8 fraze pe care tind să le folosească oamenii care trăiesc în negare

 

Negarea este un mecanism de apărare psihologică prin care o persoană refuză să accepte realitatea sau faptele care îi provoacă disconfort sau anxietate. Negarea poate fi un mod de a evita responsabilitatea, de a se proteja de durere sau de a se menține într-o zonă de confort. Cu toate acestea, negarea poate avea și consecințe negative, cum ar fi pierderea contactului cu realitatea, deteriorarea relațiilor cu ceilalți sau ignorarea unor probleme serioase.

Oamenii care trăiesc în negare pot folosi anumite fraze pentru a-și justifica sau a-și ascunde starea. Aceste fraze pot fi semnale de alarmă care indică faptul că o persoană nu este dispusă să se confrunte cu adevărul și are nevoie de ajutor. Iată 8 dintre aceste fraze:

1. „Nu este așa de rău.”

Această frază este folosită pentru a minimaliza sau a neglija gravitatea unei situații. De exemplu, o persoană care are o problemă de sănătate, dar nu vrea să meargă la medic, poate spune că nu este așa de rău și că se va vindeca de la sine. Sau o persoană care este într-o relație abuzivă, dar nu vrea să o încheie, poate spune că nu este așa de rău și că partenerul ei se va schimba.

2. „Nu este vina mea.”

Această frază este folosită pentru a evita responsabilitatea sau a da vina pe alții. De exemplu, o persoană care a eșuat la un examen, dar nu vrea să recunoască că nu a învățat suficient, poate spune că nu este vina ei și că profesorul a fost prea sever. Sau o persoană care a provocat un accident de mașină, dar nu vrea să admită că a condus imprudent, poate spune că nu este vina ei și că celălalt șofer a fost vinovat.

3. „Nu am nevoie de ajutor.”

Această frază este folosită pentru a respinge sau a refuza ajutorul oferit de alții. De exemplu, o persoană care are o dependență, dar nu vrea să se trateze, poate spune că nu are nevoie de ajutor și că se poate descurca singură. Sau o persoană care suferă de depresie, dar nu vrea să se adreseze unui specialist, poate spune că nu are nevoie de ajutor și că se va simți mai bine în curând.

4. „Nu contează.”

Această frază este folosită pentru a nega sau a ignora importanța sau relevanța unei situații. De exemplu, o persoană care a pierdut o oportunitate, dar nu vrea să recunoască că a ratat ceva, poate spune că nu contează și că va găsi altceva. Sau o persoană care a fost înșelată, dar nu vrea să se confrunte cu partenerul ei, poate spune că nu contează și că nu îi pasă.

5. „Nu pot face nimic.”

Această frază este folosită pentru a exprima sau a induce un sentiment de neputință sau de resemnare. De exemplu, o persoană care are o situație financiară dificilă, dar nu vrea să își schimbe obiceiurile de cheltuială, poate spune că nu poate face nimic și că așa este viața. Sau o persoană care are o problemă de relaționare, dar nu vrea să își îmbunătățească abilitățile sociale, poate spune că nu poate face nimic și că așa este ea.

6. „Nu este treaba mea.”

Această frază este folosită pentru a se dezinteresa sau a se detașa de o situație. De exemplu, o persoană care vede o nedreptate, dar nu vrea să intervină, poate spune că nu este treaba ei și că nu are nimic de-a face cu ea. Sau o persoană care are un prieten care are nevoie de sprijin, dar nu vrea să îl ajute, poate spune că nu este treaba ei și că nu este responsabilitatea ei.

7. „Nu este adevărat.”

Această frază este folosită pentru a contesta sau a respinge o informație care contrazice propria percepție. De exemplu, o persoană care este confruntată cu o dovadă care îi infirmă o credință, dar nu vrea să își schimbe părerea, poate spune că nu este adevărat și că este o minciună. Sau o persoană care este criticată pentru o greșeală, dar nu vrea să își recunoască eroarea, poate spune că nu este adevărat și că este o acuzație nedreaptă.

8. „Nu mă interesează.”

Această frază este folosită pentru a exprima sau a pretinde o lipsă de interes sau de emoție față de o situație. De exemplu, o persoană care este afectată de o pierdere, dar nu vrea să își arate tristețea, poate spune că nu o interesează și că nu o afectează. Sau o persoană care este atrasă de cineva, dar nu vrea să își asume riscul de a fi respinsă, poate spune că nu o interesează și că nu are sentimente.

Aceste 8 fraze pot fi indicii că o persoană trăiește în negare și are nevoie de ajutor pentru a-și recunoaște și a-și rezolva problemele. Dacă auziți aceste fraze de la cineva drag, încercați să îi oferiți sprijin, compasiune și înțelegere. Dacă folosiți aceste fraze voi înșivă, încercați să vă conștientizați starea și să căutați ajutor profesional dacă este necesar. Negarea nu este o soluție, ci o barieră care vă împiedică să vă bucurați de viață și să vă îndepliniți potențialul.