Alegerea celei mai bune poziții de somn

Când te ghemuiești sub pături noaptea, probabil că te așezi în poziția ta preferată fără să te gândești prea mult la asta. Dar o poziție de somn poate fi mai bună decât alta?

„Am putea argumenta că unele sunt mai bune decât altele”, spune  Rachel Salas, MD  , profesor asociat de neurologie la Johns Hopkins Medicine. „Dar există avertismente.” 

Salas explică când și de ce contează poziția.

Alege-ți Poziția

Pentru persoanele tinere, sănătoase, poziția de somn este mai puțin importantă, spune Salas. „Dar pe măsură ce îmbătrânești și ai mai multe probleme medicale, poziția de somn poate deveni pozitivă sau negativă.” 

Luați în considerare acești factori înainte de a stinge lumina:

  • Dureri de spate și de gât:  când vine vorba de atenuarea durerii, dormitul pe spate este variat, spune Salas. Pentru persoanele cu dureri de gât, dormitul cu fața în sus poate agrava uneori durerea. Dar mulți oameni consideră că somnul la spate este util pentru ameliorarea durerilor de spate. Dacă aveți dureri la coloana vertebrală, experimentați cu diferite poziții și perne pentru a găsi ce funcționează pentru dvs.
  • Sforăitul și apneea în somn:  Apneea obstructivă în somn determină colapsul căilor respiratorii în timpul somnului, ceea ce duce la pauze în respirație. Adesea merge mână în mână cu sforăitul. Poziționarea pe o parte sau pe stomac poate ajuta căile respiratorii să rămână deschise pentru a reduce sforăitul și a atenua apneea ușoară, spune Salas.
  • Reflux și arsuri la stomac:  dacă suferiți de arsuri la stomac, dormitul pe partea dreaptă poate agrava simptomele, spune Salas. Acest lucru este valabil pentru persoanele care au boală de reflux gastroesofagian (GERD) și pentru persoanele care au arsuri la stomac din alte motive, cum ar fi femeile însărcinate. Întoarceți-vă în partea stângă pentru a combate arsurile.
  • Aspect:  Dacă dormi pe o parte sau pe burtă, probabil că ai observat cute pe față când te trezești. „De-a lungul timpului, asta poate duce la erupții sau poate provoca modificări cronice ale pielii”, spune Salas. „Dacă ești îngrijorat de riduri, este un alt motiv pentru a dormi pe spate.”

Poziționați-vă patul pentru confort

Dacă aceste preocupări nu vi se aplică, puteți lăsa confortul să vă fie ghidul, spune Salas. 
Dar poziția de somn nu este singurul lucru de luat în considerare atunci când doresti somn confortabil. 

Salas recomandă înlocuirea saltelelor și pernelor vechi. Alegerea soft versus hard este doar o chestiune de preferință, dar urmărește ceva de susținere, spune ea. Dacă aveți dureri de gât sau de umăr, o pernă de susținere concepută pentru a proteja gâtul ar putea fi de ajutor. Un suport sau o pernă care susține picioarele ar putea ușura durerea în partea inferioară a spatelui. 

Nu subestima  importanța optimizării dormitorului tău  pentru a te ajuta să dormi bine. Salas adaugă:

  • Cearșafurile curate:  spălați cearșafurile frecvent și aspirați salteaua pentru a o scăpa de praf și de păr care pot provoca alergii și vă pot afecta somnul.
  • Închideți jaluzelele:  utilizați draperii sau jaluzelele pentru a menține camera întunecată noaptea. Dar deschideți perdelele (sau mergeți afară) dimineața pentru a vă reseta ceasul intern.
  • Locația contează:  poziționați-vă patul astfel încât să nu vă confruntați cu distrageri, cum ar fi un birou sau o lumină care clipește.

„Mediul de somn este ceva care poate fi adaptat cu ușurință”, spune Salas. Dacă te gândești puțin la poziționarea corpului și a patului, s-ar putea să descoperi că somnul tău este și mai dulce.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *