8 sfaturi pentru a-ti imbunatati stima de sine

Stima de sine este modul în care te percepi și te apreciezi pe tine însuți, în funcție de valorile, abilitățile, realizările și aspectul tău fizic. O stima de sine sănătoasă îți poate aduce numeroase beneficii, cum ar fi: mai multă încredere, mai multă fericire, mai multă motivație, mai multă reziliență, mai multă satisfacție. Pe de altă parte, o stima de sine scăzută îți poate provoca multe probleme, cum ar fi: mai puțină încredere, mai puțină fericire, mai puțină motivație, mai puțină reziliență, mai puțină satisfacție.

Din fericire, stima de sine nu este ceva fix sau imposibil de schimbat. Poți să îți crești stima de sine prin adoptarea unor atitudini și comportamente care te vor ajuta să te cunoști, să te accepți și să te îmbunătățești pe tine însuți. Iată 8 sfaturi care te pot ajuta să îți crești stima de sine:

Recunoaște-ți calitățile și realizările. Unul dintre pașii esențiali pentru a-ți crește stima de sine este să îți recunoști calitățile și realizările. Fiecare persoană are puncte forte și slabe, dar adesea ne concentrăm doar pe cele din urmă, ignorând sau minimalizând cele dintâi. Însă, pentru a te aprecia pe tine însuți, trebuie să îți recunoști și să îți valorizezi calitățile și realizările, indiferent cât de mici sau mari sunt ele. Fă o listă cu tot ceea ce te face să fii mândru de tine, cu tot ceea ce ai făcut sau ai obținut în viața ta, cu tot ceea ce te diferențiază și te face special. Revizuiește această listă periodic și adaugă noi elemente pe măsură ce progresezi.

Acceptă-ți defectele și greșelile. Un alt pas important pentru a-ți crește stima de sine este să îți accepți defectele și greșelile. Nimeni nu este perfect și nimeni nu poate face totul bine. A avea defecte și a face greșeli este o parte normală și inevitabilă a vieții. Însă, în loc să te judeci sau să te pedepsești pentru ele, trebuie să le accepți ca pe niște oportunități de învățare și de creștere. Fă-ți o listă cu lucrurile pe care vrei să le îmbunătățești la tine, cu greșelile pe care le-ai făcut și cu lecțiile pe care le-ai învățat din ele. Stabilește-ți obiective realiste și acționează pentru a le atinge, fără a te descuraja sau a te critica prea aspru.

Compară-te doar cu tine însuți. Unul dintre cele mai mari obstacole în calea creșterii stimei de sine este comparația cu ceilalți. Trăim într-o societate competitivă și influențată de media, care ne îndeamnă să ne comparăm constant cu alții, care par să fie mai frumoși, mai deștepți, mai bogați, mai fericiți decât noi. Însă, această comparație este inutilă și dăunătoare, deoarece ne face să ne simțim inferiori, inadecvați, frustrați. Singura comparație care contează și care te poate ajuta să îți crești stima de sine este comparația cu tine însuți. Compară-te cu tine însuți de ieri, de acum o lună, de acum un an. Observă progresul pe care l-ai făcut, schimbările pe care le-ai realizat, provocările pe care le-ai depășit. Fii recunoscător pentru ceea ce ai și fii ambițios pentru ceea ce vrei.

Fii binevoitor cu tine însuți. Unul dintre cele mai simple și mai eficiente moduri de a-ți crește stima de sine este să fii binevoitor cu tine însuți. Adică să te tratezi cu respect, cu compasiune, cu iubire. Așa cum ai face cu un prieten drag, care are nevoie de sprijin, de încurajare, de apreciere. Fii binevoitor cu tine însuți prin gândurile, cuvintele și faptele tale. Gândește pozitiv despre tine, spune-ți lucruri frumoase și motivante, fă-ți lucruri plăcute și răsfățătoare. Nu te autocritica, nu te autoînvinovățești, nu te autosabotezi. În schimb, îți laudă, îți iartă, îți îngrijește. Fii tu cel mai bun prieten al tău.

Înconjoară-te de oameni care te apreciază și te susțin. Stima de sine nu este doar o chestiune internă, ci și una externă. Modul în care ne percepem și ne apreciem pe noi înșine este influențat și de modul în care ne percep și ne apreciază ceilalți. De aceea, este foarte important să ne înconjurăm de oameni care ne apreciază și ne susțin, care ne văd calitățile și ne ajută să ne depășim defectele, care ne încurajează și ne inspiră, care ne iubesc și ne respectă. Evită oamenii care te judecă, te critică, te descurajează, te manipulează, te rănesc. Alege-ți cu grijă prietenii, partenerii, colegii, cu care îți petreci timpul și care îți influențează starea de spirit și stima de sine.

Fă-ți timp pentru pasiunile și hobby-urile tale. Pasiunile și hobby-urile tale sunt activitățile care îți reflectă personalitatea, interesele, talentele, care îți aduc plăcere, satisfacție, împlinire. Fă-ți timp pentru pasiunile și hobby-urile tale în fiecare zi, chiar dacă este vorba de o jumătate de oră, o oră, două ore. Fă ceva creativ, artistic, intelectual, sportiv, distractiv, care îți exprimă și îți dezvoltă potențialul. Nu contează dacă nu ești un expert sau dacă nu ai mult talent. Contează să te exprimi, să te distrezi, să te bucuri de proces și de rezultat. Fă-ți timp pentru pasiunile și hobby-urile tale și vei simți cum stima ta de sine crește.

Învață lucruri noi și dezvoltă-ți abilitățile. Învățarea și dezvoltarea sunt procese care nu se termină niciodată. Indiferent de vârstă, educație, ocupație, poți să înveți lucruri noi și să îți dezvolți abilitățile în orice domeniu. Învățarea și dezvoltarea te pot ajuta să îți crești stima de sine, deoarece îți arată că poți să progresezi, să te adaptezi, să te îmbunătățești. În plus, îți pot aduce noi oportunități, noi cunoștințe, noi experiențe. Învață lucruri noi și dezvoltă-ți abilitățile prin cursuri, cărți, articole, videoclipuri, podcasturi, etc. Alege un domeniu care te interesează, care te pasionează, care te provoacă. Stabilește-ți obiective clare și măsurabile și monitorizează-ți progresul. Fii curios, deschis, receptiv la învățare și dezvoltare.

Fă-ți un plan de acțiune și urmează-l. Un plan de acțiune este un instrument care te ajută să îți organizezi și să îți prioritizezi activitățile, să îți stabilești și să îți atingi obiectivele, să îți evaluezi și să îți îmbunătățești rezultatele. Un plan de acțiune te poate ajuta să îți crești stima de sine, deoarece îți arată că ești responsabil, disciplinat, eficient, perseverent. În plus, îți oferă un sentiment de control, de siguranță, de satisfacție. Fă-ți un plan de acțiune pentru orice țel pe care ți-l propui, fie că este vorba de o schimbare personală, profesională, relațională, etc. Definește-ți obiectivul, motivele, resursele, pașii, termenele, indicatorii, recompensele. Urmează-ți planul de acțiune cu consecvență, flexibilitate, optimism. Revizuiește-ți planul de acțiune periodic și ajustează-l după nevoie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *