Ce înseamnă când visezi pe cineva?

Dacă ați avut vreodată un vis despre cineva neașteptat, cum ar fi un fost, un coleg de muncă sau o pasiune, s-ar putea să vă întrebați de ce cineva ar putea apărea în visele voastre. În timp ce visele sunt adesea centrate pe gândurile și preocupările din timpul zilei, ele pot reflecta și gândurile sau sentimentele inconștiente despre ceilalți. În alte cazuri, visele ar putea reprezenta simbolic cu totul altceva.

Cand visezi pe cineva poate dezvalui sentimente inconstiente

Psihanalistul Sigmund Freud a jucat un rol semnificativ în conectarea interpretării viselor la domeniul psihologiei. Visele, a sugerat Freud, au fost o modalitate de a accesa mintea inconștientă. Freud a descris mintea inconștientă ca un vast rezervor de gânduri, sentimente și dorințe ascunse de conștientizare.1

Chiar dacă conținutul inconștientului nu este direct accesibil, Freud încă mai credea că aceste gânduri, amintiri și dorințe ar putea avea încă o influență asupra comportamentului. Freud credea, de asemenea, că inconștientul ar putea fi explorat prin procese precum analiza viselor, asocierea liberă, hipnoza, alunecările freudiene și psihanaliza.

Freud credea că aducerea la lumină a informațiilor inconștiente ar putea ajuta la atenuarea stresului psihologic. Daca visul despre cineva te-a lasat suparat, tulburat sau pur si simplu derutat, explorarea semnificatiei visului tau te poate ajuta sa intelegi ce ar putea insemna.

De ce apare cineva în visele tale?

Potrivit lui Jesse Lyon, consilier licențiat în domeniul sănătății mintale și proprietar al Lyon Counseling din Casselberry, Florida, pentru a înțelege ce înseamnă să visezi despre cineva, este esențial să înțelegem mai întâi că visele comunică informații pe două niveluri diferite. Aceste niveluri sunt cunoscute sub numele de conținut manifest și conținut latent.

Sigmund Freud a descris aceste două aspecte ale viselor în cartea sa seminală „Interpretarea viselor”. Freud a sugerat că visele erau foarte simbolice și conțineau semnificații literale (conținutul manifest) și semnificații simbolice (conținutul latent).2

Conținutul manifestului

Conținutul manifest al unui vis este evenimentele și imaginile reale care au loc în vis.

Aceasta este imaginea și povestea pe care ți-o amintești când te trezești. Daca visezi pe cineva, continutul manifest ar fi detaliile despre acea persoana, aspectul ei, evenimentele care au loc si interactiunile pe care le ai in vis.

„Conținutul manifest este foarte literal și va comunica direct cu dvs. despre o problemă pe care o aveți sau o situație pe care ați experimentat-o”, explică Lyon. „De exemplu, s-ar putea să visezi că intri într-o ceartă cu partenerul tău romantic pentru că în prezent te confrunți cu un conflict în relația ta; Aceasta este o procesare destul de simplă a viselor.”

Un alt exemplu ar putea fi un vis despre participarea la un concert cu un prieten apropiat pe care nu l-ați văzut de mult timp. Conținutul manifest ar fi evenimentele, cuvintele și reacțiile prietenului tău și celelalte elemente senzoriale și perceptuale pe care le experimentezi ca visător.

Cu toate acestea, conținutul manifest nu poate reflecta neapărat semnificația fundamentală a visului. Prin analizarea conținutului latent – sau a semnificației simbolice – ai putea să-ți faci o idee mai bună despre ce ar putea însemna visul tău.

Conținut latent

Conținutul latent al unui vis, notează Lyon, este mult mai personal și emoțional. Aceasta implică semnificația subconștientă a visului sau ceea ce interpreții visului ar spune că este semnificația ascunsă din spatele visului tău. În exemplul anterior de ceartă cu un partener, explică Lyon, ar putea însemna că persoana se luptă să se simtă nedemnă de dragostea partenerului.

Daca visezi la un prieten pe care nu l-ai mai vazut de ani de zile ar putea reprezenta simbolic o dorinta subconstienta de reconectare sau o dorinta de a gasi o inchidere pentru sentimentele nerezolvate. Sau ar putea indica o dorință mai largă pentru mai multă conexiune socială și companie în general.

Exemple de simbolism al viselor

Daca vezi vreodata pe cineva aparandu-se in visele tale, intreaba-te: „Ce simbolizeaza aceasta persoana pentru mine?” Lyon sugerează. Dacă este:

  • Șeful: Ar putea reprezenta lupte cu autoritatea.
  • Mama: S-ar putea să te confrunți cu lupte legate de feminitate și auto-îngrijire.
  • Profesor de liceu: S-ar putea să te confrunți cu sentimentul de a fi judecat sau notat.

Visând la romantism și relații

Ce înseamnă dacă visezi despre zdrobirea ta sau despre întâlnirea cu cineva? Visul despre o pasiune ar putea fi despre sensul evident – sunteți interesat să fiți cu ei romantic. Cu toate acestea, observă Lyon, aceasta nu este neapărat întreaga poveste.

Deoarece visele au un conținut manifest (sau literal) și semnificații latente (sau mai simbolice), este esențial să le luăm în considerare pe ambele. Conținutul manifest al viselor tale ar putea dezvălui semnificații mai profunde, subconștiente, care merită explorate.

Acest lucru este ceva despre care s-ar putea să vă întrebați, mai ales dacă aveți un vis romantic despre cineva care nu este neapărat un potențial partener romantic (cum ar fi unul al unui prieten sau șef).

„Implicarea romantică se referă la conexiune. Deci, dacă ești la o întâlnire sau chiar faci sex cu cineva la care nu te-ai aștepta, acea persoană simbolizează o zonă a vieții tale cu care trebuie să te conectezi mai profund”, explică Lyon.

Semnificația din spatele viselor romantice despre cineva

Potrivit lui Lyon, aceste vise ar putea fi mai mult despre:

  • Controlul asupra propriei vieți: „Dacă visezi că faci sex cu șeful tău, este posibil să nu vrei de fapt să faci sex cu el, dar cu siguranță trebuie să iei în considerare modul în care te conectezi cu propria autoritate și asertivitate asupra direcției vieții tale”.
  • Renunțarea la bagajul emoțional: „Dacă visezi că faci sex cu fostul tău, este posibil să nu vrei să te întorci cu el, dar cu siguranță ar trebui să iei în considerare ce bagaj nerezolvat din trecutul tău trebuie să te conectezi și să renunți”.
  • Dezvoltarea personală: „Dacă visezi că faci sex cu prietenul tău, gândește-te care sunt cele mai importante caracteristici ale prietenului tău. Sunt șanse ca mintea ta să încerce să te învețe cum să crești ca persoană și să te conectezi cu acele trăsături admirabile de personalitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *