7 sfaturi să-ți stabilești obiective realiste în viață

 

Visele noastre devin posibile atunci când le transformăm în planuri de acțiune. Aceste planuri se numesc obiective și ne ajută să ne clarificăm ce vrem să realizăm, să ne motivăm să acționăm și să ne măsurăm progresul. Dar cum să ne alegem obiective care să fie în același timp ambițioase și realizabile? Iată 7 sfaturi care te pot ajuta:

Fii specific. Nu te mulțumi cu obiective generale, cum ar fi “vreau să fiu fericit” sau “vreau să am succes”. Acestea sunt prea vagi și nu te îndrumă spre acțiuni concrete. În schimb, folosește tehnica SMART (Specific, Măsurabil, Atingibil, Relevant, Temporal) pentru a-ți defini clar și operațional ce vrei să faci. De exemplu, “vreau să-mi termin licența până la sfârșitul anului” sau “vreau să-mi găsesc un loc de muncă în domeniul meu de interes în următoarele 3 luni”.

Fii realist. Nu-ți propune obiective prea ușoare sau prea grele. Acestea nu te vor stimula să dai tot ce ai mai bun. Obiectivele prea ușoare nu te vor provoca să te dezvolți, iar obiectivele prea grele te pot frustra și demoraliza. Alege obiective care să fie în concordanță cu abilitățile, resursele și circumstanțele tale actuale, dar care să te și provoace să ieși din zona de confort. De exemplu, dacă vrei să înveți o limbă străină, nu te aștepta să devii fluent în 2 săptămâni, dar nici să te mulțumești cu doar câteva cuvinte. Stabilește-ți un nivel realist de competență pe care vrei să-l atingi și un termen rezonabil pentru a-l obține.

Fii flexibil. Nu te încăpățâna să urmezi obiective fixe și imutabile. Acestea se pot schimba în funcție de situații neprevăzute, de feedback sau de noi oportunități. Fii dispus să-ți ajustezi planurile dacă este necesar, fără să renunți la visele tale. De exemplu, dacă ți-ai propus să slăbești 10 kg în 3 luni, dar ai avut o perioadă stresantă la serviciu și nu ai reușit să te ții de dietă și exerciții, nu te descuraja. Poți să-ți prelungești termenul sau să-ți reduci cantitatea de kilograme pe care vrei să le pierzi, dar să continui să faci pași mici spre visul tău.

Fii pozitiv. Nu te concentra pe ceea ce vrei să eviți, ci pe ceea ce vrei să faci. Obiectivele formulate în termeni negativi, cum ar fi “nu vreau să mai fumez” sau “nu vreau să mai fiu timid” nu sunt motivaționale și nu te îndreaptă spre ceea ce vrei să faci, ci spre ceea ce vrei să eviți. În schimb, folosește formulări pozitive, care să-ți exprime dorința și intenția de a face ceva benefic pentru tine. De exemplu, “vreau să am un stil de viață sănătos” sau “vreau să-mi îmbunătățesc abilitățile sociale”.

Împarte obiectivele mari în obiective mai mici. Obiectivele mari și îndepărtate pot fi copleșitoare și descurajante. Pentru a le face mai ușor de atins, împarte-le în obiective mai mici și mai apropiate, care să fie pași intermediari spre obiectivul final. De exemplu, dacă ți-ai propus să-ți deschizi propria afacere, nu te arunca direct în acest proiect fără o pregătire prealabilă. Stabilește-ți mai întâi obiective mai simple, cum ar fi să faci un plan de afaceri, să cauți finanțare, să-ți creezi o imagine de brand, să-ți promovezi produsele sau serviciile etc.

Fii consecvent. Nu te lăsa distras de alte lucruri care nu sunt relevante pentru visul tău și nu renunța la primul obstacol. Fă din visul tău o prioritate și dedică-i timp și energie în fiecare zi. Nu te aștepta să obții rezultate peste noapte, ci prin efort susținut și perseverență. Fă din obiectivul tău o rutină și respect-o cu disciplină. De exemplu, dacă ți-ai propus să scrii o carte, nu aștepta inspirația să vină, ci stabilește-ți un program de scris și respectă-l cu disciplină.

Fii recunoscător. Nu te concentra doar pe destinație, ci și pe călătorie. Pe parcursul drumului spre visul tău, nu uita să te bucuri de experiențele, oamenii și lucrurile care îți îmbogățesc viața. Nu te compara cu alții și nu te critica pentru greșelile sau eșecurile pe care le-ai avut. În schimb, apreciază-ți progresul, învață din feedback și sărbătorește-ți succesele. De exemplu, dacă ți-ai propus să participi la un maraton, nu te concentra doar pe timpul pe care l-ai obținut, ci și pe faptul că ai reușit să-ți depășești limitele, să cunoști oameni noi și să te distrezi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *