7 moduri de a prospera pe măsură ce îmbătrânești

Pot spune cu sinceritate că, pe măsură ce trec anii, viața mea devine din ce în ce mai bună.

Unii oameni ar putea crede că la vârsta mea ar trebui să mă retrag. Dar intenționez pe deplin să profit la maximum de fiecare moment.

Ținând cont de acest lucru, mă străduiesc în mod constant să găsesc metode noi și dovedite pentru a rămâne în formă și în vârful jocului meu.

Deci, care este psihologia din spatele prosperității pe măsură ce înaintăm în vârstă?

Să aruncăm o privire.

1) Să devii mai bătrân și mai înțelept

Se spune că pe măsură ce îmbătrânim, devenim mai înțelepți.

Este logic, dacă ne gândim că avem mult mai multă experiență și, sperăm, mai multe cunoștințe din care să ne inspirăm. Deci, în multe privințe, mințile mai în vârstă sunt mai pline.

Învățând din aceste intuiții și folosindu-le în mod constructiv, dobândim înțelepciune.

Dar chiar și ideea de „înțelepciune” poate părea vagă.

Când o descompui, cum arată și cum se simte asta?

Un cercetător a încercat să răspundă la această întrebare.

După cum explică The New York Times:

„Adevărata înțelepciune personală implică cinci elemente, a declarat profesorul Staudinger, în prezent psiholog pe parcursul vieții și profesor la Universitatea Columbia. Acestea sunt: autocunoașterea; capacitatea de a demonstra creșterea personală; conștiința de sine în ceea ce privește epoca istorică și istoria familiei tale; înțelegerea faptului că prioritățile și valorile, inclusiv cele proprii, nu sunt absolute; și conștientizarea ambiguităților vieții.”

Asta înseamnă că, pentru a profita la maximum de anii care ne trec, va fi util să ne concentrăm asupra:

 • Dezvoltare personală
 • Conștiința de sine
 • O mai mare acceptare (atât a circumstanțelor noastre, cât și a noastră)

Ne putem gândi în mod eronat la creșterea emoțională ca la un joc al tinerilor, dar concluzia este:

Nu sunteți niciodată prea bătrâni pentru a progresa din punct de vedere emoțional, mental sau spiritual.

2) Rămâi activ

Știm cu toții că menținerea în formă are beneficii pentru sănătate. Dar nu este vorba doar de corp, ci și de minte.

După cum ne amintește Circle DNA:

„Păstrându-ne în formă pe măsură ce îmbătrânim, ne păstrăm independența și ne menținem o calitate mai bună a vieții. Pe măsură ce îmbătrânim, a ne bucura de libertate și independență este vital pentru a ne crește fericirea generală.”

Pierderea memoriei este ceva ce poate deveni problematic pe măsură ce îmbătrânim, iar exercițiile fizice pot ajuta chiar și la combaterea acesteia.

Studiile au arătat că o activitate fizică regulată, chiar și doar mersul pe jos, este crucială pentru menținerea unei funcții cognitive eficiente.

Adulții de peste 65 de ani au nevoie de cel puțin 150 de minute pe săptămână de activitate de intensitate moderată sau 75 de minute de intensitate ridicată.

Nu există nici un tip de exerciții fizice care să fie interzise. Antrenorul personal Erin Stimac, spune că este vorba de a găsi ceva care să vă placă și să funcționeze pentru dumneavoastră.

„Contrar convingerilor comune, nu este nevoie ca adulții în vârstă să se ferească de anumite mișcări. Teama de rănire nu ar trebui să îi descurajeze să se angajeze în antrenamente de forță. În loc să ne concentrăm pe limitări, ar trebui să explorăm ce mișcări sunt potrivite pentru fiecare individ.”

3) Respinge orice prostie negativă despre îmbătrânire

Mi se pare mie, sau cu toții întinerim chiar dacă îmbătrânim?

Mă gândesc la bunica mea și mi se părea o figură atât de matroană.

Felul în care se îmbrăca, cum se purta, toată ținuta ei.

În zilele noastre, cred că există mult mai puțin o idee universală despre cum „ar trebui” să arăți și să te comporți la o anumită vârstă.

Și acesta este un lucru minunat.

Dar să nu ne prefacem că nu suntem încă ostatici ai unor noțiuni preconcepute. Dar acest tip de psihologie ar putea să ne rețină.

Cercetările au arătat că agățarea de stereotipuri poate crea convingeri de sine negative care ne limitează.

Un studiu a observat cum elevii mai în vârstă au avut tendința de a obține rezultate mai slabe la sarcinile de memorie după ce au fost expuși la stereotipuri negative despre îmbătrânire și memorie.

La orice vârstă, convingerile noastre despre noi înșine și despre lumea din jurul nostru sunt puternice.

Asta înseamnă să alungi pentru totdeauna frazele autocritice de genul „La vârsta mea?” sau „Sunt prea bătrân pentru…”.

Pentru că, așa cum vom vedea în continuare, cu siguranță poți învăța un câine bătrân trucuri noi.

4) Colectați experiențe noi

Cine a spus că tinerii au monopolul aventurii?Dacă vrem să ne bucurăm de viață la orice vârstă, trebuie să căutăm experiențe noi și antrenante.

Lucrurile care ne declanșează emoțiile au cel mai mare impact asupra memoriei noastre.

După cum explică Institutul pentru creier al Universității din Queensland:

„Acest lucru se întâmplă din cauza amigdalei, despre care studiile de imagistică cerebrală au arătat că este activată de evenimentele emoționale. Amigdala stimulează codificarea memoriei prin îmbunătățirea atenției și a percepției și poate ajuta la păstrarea memoriei prin declanșarea eliberării de hormoni de stres, cum ar fi adrenalina și cortizolul, pentru a stimula excitarea.”

Realizarea unei liste de dorințe poate fi o modalitate foarte utilă de a explora lucrurile pe care doriți să le încercați.

La fel și angajamentul de a învăța pe tot parcursul vieții. Este mai degrabă o stare de spirit – una care rămâne curioasă și deschisă.

Acest lucru poate implica încercarea de noi hobby-uri sau urmărirea unor noi interese. Ar putea fi alegerea de a face voluntariat și de a da înapoi.

Ideea este că, dacă există ceva ce ați vrut întotdeauna să faceți sau să vedeți, nu există un moment ca acum.

5) Planifică financiar viața pe care ți-o dorești

Să nu uităm că prosperarea pe măsură ce îmbătrânim implică câteva elemente practice.

Neglijarea finanțelor nu numai că te stresează, dar este evident că este dificil să trăiești cea mai bună viață a ta cu zero bani în bancă.

Este trist faptul că milioane de adulți în vârstă se luptă din punct de vedere financiar.

Sunt adeptul viselor mărețe, al acțiunilor îndrăznețe și al oportunităților pe măsură ce îmbătrânim. Dar sunt în egală măsură în favoarea organizării și a punerii în aplicare a unor planuri care să vă sprijine în timp ce faceți acest lucru.

Aceasta înseamnă să creați un plan financiar și să vă faceți o idee:

 • Bugetare
 • Cheltuieli
 • Investiții
 • Pensii
 • Obiective privind fluxul de numerar

Există o legătură dovedită, de înțeles, între grijile financiare și suferința psihologică. Dacă vrem să evităm acest lucru, cel mai bine este să nu ne ascundem capul în nisip.

Nu vă fie teamă să fiți creativi și să luați în considerare toate opțiunile.

De exemplu, la fel ca mulți alții, bănuiesc, în primii ani ai vieții mele profesionale, nu puteam să aștept până la pensionare.

Dar apoi mi-am dat seama brusc – nu vreau să mă pensionez niciodată. Îmi place să am o rutină, să-mi solicit creierul și să fac parte dintr-un loc de muncă.

Așadar, deși s-ar putea să încetinesc ritmul, să încerc noi domenii de activitate și să mă bucur de mai multă libertate în ceea ce privește munca pe măsură ce îmbătrânesc, sunt fericit să continui cât mai mult timp.

Totul constă în a ne gândi la stilul de viață pe care ni-l dorim și în a căuta soluții care să ne ajute să îl realizăm.

6) Păstrați-vă creierul ascuțit

După cum ne amintește cu bucurie Psychology Today:

„Este destul de normal să te confrunți cu uitarea, o atenție redusă, o ușoară pierdere de memorie, o oarecare confuzie, o judecată afectată și dificultăți în a învăța lucruri noi, cum ar fi stăpânirea unui smartphone. Aceste semne cognitive pot apărea după vârsta de 60 de ani și, mai des, după 70 de ani.”

Faptul că în această dimineață am petrecut 20 de minute căutându-mi geanta de mână este poate o dovadă în acest sens.

Un anumit declin cognitiv este de așteptat, dar acest lucru nu trebuie să ne oprească.

Vestea bună este că putem face multe lucruri pentru a ne menține în formă pe măsură ce îmbătrânim.

Așa-numitele jocuri de antrenare a creierului sunt unul dintre ele. Acestea includ puzzle-uri, jocuri de cărți, jocuri de societate, cărți de joc, puzzle-uri de cuvinte și chiar jocuri video.

În esență, este vorba de o simulare mentală care provoacă creierul și încurajează rezolvarea problemelor.

7) Fă-ți prieteni noi și rămâi în legătură cu cei vechi

Desigur, nu se aplică doar prietenilor. Ideea este că relațiile în general sunt incredibil de importante pentru bunăstarea noastră.

Atât de mult, încât un studiu realizat de 80 de ani la Harvard a constatat că acesta este secretul numărul unu pentru a trăi o existență mai lungă și mai fericită.

Din păcate, cercetările arată că persoanele în vârstă pot deveni deosebit de vulnerabile la singurătate și la izolare socială.

Cu cât investim mai mult în crearea unei rețele puternice de conexiuni sociale, cu atât ne putem proteja mai mult împotriva acestui fenomen.

Asta poate însemna:

 • Înscrierea în grupuri și cluburi sociale
 • Conectarea cu inițiativele comunitare
 • Voluntariat
 • Trimiterea periodică de mesaje către familie, prieteni și persoane dragi.
 • Să vă faceți prieteni online

Cu cât suntem mai implicați, cu atât ne simțim mai stimulați, iar acest lucru aduce și beneficii tangibile pentru sănătate.

Așa spune un studiu care a analizat rețelele sociale la vârste mai înaintate, care a concluzionat că persoanele în vârstă care au avut mai multe angajamente sociale au un risc mai mic de demență decât cele care nu au avut.

Credeți că ce e mai bun e pe cale să vină

Este un aspect pe care l-am abordat mai devreme, dar cred că merită repetat.

Se spune că ești atât de tânăr pe cât te simți, iar eu cred că este adevărat.

Una dintre cheile pentru a prospera pe măsură ce îmbătrânești este să ai o mentalitate pozitivă care crede cu adevărat că cei mai buni ani sunt încă în fața ta.