8 lucruri importante pe care ar trebui să le facă dimineața persoanele cu anxietate

Anxietatea este o stare emoțională caracterizată de sentimente de îngrijorare, teamă, nervozitate sau panică, care pot afecta calitatea vieții și sănătatea mentală a celor care o experimentează. Anxietatea poate fi declanșată de diferiți factori, cum ar fi stresul, traumele, evenimentele negative sau incerte, presiunile sociale sau profesionale, sau predispoziția genetică.

Persoanele care suferă de anxietate pot avea dificultăți în a-și începe ziua cu o stare pozitivă și optimistă, ceea ce le poate reduce motivația, productivitatea și satisfacția. De aceea, este important să adopte o rutină matinală care să le ajute să se relaxeze, să se energizeze și să se pregătească pentru provocările zilei.

Iată 8 lucruri importante pe care ar trebui să le facă dimineața persoanele cu anxietate:

1. Respiră profund.

Respirația profundă este o tehnică simplă, dar eficientă, care reduce nivelul de stres și de cortizol, hormonul care provoacă anxietate. Respirația profundă ajută la oxigenarea creierului și a corpului, la calmarea sistemului nervos și la îmbunătățirea stării de spirit. Pentru a practica respirația profundă, inspiră pe nas, umplându-ți abdomenul de aer, apoi expiră pe gură, eliberând tot aerul. Repetă acest ciclu de 10 ori, concentrându-te pe senzațiile din corp și pe sunetul respirației.

2. Fă mișcare.

Mișcarea fizică este un alt mod de a combate anxietatea, deoarece stimulează eliberarea de endorfine, neurotransmițători care induc o stare de bine și de plăcere. Mișcarea fizică îmbunătățește și circulația sângelui, tonusul muscular, postura, somnul și încrederea în sine. Nu este nevoie să faci un antrenament intens sau lung, ci doar să alegi o activitate care îți face plăcere și care îți pune în mișcare corpul, cum ar fi mersul pe jos, alergatul, dansul, yoga, stretchingul sau orice altceva.

3. Mănâncă sănătos.

Alimentația are un rol important în reglarea stării emoționale, deoarece furnizează nutrienții necesari pentru funcționarea optimă a creierului și a organismului. Un mic dejun sănătos și echilibrat te va ajuta să îți menții nivelul de energie, de zahăr în sânge și de serotonină, hormonul care reglează starea de spirit, apetitul și somnul. Evită alimentele procesate, rafinate, bogate în grăsimi, zahăr sau cafeină, care pot agrava simptomele de anxietate. Alege alimente naturale, proaspete, variate și colorate, care conțin proteine, fibre, carbohidrați complecși, vitamine, minerale și antioxidanți.

4. Hidratează-te.

Apa este esențială pentru viață și pentru sănătatea mentală. Deshidratarea poate cauza o serie de probleme, cum ar fi oboseala, iritabilitatea, confuzia, durerile de cap sau dificultățile de concentrare, care pot accentua starea de anxietate. Bea cel puțin 2 litri de apă pe zi, preferabil dimineața, pentru a-ți hidrata organismul după somn și pentru a-ți stimula metabolismul. Poți adăuga și suc de lămâie, miere, ghimbir sau alte ingrediente naturale care îți plac și care îți oferă beneficii suplimentare.

5. Meditează.

Meditația este o practică milenară care te ajută să îți calmezi mintea, să îți reglezi emoțiile și să îți crești conștiența de sine. Meditația te învață să îți observi gândurile și senzațiile fără să le judeci sau să le atasezi, și să te concentrezi pe prezent, pe respirație și pe corp. Meditația reduce nivelul de stres, de anxietate și de depresie, și îmbunătățește memoria, atenția, creativitatea și compasiunea. Poți medita dimineața, timp de 10-20 de minute, folosind o aplicație, un ghid audio sau doar propria ta intuiție.

6. Scrie un jurnal.

Scrierea unui jurnal este o modalitate de a-ți exprima sentimentele, gândurile, temerile, speranțele și visurile, într-un mod liber și sincer. Scrierea unui jurnal te ajută să îți eliberezi tensiunile, să îți clarifici ideile, să îți stabilești obiective și să îți monitorizezi progresele. Scrierea unui jurnal te poate ajuta și să îți recunoști și să îți schimbi gândurile negative, iraționale sau distorsionate, care stau la baza anxietății. Poți scrie un jurnal dimineața, folosind o agendă, un caiet sau un document digital.

7. Fă ceva ce îți face plăcere.

Unul dintre cele mai bune remedii pentru anxietate este să faci ceva ce îți place, ce îți aduce bucurie, satisfacție și împlinire. Făcând ceva ce îți place, te distragi de la grijile și problemele care te apasă, te conectezi cu partea ta creativă și pasionată, și îți îmbunătățești stima de sine și încrederea în abilitățile tale. Poți alege orice activitate care îți stârnește interesul și curiozitatea, cum ar fi cititul, desenatul, cântatul, gătitul, grădinăritul, sau orice altceva.

8. Fii recunoscător.

Recunoștința este o atitudine care presupune să apreciezi și să mulțumești pentru tot ceea ce ai și ceea ce ești în viață, indiferent de circumstanțe. Recunoștința te ajută să îți schimbi perspectiva asupra realității, să te concentrezi pe aspectele pozitive și să vezi oportunitățile în locul obstacolelor. Recunoștința reduce nivelul de stres, de anxietate și de depresie, și crește nivelul de fericire, de optimism și de satisfacție. Poți practica recunoștința dimineața, scriind sau spunând cu voce tare 3 lucruri pentru care ești recunoscător în ziua respectivă.

În concluzie, persoanele cu anxietate pot beneficia de o rutină matinală care să le ofere un start bun pentru ziua care urmează. Prin practicarea unor activități simple, dar eficiente, cum ar fi respirația profundă, mișcarea fizică, alimentația sănătoasă, hidratarea, meditația, scrierea unui jurnal, făcând ceva ce le face plăcere și fiind recunoscători, persoanele cu anxietate pot reduce nivelul de stres, de teamă și de îngrijorare, și pot crește nivelul de energie, de optimism și de bine. Aceste lucruri nu numai că le vor îmbunătăți starea de sănătate mentală, dar și cea fizică, socială și profesională. Așadar, dacă suferi de anxietate, încearcă să îți faci o obișnuință din a face aceste lucruri dimineața, și vei observa diferența în viața ta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *