Cum iti afecteaza stresul mintea si corpul

 

Stresul este o reactie normala a organismului nostru la situatii care ne solicita sau ne ameninta. In doze mici, stresul poate fi benefic, deoarece ne ajuta sa ne mobilizam si sa ne adaptam la provocari. Insa, atunci cand stresul devine prea intens sau prelungit, el poate avea efecte negative asupra sanatatii noastre mentale si fizice.

Efectele stresului asupra mintii

Stresul poate afecta capacitatea noastra de a gandi clar, de a lua decizii, de a ne concentra si de a invata. De asemenea, stresul poate influenta starea noastra emotionala, provocand anxietate, depresie, iritabilitate, furie sau teama. Stresul cronic, care persista pe o perioada lunga de timp, poate duce la epuizare mentala, pierderea increderii in sine, izolare sociala sau chiar tulburari psihice mai grave, cum ar fi dementa sau boala Alzheimer.

Efectele stresului asupra corpului

Stresul determina eliberarea unor hormoni, cum ar fi adrenalina si cortizolul, care pregatesc organismul pentru actiune. Aceasta inseamna ca ritmul cardiac, tensiunea arteriala, respiratia si glicemia cresc, iar fluxul sanguin se orienteaza catre muschii si organele vitale. Aceste modificari sunt utile in situatii de urgenta, dar daca se mentin pe termen lung, pot dauna diferitelor sisteme ale corpului.

De exemplu, stresul poate afecta sistemul imunitar, facandu-ne mai vulnerabili la infectii sau boli autoimune. Stresul poate afecta si sistemul digestiv, provocand indigestie, ulcer, constipatie sau diaree. Stresul poate afecta si sistemul cardiovascular, crescand riscul de hipertensiune, infarct, accident vascular cerebral sau aritmii. Stresul poate afecta si sistemul reproductiv, cauzand disfunctii sexuale, infertilitate sau dereglari hormonale. Stresul poate afecta si sistemul muscular, generand contracturi, dureri, inflamatii sau slabiciune. Stresul poate afecta si sistemul osos, favorizand osteoporoza sau fracturi. Stresul poate afecta si sistemul tegumentar, determinand eruptii, acnee, eczeme sau imbatranire prematura a pielii.

Cum sa gestionezi stresul

Pentru a preveni sau reduce efectele negative ale stresului, este important sa identificam si sa eliminam sau sa modificam factorii care ne provoaca stres. Acestia pot fi de natura externa, cum ar fi mediul, evenimentele, relatiile sau situatiile de viata, sau de natura interna, cum ar fi gandurile, emotiile, atitudinile sau asteptarile noastre. De asemenea, este important sa ne dezvoltam abilitati de coping, adica strategii de a face fata stresului, care sa ne ajute sa ne relaxam, sa ne exprimam, sa ne rezolvam problemele, sa ne organizam timpul, sa ne stabilim prioritatile si sa ne atingem obiectivele.

Iata cateva exemple de activitati care pot reduce stresul:

  • Practicarea unui sport sau a unei forme de miscare fizica, care ajuta la eliberarea endorfinelor, hormonii fericirii, si la imbunatatirea starii de sanatate si a formei fizice.
  • Meditatia, yoga, respiratia profunda sau alte tehnici de relaxare, care ajuta la calmarea mintii, la reducerea tensiunii musculare si la reglarea ritmului cardiac si al tensiunii arteriale.
  • Hobby-urile, pasiunile, distractiile sau activitatile placute, care ajuta la cresterea satisfactiei, a increderii in sine si a creativitatii.
  • Comunicarea, socializarea, sprijinul sau consilierea, care ajuta la exprimarea emotiilor, la impartasirea problemelor, la gasirea de solutii si la crearea de relatii pozitive.
  • Odihna, somnul, pauzele sau concediile, care ajuta la refacerea energiei, a atentiei si a memoriei.