7 moduri de a nu mai absorbi emoțiile altora

Dacă sunteți empatic, probabil că vă identificați cu ușurință cu sentimentele celorlalți. De asemenea, s-ar putea să absorbiți emoțiile și stările de spirit ale celor din jurul dumneavoastră. Faptul de a fi într-o mulțime v-ar putea lăsa să vă simțiți epuizat și epuizat emoțional. Este probabil dificil să vă uitați la filme violente sau chiar la știri. Dacă absorbiți energia din jurul dumneavoastră și simțiți ceea ce simt ceilalți, atunci s-ar putea să fiți empatic. Deși nu este nimic rău în a fi empatic, acest lucru poate avea un impact asupra bunăstării tale emoționale. Dacă faptul de a fi empatic are un impact negativ asupra sănătății tale mentale, există câteva lucruri pe care le poți încerca și care te-ar putea ajuta.

Fiind un empatic

Dacă sunteți empatic, vă puteți identifica și experimenta cu ușurință sentimentele altora. Empatia poate fi o calitate foarte bună, deoarece vă poate ajuta să vă conectați cu ceilalți printr-un nivel profund de înțelegere. Probabil că ai o intuiție bună, ești un educator înnăscut și emani o energie vindecătoare. Faptul de a fi în preajma unor oameni bucuroși și entuziasmați vă energizează și vă face să vă simțiți bine. Partea dificilă a faptului că ești empatic este că recepționezi și energia negativă și sentimentele de tristețe și disperare. Acest lucru poate duce la probleme de anxietate și depresie, atunci când este greu să vă separați de emoțiile neplăcute ale celorlalți. Dacă ești sensibil la sentimentele și emoțiile altor persoane, există lucruri pe care le poți face pentru a te împiedica să absorbi toată energia negativă din jurul tău.

1. Numește sentimentul

Atunci când ești sensibil la energia altor persoane, este dificil să știi dacă ceea ce simți îți aparține ție sau altcuiva. Numirea sentimentului pe care îl experimentați vă poate ajuta în acest sens. Dacă aveai o zi minunată și când cineva ți s-a alăturat a apărut furia, s-ar putea ca acest sentiment să nu-ți aparțină. Faptul de a fi capabil să vă diferențiați și să vă denumiți sentimentele vă poate ajuta să vă dați seama ce sentimente vă aparțin și care ar putea aparține altcuiva.

2. Întemeiază-te pe tine însuți

Dacă observați că absorbiți energia celor din jur, readuceți-vă în momentul prezent. Concentrează-te asupra unui anumit obiect din apropiere. Numiți lucrurile care se află în jurul dumneavoastră. Atingeți ceva cu o textură unică. Respirați adânc, curățând burta. Atunci când vă concentrați asupra experienței, mai degrabă decât asupra senzației, este mai ușor să păstrați energia din jurul vostru separată de voi. Practicarea atenției și a meditației poate fi, de asemenea, de ajutor. Cu cât reușiți să fiți mai mult pe deplin prezent în acest moment, cu atât este mai puțin probabil să preluați emoțiile negative ale celorlalți.

3. Fiți conștient de sine

Conștientizarea de sine este importantă atunci când ești sensibil la sentimentele altor persoane. Recunoașteți-vă nevoia de a fi singur. Petreceți timp cu propriile emoții. Permiteți ca sentimentele dvs. să fie fără judecată. Aflați ce vă declanșează într-un mod negativ. De asemenea, deveniți conștient de ceea ce vă aduce sentimente de bucurie. Atunci când sunteți mai conștienți de propriile sentimente, stări și declanșatori, este mai ușor să vă dați seama când recepționați energia altcuiva. O mai bună conștientizare de sine vă va permite să cultivați diferite modalități de a recunoaște emoțiile care nu vă aparțin, fără a le absorbi.

4. Vizualizați un perete de sticlă

Există o serie de tehnici pe care le puteți folosi pentru a păstra energia altora separată. Una dintre tehnici include vizualizarea unui perete de sticlă între tine și cealaltă persoană. Peretele de sticlă vă permite să vedeți emoțiile celeilalte persoane. Cu toate acestea, emoțiile nu sunt capabile să pătrundă prin perete. Când se lovesc de perete, ele ricoșează înapoi la cealaltă persoană, nu la dumneavoastră. Puteți vedea și recunoaște sentimentele, dar nu le puteți absorbi. Această tehnică poate funcționa și în mulțimile mari. Vă puteți imagina că sunteți înconjurat de un perete de sticlă în timp ce vă deplasați prin mulțime. Deși puteți observa energia lor, nu trebuie să o absorbiți, deoarece aceasta nu poate trece prin perete.

5. Fiți curioși

Atunci când este mai ușor să sesizați sentimentele altcuiva, s-ar putea să credeți că înțelegeți cum îi afectează acest lucru. Chiar dacă presupunerile dvs. sunt corecte, uneori oamenii vor doar să fie ascultați. A fi curios cu privire la cealaltă persoană, la ceea ce simte și la modul în care aceasta o afectează, vă poate ajuta să separați ceea ce simte de ceea ce simțiți dumneavoastră. În loc să vă asumați starea de spirit proastă a altcuiva, îi puteți pune întrebări despre ceea ce trece. Dobândirea unei înțelegeri mai profunde a ceea ce trăiește cealaltă persoană și de ce, vă poate menține propriile sentimente separate, indiferent de cât de empatic ați fi. A-ți arăta curiozitatea față de ceea ce trece cineva îi permite să înceapă să-și proceseze experiența prin împărtășire, ceea ce vă poate ajuta pe amândoi să vă simțiți mai apropiați.

6. Aveți limite puternice

Dacă sunteți empatic, este foarte important să aveți limite puternice. Deoarece este firesc să îi înțelegeți și să empatizați cu ceilalți, ați putea deveni cu ușurință o groapă de gunoi pentru emoțiile lor negative. Este esențial să te cunoști pe tine însuți și să știi ce ești și ce nu ești capabil să gestionezi. S-ar putea să aveți nevoie de mai mult timp de singurătate decât alții pentru a vă simți plin de energie. Anumite persoane și situații ar putea fi deosebit de extenuante pentru dvs. și s-ar putea să trebuiască să vă limitați expunerea la ele. Frontierele eficiente vă ajută să stabiliți limite bazate pe propriile nevoi, sentimente și niveluri de energie. În acest fel, vă puteți limita expunerea la acele persoane care vă secătuiesc constant energia.

7. Eliberați emoția

Chiar dacă încorporezi toate cele de mai sus, dacă ești sensibil în mod natural la emoțiile celorlalți, vor exista momente în care le vei absorbi. Când se întâmplă acest lucru, puteți folosi o altă tehnică de vizualizare pentru a nu vă lăsa copleșit. Pentru a face acest lucru, vă puteți imagina frunze plutind pe un pârâu. Imaginați-vă că scrieți pe o frunză sentimentul pe care l-ați absorbit. Pe măsură ce frunza coboară pe pârâu și dispare din vedere, sentimentul se duce cu ea, iar tu rămâi cu calmul apei care curge. Încercați acest lucru data viitoare când veți prelua emoțiile altcuiva și vedeți dacă vă este de ajutor.

Empatia este un dar care te ajută să te conectezi cu ceilalți. Cheia pentru a fi empatic fără efecte secundare negative este să vă mențineți un puternic simț al sinelui. Dacă sunteți un empatic și vă treziți că absorbiți energia negativă din jurul dumneavoastră, încercați câteva dintre ideile de mai sus pentru a vedea dacă vă sunt de ajutor. În acest fel, compasiunea ta, nivelul tău profund de înțelegere și energia ta vindecătoare vor străluci.