să vă simțiți mai în siguranță din punct de vedere psihologic. De asemenea, vă poate ajuta să vă simțiți mai în control. Încrederea în sine este, în parte, sentimentul că ai control asupra vieții tale.15 Limitele ajută la stabilirea acestui sentiment de control.

Data viitoare când cineva sugerează să faci ceva ce știi că îți va scădea încrederea în sine, refuză respectuos. Nici nu trebuie să eviți această activitate pentru totdeauna. Odată ce înveți cum să fii mai încrezător, s-ar putea să te simți suficient de puternic pentru a încerca din nou – fără a răni încrederea pe care o ai în tine.

Stabiliți obiective realiste

Urmărirea obiectivelor tale implică adesea eșecul de mai multe ori până când îți dai seama ce funcționează. Acest lucru vă poate face să vă întrebați dacă aveți ceea ce este nevoie pentru a reuși. De asemenea, vă poate lăsa să vă întrebați cum să fiți mai încrezători în timp ce vă atingeți visele. Răspunsul constă în stabilirea unor obiective realiste.

Stabilirea unor obiective de mare anvergură și eșecul de a le atinge s-a dovedit a deteriora nivelul de încredere.16 În schimb, obiectivele realiste sunt realizabile. Și cu cât îți atingi mai mult obiectivele, cu atât este mai mare încrederea în tine și în abilitățile tale.

Pentru a stabili obiective realiste, scrieți ceea ce doriți să obțineți. Apoi, intreaba-te ce sanse ai sa o atingi. (Fii sincer!) Dacă răspunsul este slab spre deloc, obiectivul poate fi un pic prea înalt. Formați-l înapoi, astfel încât să fie mai realist și mai realizabil.

Acest lucru poate necesita un pic de cercetare din partea dvs. De exemplu, dacă aveți un obiectiv de a pierde în greutate, experții recomandă pierderea de una până la două kilograme pe săptămână pentru o pierdere în greutate sănătoasă, pe termen lung.17 Știind acest lucru vă ajută să stabiliți un obiectiv în conformitate cu această orientare, sporindu-vă încrederea în sine atunci când îl atingeți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *