7 mantre zilnice ce te scapă de anxietate

 

Anxietatea este o emoție normală și adaptivă, care ne ajută să ne pregătim pentru situațiile dificile sau periculoase. Cu toate acestea, când anxietatea devine excesivă, persistentă și irațională, ea poate afecta negativ calitatea vieții noastre. Anxietatea ne poate provoca simptome fizice, cum ar fi palpitații, transpirații, tremur, respirație dificilă, greață, amețeală sau dureri de cap. De asemenea, anxietatea ne poate afecta starea de spirit, gândirea, comportamentul și relațiile cu ceilalți.

Există diferite metode și tehnici care ne pot ajuta să reducem și să gestionăm anxietatea, cum ar fi terapia, meditația, exercițiile fizice, alimentația sănătoasă sau relaxarea. În plus, există și o metodă simplă și eficientă, pe care o putem folosi oricând și oriunde: mantra. O mantra este o frază sau o expresie pe care o repetăm în gând sau cu voce tare, pentru a ne induce o stare de calm, încredere, optimism sau motivație. O mantra ne poate ajuta să ne focalizăm atenția pe ceea ce este important și să ne îndepărtăm de gândurile și emoțiile negative care ne provoacă anxietate.

În acest articol, îți vom prezenta 7 mantre zilnice ce te pot scăpa de anxietate, pe care le poți folosi în diferite situații și momente ale zilei. Aceste mantre sunt inspirate din psihologia pozitivă, terapia cognitiv-comportamentală și filosofia orientală. Le poți adapta după preferințele și nevoile tale, sau poți crea propriile tale mantre, care să te reprezinte și să te ajute.

1. “Respir adânc și mă relaxez”

Aceasta este o mantra simplă, dar foarte utilă, pe care o poți folosi atunci când simți că anxietatea îți afectează respirația și corpul. Respirația profundă și relaxarea musculară sunt două tehnici care te pot ajuta să reduci tensiunea, stresul și frica. Prin repetarea acestei mantre, îți reamintești să îți controlezi respirația și să îți relaxezi corpul, ceea ce îți va aduce un sentiment de calm și confort. Poți să îți însoțești mantra cu exerciții de respirație și de relaxare, pe care le poți învăța de la un specialist sau de pe internet.

2. “Sunt în siguranță și totul va fi bine”

Aceasta este o mantra care te poate ajuta să îți reduci frica și să îți crești încrederea, atunci când te confrunți cu o situație care îți provoacă anxietate. De multe ori, anxietatea ne face să ne imaginăm scenarii catastrofale, care nu au legătură cu realitatea. Prin repetarea acestei mantre, îți reasiguri că nu există niciun pericol real și că poți face față situației, indiferent de rezultat. Poți să îți sprijini mantra cu dovezi și argumente care să îți confirme că ești în siguranță și că totul va fi bine, cum ar fi experiențele anterioare, resursele personale, sprijinul celor dragi sau statisticile.

3. “Accept ceea ce nu pot controla și îmi asum responsabilitatea pentru ceea ce pot controla”

Aceasta este o mantra care te poate ajuta să îți reduci îngrijorarea și să îți îmbunătățești atitudinea, atunci când te confrunți cu o situație care îți provoacă anxietate. De multe ori, anxietatea ne face să ne concentrăm pe aspectele negative și incerte ale situației, pe care nu le putem controla sau influența. Prin repetarea acestei mantre, îți reamintești să îți îndrepți atenția și energia spre aspectele pozitive și certe ale situației, pe care le poți controla sau schimba. Poți să îți însoțești mantra cu o listă de lucruri pe care le poți controla și de acțiuni pe care le poți întreprinde, pentru a îți crește șansele de succes și de satisfacție.

4. “Sunt suficient de bun și merit să fiu fericit”

Aceasta este o mantra care te poate ajuta să îți reduci nesiguranța și să îți crești stima de sine, atunci când te confrunți cu o situație care îți provoacă anxietate. De multe ori, anxietatea ne face să ne comparăm cu ceilalți și să ne subestimăm valorile și abilitățile. Prin repetarea acestei mantre, îți reamintești că ești o persoană unică și valoroasă, care are calități și talente, care a realizat lucruri frumoase și care merită să fie fericită. Poți să îți sprijini mantra cu exemple concrete de realizări personale, de feedback pozitiv primit de la alții sau de afirmații pozitive despre tine.

5. “Mă iubesc și mă îngrijesc de mine”

Aceasta este o mantra care te poate ajuta să îți reduci tristețea și să îți crești bunăstarea, atunci când te confrunți cu o situație care îți provoacă anxietate. De multe ori, anxietatea ne face să ne neglijăm nevoile și să ne sacrificăm pentru alții sau pentru anumite scopuri. Prin repetarea acestei mantre, îți reamintești că ești o persoană importantă și că meriți să te iubești și să te îngrijești de tine. Poți să îți însoțești mantra cu gesturi de iubire și de îngrijire față de tine, cum ar fi să te răsfeți cu ceva plăcut, să îți faci un compliment, să îți exprimi recunoștința sau să îți asculți intuiția.

6. “Mă bucur de prezent și de lucrurile simple”

Aceasta este o mantra care te poate ajuta să îți reduci regretul și să îți crești optimismul, atunci când te confrunți cu o situație care îți provoacă anxietate. De multe ori, anxietatea ne face să ne pierdem în trecut sau în viitor, uitând să trăim momentul prezent. Prin repetarea acestei mantre, îți reamintești să te conectezi cu prezentul și să te bucuri de lucrurile simple și frumoase care îți îmbogățesc viața. Poți să îți însoțești mantra cu exerciții de mindfulness, care te ajută să îți crești atenția și conștiența asupra experiențelor prezente, fără să le judeci sau să le atasezi.

7. “Sunt deschis la noi oportunități și provocări”

Aceasta este o mantra care te poate ajuta să îți reduci teama de necunoscut și să îți crești curajul, atunci când te confrunți cu o situație care îți provoacă anxietate. De multe ori, anxietatea ne face să ne limităm posibilitățile și să evităm să încercăm lucruri noi, care ne-ar putea aduce beneficii sau satisfacții. Prin repetarea acestei mantre, îți reamintești să fii receptiv la schimbare și să vezi oportunitățile și provocările ca pe niște șanse de a învăța, de a crește și de a te dezvolta. Poți să îți însoțești mantra cu o listă de lucruri noi pe care vrei să le faci, să le încerci sau să le înveți, și să îți propui să le realizezi treptat, cu încredere și entuziasm.

Acestea au fost 7 mantre zilnice ce te pot scăpa de anxietate, pe care le poți folosi în diferite situații și momente ale zilei. Aceste mantre sunt inspirate din psihologia pozitivă, terapia cognitiv-comportamentală și filosofia orientală. Le poți adapta după preferințele și nevoile tale, sau poți crea propriile tale mantre, care să te reprezinte și să te ajute.