8 obiceiuri zilnice care deteriorează creierul

Fiecare zi este o nouă oportunitate pentru noi. Dar cât de corect folosim aceste oportunități? Ce priorități acordăm astăzi?

Dacă deschideți internetul, veți da peste nenumărate sfaturi despre cum să aveți grijă de corpul dumneavoastră, cum să faceți exerciții fizice, ce alimente să consumați și cum să mențineți o dietă adecvată, dar sfaturi despre cum să vă faceți un obicei din a avea grijă de creierul dumneavoastră sunt puține.

Fără să ne dăm seama, cu toții suntem implicați într-o serie de obiceiuri zilnice care ne afectează creierul. Oricât de naturale ar părea, acestea vă degradează sănătatea creierului pe o perioadă lungă de timp.

8 obiceiuri zilnice care dăunează creierului

Iată câteva obiceiuri nesănătoase pe care le poți adopta fără să știi și care îți pot afecta negativ creierul și abilitățile cognitive –

1. Sărirea peste micul dejun

Mâncatul micului dejun este semnificativ benefic pentru stimularea eliberării anumitor substanțe chimice din creier care sunt responsabile pentru instigarea sentimentelor pozitive la o persoană, arată studiile.

Cercetătorii au descoperit că un mic dejun bogat în proteine poate crește potențial secreția de neurotransmițători, cum ar fi dopamina, care crește sentimentele de recompensă și reglează consumul de alimente în următoarele câteva ore după aceea. Acest lucru ajută, de asemenea, la reducerea probabilității de obezitate prin limitarea consumului de gustări inutile în timpul nepotrivit.

Săritul peste micul dejun nu permite aportul de nutrienți utili necesari pentru buna funcționare a creierului, ceea ce duce la un stres treptat asupra celulelor cerebrale.

2. Fumatul

Fumatul are efecte adverse multidimensionale asupra creierului.

Un studiu din 2012 a descoperit că bărbații fumători de vârstă mijlocie au înregistrat un declin cognitiv mai rapid decât nefumătorii sau femeile fumătoare.

O altă cercetare din 2015, a comparat fumătorii și nefumătorii din 37 de studii și a constatat că fumătorii aveau șanse cu 30% mai mari de a avea demență în comparație cu nefumătorii. Potrivit unei cercetări din 2017, fumătorii aveau un risc mai mare de a avea o cantitate mai mare de pierdere de volum cerebral legată de vârstă în mai multe zone ale creierului.

Așadar, aveți deja atât de multe motive să renunțați la fumat.

3. Supraalimentare

Sunteți un gurmand? Oamenii de știință cred că nu este o crimă până când nu faci excese.

Supraalimentarea nu are doar efecte fiziologice degradante, ci este dăunătoare și pentru creier. Dar cum?

Cercetătorii de la Școala de Medicină Mount Sinai dezvăluie modul în care mâncatul în exces poate provoca o funcționare defectuoasă a semnalizării insulinei în creier și poate duce la consecințe care pun în pericol viața, cum ar fi obezitatea și diabetul.

Dr. Buettner spune: „Când mănânci prea mult, creierul tău devine insensibil la aceste indicii importante, cum ar fi insulina, ceea ce te pune pe drumul spre diabet. Credem că ceea ce se întâmplă la șobolani se întâmplă și la oameni”

Este timpul să aveți grijă la ceea ce aveți în farfurie.

4. Multitasking

Multitasking-ul a fost strategia noastră de adaptare pentru a face față sarcinii de muncă. Unde este timpul pentru a finaliza toate sarcinile noastre zilnice, una câte una?

Dar vestea tristă este că multitasking-ul este o otravă lentă pentru creierul tău. Cercetătorii de la Universitatea Stanford au descoperit că persoanele care sunt împovărate zilnic de un flux de informații digitale au probleme mai pronunțate în a-și reaminti informațiile și, de asemenea, în a-și menține atenția, în comparație cu persoanele care îndeplinesc câte o sarcină odată.

Nu numai atât, dar un alt studiu din Marea Britanie a constatat că persoanele care fac mai multe lucruri în același timp au un risc mai mare de a-și deteriora celulele creierului fără a putea fi reparate. S-a descoperit că cortexul cingular anterior al multitaskerilor avea o densitate cerebrală mai mică, o regiune responsabilă de reglarea emoțiilor, empatie și controlul impulsurilor.

Prin urmare, persoanele care fac mai multe lucruri în același timp își deteriorează din ce în ce mai mult creierul.

5. Hidratare insuficienta

Cercetările efectuate la Școala Medicală Harvard au arătat că perioadele prelungite de deshidratare pot cauza contracția țesuturilor cerebrale, ceea ce împiedică capacitatea unei persoane de a executa funcții cognitive precum procesarea vizual-spațială, planificarea și luarea deciziilor.

Consumul de apă poate părea o activitate nesemnificativă de efectuat, dar are efecte negative de durată asupra creierului. Nu beți apă doar pentru a vă potoli setea. Obișnuiți să beți apă la anumite intervale de lucru.

6. Privarea de un somn corespunzător

O știm cu toții. Deși o știm, cu toții ne-am privat de somnul de frumusețe.

Din păcate, cu toții o primim mai puțin ca niciodată. Acum, când suntem cu toții atât de obișnuiți să facem mai multe lucruri în același timp și să strângem ziua într-un interval de 24 de ore, primul lucru pe care îl compromitem este somnul.

Dacă nu știi, trebuie să știi că studii recente au asociat somnul insuficient cu o eficiență redusă a funcției tale cognitive. De asemenea, s-a demonstrat că lipsa somnului ucide celulele creierului.

7. Munca în timp ce sunteți bolnav

Nu trebuie să vă suprasolicitați creierul cât timp sunteți încă în recuperare după orice boală. Pentru că o mare parte din energia necesară pentru procesul de recuperare este folosită în funcțiile cognitive intense care sunt folosite pentru a-ți finaliza sarcinile.

Acest lucru consumă pur și simplu energia necesară pentru vindecare și, prin urmare, în timp, afectează sistemul imunitar și întârzie procesul de recuperare.

8. Căutarea pe Google a tot ce se află sub soare

Înainte ca era rețelelor să ne ia locul, obișnuiam să folosim trucuri psihologice pentru a ne aminti informații importante. Când trebuia să memorăm un număr, foloseam procedura de „grupare”, iar când trebuia să ne amintim o afirmație lungă, foloseam un acronim pentru aceasta.

O cercetare din 2011 asupra studenților a arătat că aceștia își amintesc mai puțin atunci când știu că au acces la internet pentru răspunsuri. Acest lucru arată cum o parte mai mică din creierul nostru este utilizată chiar și pentru a ne desfășura activitățile zilnice, cum ar fi reamintirea parolelor.

Creierul nostru este o creație uimitoare. Păstrarea sănătății și a funcționării acestuia trebuie să fie cel mai important obiectiv din viața unei persoane, deoarece, dacă vă mențineți compartimentul superior în bună stare de funcționare, veți trăi o viață satisfăcătoare în general. Așa că, începând de astăzi, propuneți-vă să nu vă mai lăsați pradă acestor obiceiuri.