Cum îți îmbunătățește optimismul starea de sănătate

 

Optimismul este o atitudine mentală care presupune așteptarea unor rezultate pozitive în viață, indiferent de circumstanțe. Optimismul nu înseamnă a ignora realitatea sau a fi naiv, ci a privi partea plină a paharului și a avea încredere în propriile resurse și posibilități. Optimismul are numeroase beneficii pentru sănătatea fizică și psihică, pe care le vom prezenta în acest articol.

Optimismul și sănătatea fizică

Optimismul are un impact direct asupra sănătății fizice, deoarece influențează sistemul imunitar, sistemul cardiovascular, nivelul de stres și durata de viață. Studiile au arătat că oamenii optimiști au un risc mai mic de a se îmbolnăvi de răceli, infecții, boli cronice sau cardiovasculare. De asemenea, optimismul poate reduce intensitatea și frecvența durerilor cronice, cum ar fi cele cauzate de artrită sau migrene.

Optimismul contribuie la sănătatea fizică prin mai multe mecanisme. Unul dintre ele este reducerea nivelului de stres, care este un factor de risc pentru multe boli. Oamenii optimiști percep situațiile stresante ca fiind mai ușor de gestionat și au mai multe strategii de coping adaptative, cum ar fi rezolvarea problemelor, căutarea sprijinului social sau practicarea relaxării. Astfel, ei evită efectele negative ale stresului asupra organismului, cum ar fi creșterea tensiunii arteriale, inflamația, eliberarea de cortizol sau scăderea imunității.

Un alt mecanism prin care optimismul îmbunătățește sănătatea fizică este promovarea unui stil de viață sănătos. Oamenii optimiști au mai multă motivație și voință de a-și îngriji corpul, de a face mișcare, de a mânca echilibrat, de a renunța la fumat sau alcool, de a respecta tratamentele medicale și de a merge la controale preventive. Toate aceste comportamente au un efect benefic asupra sănătății și previn apariția unor boli sau complicații.

Un ultim mecanism prin care optimismul influențează sănătatea fizică este efectul placebo. Efectul placebo este fenomenul prin care așteptările pozitive ale unei persoane pot determina o îmbunătățire a stării sale de sănătate, chiar dacă nu primește un tratament real. Efectul placebo este demonstrat în multe studii clinice, în care pacienții care primesc un medicament inactiv (fără substanță activă) raportează o ameliorare a simptomelor, comparativ cu cei care nu primesc nimic. Optimismul poate fi considerat un factor care amplifică efectul placebo, deoarece oamenii optimiști au mai multă încredere în eficacitatea tratamentului și în capacitatea lor de vindecare.

Optimismul și sănătatea psihică

Optimismul are, de asemenea, un impact pozitiv asupra sănătății psihice, deoarece protejează împotriva depresiei, anxietății, burnout-ului și altor tulburări psihice. Studiile au arătat că oamenii optimiști au un nivel mai scăzut de simptome depresive și anxioase, o mai bună adaptare la schimbări sau evenimente negative, o mai mare satisfacție în viață și o mai mare fericire .

Optimismul contribuie la sănătatea psihică prin mai multe mecanisme. Unul dintre ele este creșterea stimei de sine și a încrederii în sine. Oamenii optimiști au o imagine pozitivă despre ei înșiși, despre abilitățile și calitățile lor, despre viitorul și scopurile lor. Ei se apreciază și se respectă, se simt competenți și capabili, se bucură de realizările lor și își asumă responsabilitatea pentru acțiunile lor. Astfel, ei evită sentimentele de inferioritate, neputință, vinovăție sau rușine, care pot duce la depresie sau anxietate.

Un alt mecanism prin care optimismul îmbunătățește sănătatea psihică este încurajarea unui sens al vieții și al valorilor. Oamenii optimiști au o viziune clară și coerentă despre ceea ce este important și semnificativ pentru ei, despre ceea ce îi motivează și îi pasionează, despre ceea ce îi face să se simtă împliniți și fericiți. Ei își stabilesc obiective realiste și provocatoare, pe care le urmăresc cu perseverență și entuziasm, și se bucură de procesul și de rezultat. Ei își găsesc un rol și o misiune în viață, care le dă un sentiment de apartenență și de contribuție. Astfel, ei evită sentimentele de gol, plictiseală, confuzie sau frustrare, care pot duce la depresie sau anxietate.

Un ultim mecanism prin care optimismul influențează sănătatea psihică este îmbunătățirea relațiilor sociale. Oamenii optimiști au mai multe și mai bune relații cu ceilalți, deoarece sunt mai deschiși, sociabili, cooperanți, empatici și generoși. Ei au o atitudine pozitivă față de ceilalți, le recunosc meritele și le oferă sprijin și apreciere. Ei știu să comunice eficient, să rezolve conflictele, să negocieze și să colaboreze. Ei se bucură de prezența și de activitățile cu ceilalți, și își construiesc o rețea de suport social solidă și de încredere. Astfel, ei evită sentimentele de singurătate, izolare, respingere sau ostilitate, care pot duce la depresie sau anxietate.

Concluzie

Optimismul este o atitudine mentală care are numeroase beneficii pentru sănătatea fizică și psihică. Optimismul reduce nivelul de stres, promovează un stil de viață sănătos, amplifică efectul placebo, crește stima de sine și încrederea în sine, încurajează un sens al vieții și al valorilor, și îmbunătățește relațiile sociale. Optimismul nu este o trăsătură fixă, ci o abilitate care se poate dezvolta prin exercițiu și practică.