Cele mai bune 7 moduri de a te calma rapid

Stresul este o parte inevitabilă a vieții, dar nu trebuie să ne lăsăm copleșiți de el. Există multe metode simple și eficiente de a ne calma atunci când ne simțim nervoși, anxioși sau furioși. În acest articol, vom prezenta 7 dintre aceste metode, bazate pe cercetări științifice și pe experiența personală.

1. Respirația profundă

Una dintre cele mai simple și rapide metode de a te calma este practicarea respirației profunde. Respirația profundă constă în inspirarea lentă și profundă a aerului prin nas, până când simți că îți umpli plămânii, și expirarea lentă și completă a aerului prin gură. Repetă acest ciclu de respirație de câteva ori, concentrându-te pe senzațiile din corp și pe sunetul respirației. Respirația profundă are efecte benefice asupra sistemului nervos, reducând nivelul de stres, tensiunea arterială și ritmul cardiac.

2. Mersul pe jos

Mersul pe jos este o altă activitate ușoară și recomandabilă ori de câte ori te simți stresat. Mersul pe jos are beneficii fizice și mentale, cum ar fi îmbunătățirea stării de spirit, facilitarea efectelor pozitive, reducerea anxietății și îmbunătățirea creativității. Un studiu sugerează că mersul în ritm alert și meditația pot îmbunătăți starea de spirit chiar și dacă le faci pentru numai 10 minute. Dacă ai posibilitatea, alege să mergi pe jos într-un loc liniștit și plăcut, cum ar fi un parc sau o grădină, pentru a te bucura și de natură.

3. Ascultarea muzicii

Muzica este un remediu universal pentru suflet, iar ascultarea ei poate avea un efect calmant asupra minții și emoțiilor. Muzica poate influența nivelul de hormoni de stres, cum ar fi cortizolul, și poate stimula eliberarea de endorfine, hormonii fericirii. Alege să asculți muzică care îți place și care îți induce o stare de relaxare, cum ar fi muzică clasică, ambientală, jazz sau chill-out. Poți folosi și căști pentru a te izola de zgomotele din jur și pentru a te concentra pe muzică.

4. Masajul la mână

Când te simți nervos, fă-ți masaj la mână. Stai liniștit, nimeni nu va observa și nu-și va da seama. Te va ajuta foarte mult acest lucru. Folosește-te de degetul mare și apasă pe partea cealaltă. Te vei calma imediat. Masajul la mână este o tehnică simplă și discretă de a te calma, care se bazează pe principiile acupresurii. Acupresura este o formă de medicină tradițională chineză, care presupune stimularea unor puncte specifice de pe corp, care corespund unor organe sau funcții vitale. Masajul la mână poate reduce nivelul de stres, durerea și anxietatea, și poate îmbunătăți circulația sângelui și echilibrul energetic.

5. Consumul unui mango

Mananca un mango! Oamenii de stiinta japonezi sustin ca mirosul de mango are proprietati calmante. Consumul unui mango pe zi poate sa actioneze ca un sedativ natural. Si in plus de asta, este un snack delicios și sănătos între mesele principale. Mango este un fruct bogat în vitamine, minerale, antioxidanți și fibre, care contribuie la sănătatea generală a organismului. Mango conține și o substanță numită linalool, care are efecte relaxante asupra sistemului nervos central.

6. Meditația

Meditația este o practică milenară, care constă în focalizarea atenției asupra unui obiect, unui sunet, unei respirații sau a unei senzații, în scopul de a atinge o stare de conștiență și de prezență în momentul prezent. Meditația este aleasă de cele mai multe ori pentru a te calma, însă această practică te poate ajuta și să te energizezi rapid. Poți încerca diverse aplicații pentru smartphone și vei observa că după doar 5 minute te vei simți mult mai bine. Meditația are numeroase beneficii pentru sănătatea fizică și mentală, cum ar fi reducerea stresului, îmbunătățirea memoriei, a atenției, a creativității și a stimei de sine.

7. Yoga

Yoga este o disciplină străveche, care combină exerciții fizice, respirație, relaxare și meditație, în scopul de a armoniza corpul, mintea și spiritul. Yoga poate fi practicată de oricine, indiferent de vârstă, sex sau condiție fizică, și poate fi adaptată în funcție de nevoile și preferințele fiecăruia. Yoga are efecte benefice asupra sănătății cardiovasculare, musculare, osoase și articulare, dar și asupra stării de bine psihic și emoțional. Yoga poate reduce nivelul de stres, depresie și anxietate, și poate crește nivelul de fericire, optimism și încredere în sine.

Acestea sunt cele 7 moduri de a te calma rapid pe care ți le propunem. Sperăm că ți-au fost de folos și că le vei încerca de fiecare dată când te simți stresat. Nu uita că stresul nu este un dușman, ci un semnal de alarmă, care îți arată că ai nevoie de o pauză și de o schimbare de perspectivă. Fii bun cu tine și cu ceilalți, și bucură-te de viață!