8 semnale psihologice pe care nu ar trebui să le ignori

Sănătatea mintală este la fel de importantă ca și cea fizică, dar uneori nu suntem conștienți de semnele care ne arată că avem nevoie de ajutor. Unele dintre aceste semnale pot fi subtile, altele mai evidente, dar toate ar trebui să ne determine să căutăm un sprijin profesional adecvat. Iată 8 semnale psihologice pe care nu ar trebui să le ignori:

Tristețea persistentă sau lipsa de interes.

Dacă te simți trist sau apatic pentru o perioadă mai lungă de două săptămâni, fără o cauză clară, și dacă aceste stări îți afectează activitățile zilnice, relațiile sau stima de sine, ar trebui să consulți un psiholog sau un psihiatru. Acestea pot fi simptome ale unei depresii, o tulburare afectivă care necesită un tratament adecvat.

Anxietatea excesivă sau irațională.

Dacă te simți neliniștit, îngrijorat, nervos sau speriat fără un motiv real, și dacă aceste stări îți provoacă simptome fizice, cum ar fi palpitații, transpirații, tremurături sau respirație dificilă, ar trebui să consulți un psiholog sau un psihiatru. Acestea pot fi simptome ale unei tulburări de anxietate, care poate lua diverse forme, cum ar fi fobii, atacuri de panică, tulburare obsesiv-compulsivă sau tulburare de stres post-traumatic.

Schimbări bruște de dispoziție.

Dacă treci frecvent de la stări de euforie la stări de tristețe, de la iritabilitate la calm, de la energie la oboseală, și dacă aceste schimbări îți afectează comportamentul, gândirea sau judecata, ar trebui să consulți un psiholog sau un psihiatru. Acestea pot fi simptome ale unei tulburări bipolare, o tulburare afectivă care implică alternanța între episoade de manie și depresie .

Halucinații sau deliruri.

Dacă auzi, vezi, simți sau crezi lucruri care nu există în realitate, și dacă aceste experiențe îți afectează percepția, raționamentul sau comportamentul, ar trebui să consulți un psiholog sau un psihiatru. Acestea pot fi simptome ale unei tulburări psihotice, cum ar fi schizofrenia, care implică o pierdere a contactului cu realitatea.

Probleme de memorie sau atenție.

Dacă uiți frecvent lucruri pe care le-ai făcut, spus sau auzit, dacă ai dificultăți în a-ți aminti informații sau în a învăța lucruri noi, dacă te distragi ușor sau nu te poți concentra, ar trebui să consulți un psiholog sau un psihiatru. Acestea pot fi simptome ale unor tulburări cognitive, cum ar fi demența, Alzheimer sau deficit de atenție și hiperactivitate.

Probleme de alimentație sau de imagine corporală.

Dacă ai o obsesie pentru greutatea sau aspectul tău fizic, dacă îți controlezi excesiv alimentația, dacă mănânci prea mult sau prea puțin, dacă îți provoci voma sau folosești laxative, ar trebui să consulți un psiholog sau un psihiatru. Acestea pot fi simptome ale unor tulburări de alimentație, cum ar fi anorexia, bulimia sau tulburarea de alimentație compulsivă .

Probleme de somn sau de oboseală.

Dacă ai dificultăți în a adormi sau în a te trezi, dacă dormi prea mult sau prea puțin, dacă te trezești frecvent în timpul nopții sau dacă ai coșmaruri, ar trebui să consulți un psiholog sau un psihiatru. Acestea pot fi simptome ale unor tulburări de somn, cum ar fi insomnia, apneea de somn, narcolepsia sau parasomniile .

Probleme de relaționare sau de adaptare.

Dacă te simți singur, izolat, respins sau neînțeles, dacă ai conflicte frecvente cu cei din jur, dacă nu îți găsești locul sau sensul în viață, ar trebui să consulți un psiholog sau un psihiatru. Acestea pot fi simptome ale unor tulburări de personalitate, de stres, de dependență sau de adaptare .

    Toate aceste semnale psihologice nu trebuie să te sperie, ci să te motiveze să îți îngrijești sănătatea mintală și să ceri ajutor atunci când ai nevoie. Există multe resurse, tratamente și terapii care te pot ajuta să depășești orice problemă și să îți îmbunătățești calitatea vieții. Nu ezita să contactezi un specialist în domeniul sănătății mintale, care îți poate oferi un diagnostic corect, o intervenție adecvată și un sprijin constant.