7 motive pentru care te simți neliniștită și nemotivată

Când lucrurile încep să se adune și totul pare copleșitor, este inevitabil să te simți neliniștit și demotivat. Aflați care sunt motivele care stau la baza acestor sentimente. Când simțiți că pierdeți controlul asupra tuturor lucrurilor, adoptați o nouă perspectivă pentru a vă simți altfel.

O mulțime de oameni își propun în fiecare an să își schimbe viața. Poate că doriți să slăbiți, să vă măriți veniturile, să vă reînnoiți credința sau să petreceți mai mult timp cu familia. Cu toate acestea, mai puțin de 8% dintre ei își îndeplinesc efectiv rezoluția[1].[1 ] Undeva, pe parcurs, te confrunți cu un obstacol care te face să te simți neliniștit și nemotivat.

Este esențial să recunoaștem că a fi neliniștit este o parte normală a vieții. Lucrurile nu se întâmplă întotdeauna atât de repede sau de eficient pe cât anticipați. În funcție de motivul pentru care vă simțiți așa, există o varietate de acțiuni pe care le puteți întreprinde pentru a vă reveni în viață.

Mai jos sunt prezentate cele mai frecvente șapte cauze ale neliniștii, împreună cu câteva strategii pentru a vă simți liniștiți și motivați.

Iată 7 motive pentru care te simți neliniștită și nemotivată

1. Suprimarea adevăratei pasiuni

Toată lumea are două voci mici în cap. O voce aparține eului tău interior, în timp ce cealaltă este criticul tău interior.

Sinele tău interior este vocea imaginației tale, a încrederii și a sentimentului de scop. Acest lucru v-a permis să mărșăluiți în ritmul propriei tobe atunci când erați tânăr. Dacă voiai să te joci, te jucai. Când erai gata să dormi, te-ai dus la culcare.

Cu toate acestea, pe măsură ce ați îmbătrânit, ați fost condiționat să credeți că urmărirea scopului vostru vă face egoist sau iresponsabil. Criticul tău interior începe să preia controlul și să-ți spună de ce să joci în siguranță este cea mai bună opțiune. Drept urmare, începi să te simți neliniștit pentru că trebuie să-ți reprimi dorințele de a-i mulțumi pe alții.

Această bătălie internă este obositoare. Astfel, trebuie să fii sincer cu tine însuți tot timpul. Permiteți-i eului interior să vă ghideze și acceptați faptul că nu puteți mulțumi pe toată lumea.

2. Lupta pe prea multe fronturi

Când se spune că poți avea tot ce-ți dorești, nu se referea la totul deodată. S-ar putea să vă simțiți neliniștit și nemotivat pentru că v-ați pregătit pentru eșec.

De exemplu, s-ar putea să vi se pară dificil să vă reduceți cheltuielile în timp ce încercați să mâncați sănătos. Cei mai mulți vor fi de acord că o alimentație sănătoasă presupune, până la urmă, să cheltuiți mai mulți bani pe alimente crude. Deoarece obiectivele dvs. sunt opuse unul altuia, trebuie să vă stabiliți prioritățile.

Același lucru ar fi valabil și în cazul în care obiectivul tău este să obții o promovare și să fii mai mult timp cu familia ta. Promovările necesită, de obicei, să vă ocupați de mai multe proiecte, menținând în același timp volumul de muncă actual. În mod natural, veți crește eficiența pe măsură ce vă veți familiariza cu noile sarcini, dar este posibil să fie nevoie să lucrați și ore suplimentare în mai multe ocazii.

3. Perspectiva negativă asupra vieții

Eșecul tinde să te facă să simți nevoia de a-ți reevalua viața. Următoarele întrebări vă pot veni în minte în timp ce vă confruntați cu eșecurile:

  • Oare chiar asta era ceea ce trebuia să fac?
  • Ar fi trebuit să joc mai sigur?
  • Asta înseamnă că nu este pentru mine?

Sentimentul de neliniște este un sentiment firesc atunci când te întrebi dacă nu cumva ți-ai irosit ultimii ani urmărind un vis îndepărtat.

Problema când te întrebi: „Ce nu a mers bine?” este că vei primi un răspuns negativ.

Perspectivele negative sunt greu de depășit. În realitate, s-ar putea să vă arate că ați fi putut face întotdeauna mai bine. Acesta este motivul pentru care atât de mulți oameni nu părăsesc niciodată faza de analiză pentru a-și schimba viața. Chiar înainte de a trece la acțiune, ei își dau seama cum se poate îmbunătăți ceva, așa că sfârșesc prin a nu face nimic.

În loc să recunoști în mod constant tot ceea ce este greșit în lume, începe să te antrenezi să identifici ceea ce este corect în viața ta. Încearcă să te întrebi: „Care este un rezultat pozitiv al încercărilor și eșecurilor?”.

4. Lipsa de încredere

Undeva de-a lungul acestei călătorii pe care o numim viață, ai încetat să mai crezi că ești suficient de bun.

O soluție rapidă pentru acest leac este să te gândești la ceva care te face să te simți incredibil de încrezător. Ar putea fi la fel de simplu ca și abilitatea ta de a merge pe bicicletă sau de a da lovitura la un interviu de angajare.

Ar fi corect să spunem că nu ați avut întotdeauna încredere în abilitățile dumneavoastră de interviu? Ce s-a schimbat atunci?

Ceea ce s-a schimbat este faptul că ați obținut mai multe locuri de muncă de-a lungul anilor. Aceeași idee este valabilă și în cazul încrederii în capacitatea dumneavoastră de a merge pe bicicletă.

Atunci când îți îndeplinești un obiectiv, îndoiala dispare din conștiința ta. Nu mai simțiți nevoia să petreceți trei zile pregătindu-vă pentru un interviu de angajare sau cercetând cum să mergeți pe bicicletă. Sunteți încrezător pentru că ați trecut cu succes de o varietate de întrebări de interviu înainte.

Îți lipsește încrederea și te simți neliniștit dacă nu te-ai pregătit suficient pentru sarcina pe care o ai de îndeplinit[2].

5. Dependența excesivă de alții

A depinde de alte persoane nu este întotdeauna un lucru rău. Așa cum spune un proverb african: „Dacă vrei să mergi repede, mergi singur. Dar dacă vrei să mergi departe, mergi împreună”.

Atunci când lucrați cu alții, aveți un partener responsabil care vă motivează să continuați. Cu toate acestea, problema apare atunci când depinzi prea mult de alții.

Cu cât depinzi mai mult de alții, cu atât mai mult renunți la controlul asupra unor părți din viața ta.

Este comparabil cu acele proiecte de grup pe care le-ați avut la școală. Dacă nu vă place să tergiversați, veți fi frustrați de un partener care nu se uită la temă decât cu o săptămână înainte de data de predare.

Pentru a nu vă mai simțiți neliniștit și pentru a-i împiedica pe alții să vă răpească motivația, trebuie să colaborați cu persoane care vă împărtășesc valorile fundamentale.

6. Experiența de burnout

Burnout nu este o glumă. Este, de obicei, rezultatul încercării de a face prea multe prea repede. Simțiți că ați pierdut timp; vreți să recuperați ultimii cinci ani într-un timp scurt.

Un exemplu clasic ar fi o persoană care s-a îngrășat 90 de kilograme în trei ani și care acum dorește să le piardă pe toate în trei luni.

Este posibil? Sigur! Dar ce fel de dietă ar trebui să țină cineva pentru a încerca să slăbească un kilogram pe zi?

În mod similar, cineva a dorit să înceapă o afacere în ultimii doi ani. Întotdeauna a găsit un motiv pentru a amâna data, dar acum simte un sentiment de urgență. Se chinuie la locul de muncă de zi cu zi și muncește și muncește la afacere toată noaptea, făcându-i să doarmă doar o oră.

Fără îndoială, puteți simți că lucrurile progresează în sfârșit în direcția bună, dar cât timp puteți menține acest ritm?

Când în cele din urmă vă veți epuiza, vă veți simți neliniștit, în special atunci când câștigurile dvs. se erodează încet. Din acest motiv, trebuie să mențineți un termen realist pentru obiectivele dvs. Nu uitați: construiți un obicei care vă schimbă viața, iar acest lucru necesită timp.

7. A fi o armată de un singur om

Fie că vă este greu să aveți încredere în ceilalți, fie că încercați să vă ascundeți eșecurile, izolarea este o rețetă pentru dezastru.

Există un motiv pentru care cei mai buni dintre noi au antrenori și mentori. Să vezi lucrurile dintr-o perspectivă diferită este benefic, mai ales dacă vine de la un expert în atingerea acelorași obiective pe care ți le-ai stabilit.

De prea multe ori, atunci când te izolezi, percepția ta poate deveni distorsionată de propriile prejudecăți. Dintre numeroasele studii privind diversitatea, unul dintre ele evidențiază randamentele crescute create de un consiliu de administrație divers față de unul lipsit de diversitate[3].

Uneori, singurul lucru care vă lipsește este capacitatea de a prezenta o idee altcuiva. Nici măcar nu aveți nevoie de ei pentru a crea conceptul, dar există un beneficiu în a discuta lucrurile cu alții. Nu luați povara asupra voastră. În afară de faptul că vă veți simți neliniștiți și copleșiți, rezultatele dvs. pot avea de suferit.

Gânduri finale

Primul pas pentru a nu te mai simți neliniștit și nemotivat este să recunoști că ceva nu a mers chiar așa cum ai plănuit.

Fie că v-ați stabilit un termen nerealist, fie că vă confruntați cu un eșec neprevăzut, recunoașteți că trebuie să faceți o ajustare. Acest lucru vă permite să nu vă mai agățați de trecut, astfel încât să vă puteți propulsa în viitor.

Sentimentele de neajutorare și de lipsă de speranță tind să vă epuizeze motivația. Veți găsi succesul permițându-vă să faceți ajustări pe măsură ce dobândiți perspective și cunoștințe suplimentare. Nu uitați: trecutul nu vă dictează viitorul dacă schimbați acțiunile care au creat rezultatele din trecut.