9 semne că ești sensibil la gluten și acest lucru este important să știi

Glutenul este de fapt numit ucigaș tăcut datorită faptului că poate provoca unele daune cronice în întregul corp. Adesea pacientul nici măcar nu este conștient de consecințele consumului de gluten. Prin urmare, este de fapt mai bine să verificați dacă corpul dumneavoastră are o intoleranță la gluten.

Probleme cu tractul gastrointestinal

Simptomele sunt asociate în principal cu intestinele: greață, unele balonări, dureri abdominale, diaree și chiar constipație. De multe ori oamenii asociază aceste simptome cu alte boli și pacienții sunt diagnosticați în mod eronat cu sindrom de colon iritabil. Unele studii confirmă că 10-15% din populația lumii suferă de IBS. Dar acest tip de diagnostic poate duce la persoanele cu sensibilitate la gluten care nu primesc un tratament adecvat, astfel încât simptomele să nu dispară. Modificări inexplicabile ale greutății

MODIFICĂRI INEXPLICATE DE GREUTATE

Intoleranța la gluten poate duce atât la pierderea în greutate, cât și la creșterea în greutate fără un motiv aparent și acest lucru se întâmplă din cauza proceselor inflamatorii la nivel celular și a tulburărilor metabolice. O schimbare bruscă a greutății poate însoți alte boli neplăcute, dar ar putea fi legată de intoleranța la gluten dacă este însoțită de alte simptome de malabsorbție.

DEZECHILIBRUL HORMONAL

Există o relație directă între intoleranța la gluten și tulburările hormonale care pot apărea ca ciclu menstrual neregulat, fluctuații bruște de greutate, sindrom premenstrual și tulburări de somn. Eșecurile hormonale cauzate de intoleranța la gluten pot fi amplificate de multe ori în timpul pubertății, sarcinii și menopauzei. Rețineți că aceste simptome sunt recunoscute în principal în rândul femeilor.

Probleme cu sistemul nervos central

Glutenul crește inflamația și permeabilitatea intestinului și, ca urmare, simptomele sensibilității la gluten pot include probleme de concentrare, depresie, anxietate, insomnie și oboseală. Unele dintre persoanele cu intoleranță la gluten experimentează iritabilitate și sentimente că își pierd cu ușurință șirul gândurilor și au slabă concentrare.

Potrivit unor informații care au fost culese dintr-un studiu, persoanele cu intoleranță la gluten sunt mai predispuse la migrene decât alte persoane. Cauzele durerilor de cap pot fi destul de diferite. Un bărbat care este alergic la gluten poate avea dureri de cap la 30-60 de minute după ce a mâncat.

Probleme cu pielea și unghiile

Keratoza părului și, de asemenea, dermatita herpetiformă sunt două afecțiuni ale pielii direct legate de intoleranța la gluten. Simptomele acestora includ mâncărime și erupții cutanate care pot apărea pe mâini, față, fese, trunchi, coate și linia părului. Un alt simptom este unghiile slăbite și casante. Există unele iritații ale pielii, cum ar fi eczema imitativă, care pot semnala blocarea indusă de gluten.

ADHD

O altă tulburare care poate fi asociată cu intoleranța la gluten este tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție. ADHD se poate manifesta atât la copii, cât și la adulți. Persoanele care au această tulburare au o durată scurtă de atenție și probleme cu autocontrolul. O dietă fără gluten poate ajuta la reducerea simptomelor ADHD.

Stare proastă a dinților

În cazul unei anumite intoleranțe la gluten, absorbția elementelor și mineralelor necesare în intestin este afectată. Acest lucru este valabil și pentru calciu. Rezultatul poate indica unele probleme cu dinții și cavitatea bucală: o anumită hipersensibilitate a smalțului, carii, carii dentare și ulcere ale cavității mucoase. Dacă ai grijă de dinții tăi, dar totuși observi unele probleme, motivul poate fi cauzat de consumul tău de gluten.

Anemia prin deficit de fier

De multe ori, boala celiacă este diagnosticată din cauza anemiei cu deficit de fier. Simptomele acestui fapt includ scăderea volumului de sânge, dificultăți de respirație, oboseală, dureri de cap, paloarea pielii, mucoaselor și chiar artrită. Fierul este prost digerabil, deoarece, cu intoleranță la gluten, există o afectare a absorbției fierului în intestin.

Boală autoimună

Mulți oameni cu unele boli autoimune au o istorie de intoleranță la gluten. Boala celiacă este o boală autoimună în care sistemul imunitar atacă propriile celule ale intestinului după ce glutenul intră în el și problema este agravată de faptul că această boală autoimună crește riscul de a dezvolta alte boli autoimune, ca de exemplu tiroidita autoimună, boala Crohn. , boli hepatice autoimune, artrită reumatoidă, diabet, vitiligo și scleroză multiplă.

Cum să tratezi sensibilitatea la gluten?

Mai întâi faceți-vă testarea. Medicul va preleva o probă de sânge și o va verifica pentru anticorpi care sunt de obicei prezenți în sângele persoanelor cu boala celiacă. Chiar înainte de examinare, va trebui să includeți puțin gluten în dieta dvs., deoarece acest lucru va ajuta la evitarea rezultatelor inexacte.

Elimina glutenul din dieta ta. Acesta este continut in:

  • Bulgur;
  • Grâu;
  • Griş;
  • Secară;
  • Făină;
  • Și într-o serie de alte alimente.

Vă rugăm să verificați întotdeauna compoziția produsului. Acordați o oarecare preferință produselor care conțin eticheta „fără gluten”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *