8 tehnici de relaxare pentru gestionarea anxietății și a stresului

Mulți oameni trec zilnic prin stres. Grijile din viața de zi cu zi pot duce adesea la niveluri ridicate de anxietate și stres. Vă întrebați cum să reduceți stresul și anxietatea? Iată câteva sfaturi pentru reducerea anxietății și a stresului

Dacă te-ai confruntat cu o anxietate crescută în ultima vreme, cu siguranță nu ești singur. Cei mai mulți dintre noi respectăm programele; ne place să ne planificăm viața, zi de zi.

Mulți dintre noi au nevoie să aibă o idee despre ceea ce ne rezervă viitorul. Dar, în prezent, trăim cu toții într-o incertitudine extremă, deoarece ne confruntăm cu o criză globală de sănătate, o criză financiară și un mediu înconjurător anxios – toate acestea în timp ce la noi în țară se produce un dezmăț social.

Unii dintre noi sunt complet singuri, alții cu parteneri anxioși sau abuzivi, iar alții cu copii. Mulți dintre noi ne luptăm în moduri în care nu a trebuit să o facem niciodată înainte.

Indiferent dacă erați sau nu predispus la anxietate înainte ca această pandemie să vă afecteze viața, s-ar putea să aveți un sentiment sporit de îngrijorare sau panică în aceste zile. S-ar putea să vă întrebați cum veți reuși să vă păstrați calmul în timp ce navigați prin aceste vremuri nesigure.

Cum ar trebui să te descurci cu toate astea când abia poți să respiri? Când mușchii tăi sunt atât de încordați? Când noua ta linie de bază este un amestec de agitație și furie? Când treci prin explozii de lene și energie?

Când fiecare parte din tine vrea să strige: „Trebuie să plec!”? Când tot ce poți face este să visezi cu ochii deschiși la vremuri mai bune? Când tot ceea ce pare să tânjești este viața ta de dinainte?

În timp ce trăim cu toții ceea ce pare a fi un coșmar, cum putem găsi modalități de a ne simți mai puțin stresați și anxioși?

Un mod optimist de a privi situația în care ne aflăm în prezent este de a o vedea ca pe o oportunitate de a începe să lucrăm la răspunsul nostru la prezența anxietății în viața noastră. În esență, putem folosi această perioadă pentru a lucra la relațiile noastre și la noi înșine, pentru a construi noi abilități de adaptare și pentru a ieși din această situație mai bine decât înainte.

Cu toții avem anxietate – și asta dintr-un motiv foarte bun. De fapt, dacă nu am fi anxioși prin natura noastră, nu am fi aici acum. La orice ființă vie, anxietatea face parte din instinctul de supraviețuire, răspunsul încorporat la amenințările percepute. Aceasta este ceea ce ne face să conducem cu atenție pe timp de furtună și să evităm să ne apropiem prea mult de marginea unei stânci.

Este sistemul nostru interior de alarmă. Ne ajută să rămânem în viață. Toate ființele vii îl au. Chiar și animalele, care fug pentru a-și salva viața de prădătorii care le urmăresc, manifestă anxietate. Este ceea ce le face să se miște.

Privită astfel, anxietatea nu este patologică sau disfuncțională; este un răspuns natural și adecvat la o amenințare percepută.

Este un fapt că anxietatea are funcții adaptative importante pentru noi. Cu toate acestea, la fel ca majoritatea lucrurilor din viață, prea multă sau prea puțină anxietate reduce capacitatea noastră de a funcționa și împiedică modul în care ne adaptăm la situații noi.

Deși anxietatea joacă un rol important în supraviețuirea noastră, mai sunt multe de învățat și de știut despre ea, mai ales atunci când începe să ne creeze probleme în viața și relațiile noastre.

Când vine vorba de anxietate și de efectele sale, este important să ne amintim că, cu cât încercăm să o evităm sau să ne eliberăm de ea, cu atât devine mai intensă.

Știu că nu pare prea logic. La urma urmei, am fost învățați să credem că, atunci când ne confruntăm cu o problemă, ar trebui să încercăm să o rezolvăm. Cu toate acestea, anxietatea este diferită de majoritatea celorlalte probleme cu care ne confruntăm.

Creierul nostru interpretează evitarea ca pe o confirmare a pericolului, așa că, cu cât folosim mai multă energie pentru a îndepărta anxietatea, cu atât mai mult se activează sistemul nostru de alertă și cu atât mai puternic își arată capul urât.

Cel mai bun mod de a ne gestiona în timpul unei pandemii nu este să încercăm să ne evităm sentimentele, ci să încercăm să ne transformăm relația cu anxietatea. Anxietatea este total inconfortabilă și este greu să o acceptăm sau să o îmbrățișăm. Dar dacă o putem vedea ca pe un semnal al corpului și creierului nostru care ne alertează în legătură cu o amenințare, poate că o putem tolera puțin mai bine.

Știu că ne confruntăm cu toții cu multe probleme în acest moment și ultimul lucru pe care vrem să îl facem este să găsim noi modalități de a face față sentimentelor și simptomelor noastre de anxietate. Dar dacă nu acum, atunci când?

8 moduri simple de a reduce stresul și anxietatea

1. Fiți atenți.

Oricât de ușor ar părea, este dificil să încetinești și să observi ceea ce te înconjoară, mai ales atunci când ai multe pe cap. Faceți un efort conștient pentru a experimenta lumea din jurul dumneavoastră cu toate cele 5 simțuri – atingeți, auziți, vedeți, mirosiți și gustați ceea ce vă înconjoară. De exemplu, atunci când mâncați o mâncare preferată, faceți-vă timp să o mirosiți, să o gustați și să vă bucurați cu adevărat de ea.

2. Trăiți momentul.

Fii deschis, accepți și intenționat în legătură cu tot ceea ce faci în acest moment.

3. Acceptă-te pe tine însuți.

Adesea nu ne tratăm pe noi înșine cu aceeași compasiune pe care o acordăm cu ușurință celorlalți. Exersați să vă tratați pe voi înșivă în același mod în care ați trata un prieten apropiat, un copil sau un animal de companie iubitor.

4. Concentrează-te pe respirație.

Când aveți gânduri negative, încercați să vă așezați, închideți ochii și respirați adânc. Concentrează-te pe respirație în timp ce aceasta intră și iese din corp.

5. Meditația de scanare a corpului.

Întindeți-vă pe spate, cu picioarele întinse și brațele pe lângă corp, cu palmele în sus. Concentrează-ți atenția încet și deliberat asupra fiecărei părți a corpului tău, în ordine, de la degetele de la picioare la cap sau din cap până în picioare. Fiți conștienți de orice senzații, emoții sau gânduri asociate cu fiecare parte a corpului dumneavoastră.

6. Meditația așezată.

Stați confortabil, cu spatele drept, picioarele pe podea și mâinile în poală. Respirând pe nas, concentrați-vă asupra respirației care intră și iese din corp. Dacă senzațiile fizice sau gândurile vă întrerup meditația, notați experiența și apoi reveniți la respirație.

7. Meditația de mers pe jos.

Găsiți un loc liniștit și începeți să mergeți încet. Concentrează-te pe experiența mersului, fiind conștient de senzațiile pe care le ai când stai în picioare și de mișcările subtile care îți mențin echilibrul. Când ajungeți la capătul drumului, întoarceți-vă și continuați să mergeți, menținând conștientizarea senzațiilor pe care le aveți.

8. Găsiți o modalitate de a vă simți în siguranță.

Atunci când suntem deosebit de anxioși sau în mijlocul unui atac de panică, este de asemenea important să găsim modalități de a ne simți în siguranță. Înțeleg că nu ne simțim atât de în siguranță în acest moment și că există potențiale amenințări la adresa mediului nostru.

Cu toate acestea, putem totuși găsi o modalitate de a trăi în lume cu încredere în noi înșine. Percepțiile și mentalitatea noastră sunt cele care, în cele din urmă, fac diferența între a ne simți în siguranță și a nu ne simți în siguranță. Realizarea faptului că sunteți propria plasă de siguranță vă poate ajuta să vă simțiți ca acasă oriunde ați merge. Dacă se întâmplă ceva, știți că vă puteți descurca.

Găsirea unei modalități de a-ți observa și accepta anxietatea îți va permite să începi să faci schimbări reale, semnificative și de durată în răspunsul tău la ea. Vă încurajez să folosiți unele dintre tehnicile pe care le-am împărtășit pentru a vă liniști mintea și pentru a săpa mai adânc în găsirea propriului sentiment de calm. Atunci când începeți să vă aplecați asupra anxietății, puteți să o observați și să o abordați într-un mod care să o reducă.