8 pași pentru îmbunătățirea stimei de sine

 

Stima de sine scăzută este reversibilă. Dacă doriți să vă îmbunătățiți stima de sine, amintiți-vă întotdeauna că începe cu dvs., nu cu oricine altcineva. Dacă nu te iubești și nu te tratezi cu bunătate, obiectivul tău de a-ți îmbunătăți stima de sine va fi întotdeauna unul îndepărtat.

Când vine vorba de valoarea ta de sine, o singură opinie contează cu adevărat – a ta. Și chiar și acela ar trebui evaluat cu atenție; Tindem să fim cei mai duri critici ai noștri.

Glenn R. Schiraldi, Ph.D., autor al cărții The Self-Esteem Workbook, descrie stima de sine sănătoasă ca o opinie realistă și apreciativă despre sine. El scrie: „Valoarea umană necondiționată presupune că fiecare dintre noi se naște cu toate capacitățile necesare pentru a trăi fructuos, deși fiecare are un amestec diferit de abilități, care se află la niveluri diferite de dezvoltare”. El subliniază că valoarea de bază este independentă de aspectele externe pe care piața le apreciază, cum ar fi bogăția, educația, sănătatea, statutul – sau modul în care cineva a fost tratat.

Unii navighează prin lume – și relații – căutând orice dovadă pentru a-și valida credințele auto-limitative. La fel ca judecătorii și jurații, ei se judecă în mod constant și uneori se condamnă la o viață de autocritică.

Iată opt pași pe care îi puteți face pentru a vă crește sentimentele de auto-valoare.

Iată 8 pași pentru îmbunătățirea stimei de sine

1. Fii preocupat.

Nu putem schimba ceva dacă nu recunoaștem că există ceva de schimbat. Prin simpla constientizare a vorbirii negative cu noi insine, incepem sa ne distantam de sentimentele pe care le aduce. Acest lucru ne permite să ne identificăm mai puțin cu ei.

Fără această conștientizare, putem cădea cu ușurință în capcana de a crede în vorbirea noastră auto-limitativă și, așa cum spune profesorul de meditație Allan Lokos, „Nu crede tot ce gândești. Gândurile sunt doar atât – gânduri.”

De îndată ce te afli pe calea autocriticii, observă cu blândețe ce se întâmplă, fii curios și amintește-ți: „Acestea sunt gânduri, nu fapte”.

2. Schimbă povestea.

Cu toții avem o narațiune sau o poveste pe care am creat-o despre noi înșine care ne modelează percepțiile de sine, pe care se bazează imaginea noastră de sine. Dacă vrem să schimbăm această poveste, trebuie să înțelegem de unde a venit și de unde am primit mesajele pe care ni le spunem. Ale cui voci le interiorizăm?

„Uneori, gândurile negative automate, cum ar fi „ești gras” sau „ești leneș”, pot fi repetate în mintea ta atât de des încât începi să crezi că sunt adevărate”, spune Jessica Koblenz, Psy.D. „Aceste gânduri sunt învățate, ceea ce înseamnă că pot fi dezvățate. Puteți începe cu afirmații. Ce ți-ai dori să crezi despre tine? Repetă-ți aceste fraze în fiecare zi.”

Thomas Boyce, Ph.D., susține utilizarea afirmațiilor. Cercetările efectuate de Boyce și colegii săi au demonstrat că „antrenamentul de fluență” în afirmațiile pozitive (de exemplu, scrierea cât mai multor lucruri pozitive diferite despre tine într-un minut) poate diminua simptomele depresiei, măsurate prin auto-raportare folosind inventarul depresiei Beck.

Un număr mai mare de declarații pozitive scrise sunt corelate cu o îmbunătățire mai mare. „În timp ce au o reputație proastă din cauza televiziunii târzii”, spune Boyce, „afirmațiile pozitive pot ajuta”.

3. Evita sa te compari constant cu ceilalti

„Două lucruri cheie pe care le subliniez sunt să practici acceptarea și să nu te mai compari cu ceilalți”, spune psihoterapeutul Kimberly Hershenson, LMSW. „Subliniez că doar pentru că altcineva pare fericit pe social media sau chiar în persoană nu înseamnă că este fericit. Comparațiile duc doar la auto-vorbire negativă, ceea ce duce la anxietate și stres.

Sentimentele de stimă de sine scăzută vă pot afecta negativ sănătatea mintală, precum și alte domenii din viața voastră, cum ar fi munca, relațiile și sănătatea fizică.

4. Canalizează-ți starul rock interior.

Albert Einstein a spus: „Toată lumea este un geniu. Dar dacă judeci un pește după capacitatea sa de a se urca într-un copac, el va trăi toată viața crezând că este prost.

Cu toții avem punctele noastre forte și punctele slabe. Cineva poate fi un muzician strălucit, dar un bucătar îngrozitor. Nici calitatea nu definește valoarea lor de bază. Recunoașteți care sunt punctele forte și sentimentele de încredere pe care le generează, mai ales în momente de îndoială. Este ușor să faci generalizări atunci când „greșești” sau „eșuezi” la ceva, dar amintindu-ți de modurile în care te balansezi oferă o perspectivă mai realistă asupra ta.

Psihoterapeutul și terapeutul sexual certificat Kristie Overstreet, LPCC, CST, CAP, sugerează să vă întrebați: „A existat un moment în viața ta în care ai avut o stimă de sine mai bună? Ce făceai în acea etapă a vieții tale?” Dacă îți este greu să-ți identifici darurile unice, roagă un prieten să ți le indice. Uneori este mai ușor pentru alții să vadă ce este mai bun în noi decât este pentru noi să vedem în noi înșine.

5. Exercițiu.

Multe studii au arătat o corelație între exercițiile fizice și stima de sine mai mare, precum și îmbunătățirea sănătății mintale. „Exercitiile fizice creeaza imputernicire atat fizica, cat si mentala”, spune Debbie Mandel, autoarea cartii Addicted to Stress, „in special ridicarea de greutati unde poti calibra realizarile. Exercițiile fizice îți organizează ziua în jurul îngrijirii de sine.”

Ea sugerează să renunți zilnic la o sarcină din lista ta nesfârșită de sarcini cu singurul scop de relaxare sau de a face ceva distractiv și de a vedea cum se simte. Alte forme de auto-îngrijire, cum ar fi nutriția adecvată și somnul suficient, s-au dovedit, de asemenea, a avea efecte pozitive asupra percepției de sine.

6. Faceți bine altora.

Hershenson sugerează voluntariatul pentru a-i ajuta pe cei care ar putea fi mai puțin norocoși. „A fi de folos altora te ajută să ieși din cap. Când ești capabil să ajuți pe altcineva, te face mai puțin concentrat asupra propriilor probleme.

David Simonsen, Ph.D., LMFT, este de acord:

„Ceea ce descopăr este că, cu cât cineva face mai mult ceva în viața sa de care poate fi mândru, cu atât îi este mai ușor să-și recunoască valoarea. A face lucruri pe care cineva le poate respecta despre sine este singura cheie pe care am găsit-o că funcționează pentru a-și crește valoarea. Este ceva tangibil. Ajutor la un adăpost pentru persoanele fără adăpost, adăpost pentru animale, dăruirea timpului la o organizație frate sau soră mai mare. Acestea sunt lucruri care înseamnă ceva și dau valoare nu numai pentru sine, ci și pentru altcineva.

Există mult adevăr în faptul că ceea ce punem acolo în lume tinde să se întoarcă ca un bumerang înapoi la noi. Pentru a testa acest lucru, petreceți o zi în mod intenționat exprimând gânduri și comportamente pozitive față de cei cu care intrați în contact. Pe măsură ce vă desfășurați ziua, fiți atenți la ceea ce se întoarce la dvs. și, de asemenea, observați dacă starea dvs. de spirit se îmbunătățește.

Doriți să aflați mai multe despre îmbunătățirea stimei de sine? Vedeți acest videoclip mai jos!

7. Iertarea.

Există cineva în viața ta pe care nu l-ai iertat? Un fost partener? Un membru al familiei? Tine? Prin menținerea sentimentelor de amărăciune sau resentimente, ne menținem blocați într-un ciclu de negativitate. Dacă nu ne-am iertat pe noi înșine, rușinea ne va ține în aceeași buclă.

„Iertarea de sine și a altora s-a dovedit a îmbunătăți stima de sine”, spune Schiraldi, „poate pentru că ne conectează cu natura noastră iubitoare înnăscută și promovează acceptarea oamenilor, în ciuda defectelor noastre”. El se referă la meditația budistă asupra iertării, care poate fi practicată oricând: „Dacă am rănit sau am rănit pe cineva, cu bună știință sau fără să știu, îmi cer iertare. Dacă cineva m-a rănit sau m-a rănit, cu bună știință sau fără să știe, îl iert. Pentru modurile în care m-am rănit, cu bună știință sau fără să știu, ofer iertare.

8. Amintiți-vă că nu sunteți circumstanțele voastre.

În cele din urmă, învățarea de a face diferența între circumstanțele tale și cine ești este cheia valorii de sine. „Recunoașterea valorii interioare și iubirea sinelui imperfect oferă fundația sigură pentru creștere”, spune Schiraldi. „Cu această siguranță, ești liber să crești cu bucurie, nu cu teama de eșec – pentru că eșecul nu schimbă valoarea de bază.”

Cu toții ne naștem cu un potențial infinit și cu o valoare egală ca ființe umane. Că suntem ceva mai puțin este o credință falsă pe care am învățat-o de-a lungul timpului. Prin urmare, cu muncă grea și compasiune de sine, gândurile și credințele autodistructive pot fi dezvățate. Luarea pașilor prezentați mai sus este un început în efortul de a crește valoarea de sine sau, așa cum spune Schiraldi, de a „recunoaște valoarea de sine. Ea există deja în fiecare persoană.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *