7 moduri de a deveni o persoană mai optimistă

Optimismul este o atitudine mentală care presupune să vezi partea bună a lucrurilor și să te aștepți la rezultate favorabile. Optimismul este benefic pentru sănătatea fizică și mentală, pentru performanța profesională și personală, pentru relațiile sociale și pentru fericire. Dar cum poți deveni o persoană mai optimistă, mai ales dacă ai tendința să vezi totul în negru? Iată 7 moduri de a-ți cultiva optimismul și de a-ți îmbunătăți calitatea vieții:

Fii recunoscător pentru ceea ce ai.

Unul dintre cele mai simple și mai puternice exerciții de optimism este să îți exprimi recunoștința pentru lucrurile bune din viața ta. Fie că este vorba de familie, prieteni, sănătate, loc de muncă, hobby-uri sau orice altceva, fă-ți obiceiul să îți amintești și să apreciezi ceea ce ai. Poți să îți scrii într-un jurnal motivele pentru care ești recunoscător sau să le spui celor dragi cât de mult îi prețuiești. Recunoștința te va ajuta să te concentrezi pe aspectele pozitive și să nu le iei de-a gata.

Schimbă-ți perspectiva asupra problemelor.

Nu poți evita complet problemele, dar poți alege cum să le privești și să le abordezi. În loc să le vezi ca pe niște obstacole insurmontabile sau ca pe niște pedepse, încearcă să le vezi ca pe niște oportunități de învățare și de dezvoltare. Întreabă-te ce poți face pentru a rezolva situația, ce poți învăța din ea și cum poți crește ca persoană. Nu te lăsa copleșit de emoții negative, ci caută soluții constructive și acționează în consecință.

Anticipează rezultate pozitive.

Așteptările pe care le ai influențează modul în care te simți și cum te comporți. Dacă te aștepți să eșuezi sau să te întâmple ceva rău, vei avea mai puțină încredere și mai puțină motivație să îți urmărești obiectivele. Dacă te aștepți să reușești sau să te întâmple ceva bun, vei avea mai multă încredere și mai multă motivație să îți depășești limitele. Desigur, nu este suficient să fii doar optimist, trebuie să fii și realist și să îți asumi responsabilitatea pentru acțiunile tale. Dar, în general, este mai bine să ai o atitudine pozitivă și să crezi în posibilități, decât să ai o atitudine negativă și să renunți din start.

Înconjoară-te de oameni optimiști.

Oamenii cu care interacționezi au un impact mare asupra stării tale de spirit și a gândirii tale. Dacă te înconjori de oameni pesimiști, care se plâng, se critică și se victimizează, riști să preiei aceleași modele și să te simți mai deprimat și mai neputincios. Dacă te înconjori de oameni optimiști, care se bucură, se încurajează și se ajută, vei fi inspirat să adopți aceleași comportamente și să te simți mai fericit și mai capabil. Alege-ți cu grijă prietenii, colegii și partenerii și asigură-te că îți oferă sprijin, respect și încredere.

Fă lucruri care îți aduc bucurie.

Un alt mod de a deveni mai optimist este să îți faci timp pentru lucrurile care îți plac și care îți dau satisfacție. Fie că este vorba de un hobby, o pasiune, o activitate fizică, o formă de artă sau orice altceva, fă-ți un program și respectă-l. Nu lăsa stresul, rutina sau obligațiile să îți fure plăcerea de a trăi. Când faci lucruri care îți aduc bucurie, eliberezi endorfine, hormonii fericirii, care îți îmbunătățesc starea de spirit și optimismul.

Ai grijă de sănătatea ta.

Sănătatea fizică și cea mentală sunt strâns legate și se influențează reciproc. Dacă vrei să fii mai optimist, trebuie să ai grijă și de corpul tău, nu doar de mintea ta. Adoptă un stil de viață sănătos, care să includă o alimentație echilibrată, o hidratare adecvată, un somn suficient și regulat, o mișcare moderată și constantă, o evitare a exceselor și a viciilor. Astfel, vei preveni sau trata bolile, vei reduce stresul, vei crește energia și vei îmbunătăți dispoziția.

Fii generos și altruist.

Un ultim mod de a deveni mai optimist este să îți folosești resursele și abilitățile pentru a face bine celor din jur. Fii generos și altruist, oferă ajutor, sprijin, încurajare, recunoștință, apreciere, complimente, cadouri, donații, voluntariat, orice poți și oricât poți. Vei vedea că nu numai că vei face pe cineva fericit, dar te vei simți și tu mai fericit și mai optimist. Când dai, primești, iar când primești, dai. Este un cerc virtuos care se întreține singur și care îți va aduce multe beneficii.

Acestea sunt 7 moduri de a deveni o persoană mai optimistă. Dacă le aplici, vei observa că viața ta va deveni mai frumoasă și mai plină de sens. Nu este ușor să îți schimbi gândirea și atitudinea, dar nici imposibil. Totul depinde de tine și de alegerea pe care o faci. Alege să fii optimist și să te bucuri de viață. ????