7 lucruri surprinzatoare care pot provoca ANXIETATE

Jurnalul – cea mai rapidă modalitate de a scăpa de anxietate? Într-o lume plină de social media, de „glisat” și de „clicat”, poate fi ușor să uităm de una dintre cele mai vechi metode de auto-reflecție – jurnalul.

Jurnalul este una dintre multele modalități de a ajuta la reducerea naturală a anxietății. Scrisul este o formă de terapie în care poți să te concentrezi să-ți scoți toate gândurile din minte.

Aceasta te ajută să obții claritate și îți oferă o perspectivă diferită asupra gândurilor tale. De obicei, atunci când suntem atât de absorbiți de gândurile noastre, pierdem din vedere ce este real și ce nu este.

Gândurile tale formează realitatea ta. De aceea, a scrie totul într-un jurnal este o modalitate excelentă de a ieși din mintea ta.

Dar despre ce ar trebui să scrii în jurnal? Ce întrebări ar trebui să-ți pui? Unde ar trebui să-ți îndrepți atenția?

Ei bine, nu există un răspuns „gata făcut” – fiecare persoană este diferită. Dar există câteva întrebări pe care le poți folosi în jurnal pentru a combate anxietatea pe termen scurt și lung.

Există unele lucruri surprinzătoare care cauzează anxietate. Desigur, există mai mult de câteva declanșatoare pentru anxietate.

Totul depinde de persoană și de ceea ce îi afectează personal. S-ar putea să ai un declanșator diferit pentru anxietatea ta.

Există multe declanșatoare comune, precum vorbitul în public, un interviu de angajare sau începerea primei zile de școală.

Dar ce zici de cauzele mai puțin cunoscute? Cele care ne determină corpul să se simtă anxios fără să fim conștienți de ele? Și le cunoști pe acestea?

Răspunsul la această întrebare se află în momentele în care crezi că devii nebun. Te simți incredibil de inconfortabil, dar nu ești sigur dacă anxietatea este cauza.

De exemplu, declanșatorul meu principal este reprezentat de mulțimile mari de oameni. Fie că este vorba de magazinul alimentar sau de un blocaj în trafic. Simt că sunt foarte vulnerabil și inconfortabil.

S-ar putea să fie doar faptul că te gândești prea mult sau altceva.

Sau poate că cineva îți spune că exagerezi și că nu este o mare problemă.

Ei bine, din fericire, există câțiva declanșatori care pot răspunde la aceste întrebări. Deci, dacă întâmpini vreodată momentele de mai jos și te simți ciudat în interior, ar putea fi rezultatul unui declanșator de anxietate. Acest lucru te poate liniști data viitoare când întâlnești astfel de momente.

Nu uita că anxietatea poate apărea în cele mai neprevăzute momente din viața ta. Chiar dacă ceea ce experimentezi nu se regăsește în această listă, nu înseamnă că nu este un simptom al anxietății.

Ascultă-ți corpul și explorează mai în profunzime cum te simți cu adevărat. De ce te face să te simți inconfortabil?

Bine, acum să explorăm acești declanșatori pe care s-ar putea să nu-i cunoști.

Sindromul premenstrual (SPM)

Doar un alt lucru distractiv de adăugat pe lista simptomelor SPM. Hormonii pe care îi experimentezi în timpul acelei perioade a lunii pot influența anxietatea ta. Hormonul stresului, Cortizolul, crește înainte chiar să înceapă menstruația. Astfel, te poți simți copleșită de îngrijorări și ai senzația că devii nebună. Dacă observi că de obicei poți să-ți gestionezi anxietatea în marea majoritate a timpului, dar uneori devine insuportabilă, verifică-ți calendarul. Dacă observi că se apropie data menstruației, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a reduce simptomele de anxietate:

Schimbă-ți alimentația. Bea multă apă și concentrează-te pe consumul de alimente care reduc stresul. Acest lucru va echilibra nivelul de cortizol, reducând senzațiile de panică.

Mergi în plimbări mai des. Mersul pe jos ajută cu adevărat la reducerea anxietății în orice moment când simți că apare. Fă o plimbare rapidă de 20 de minute, chiar și de câteva ori pe zi. Acest lucru te va ajuta să te concentrezi pe prezent și să te simți mai puțin copleșită.

Acordă-ți mai multe zile de odihnă. Nu există nimic mai rău decât să ai o încărcătură completă de muncă/școală în timpul acelei perioade a lunii. Planifică în avans și încearcă să nu-ți programezi nimic prea stresant înainte. Aceasta este cea mai bună perioadă pentru a rămâne în zona ta de confort și a te concentra pe îngrijirea ta.

Părinții tăi

Felul în care părinții tăi te tratează poate avea un impact direct asupra anxietății tale, indiferent dacă o fac intenționat sau nu. Dacă ai părinți care îți răspund prea mult la nevoi și se îngrijorează pentru tot ceea ce faci, acest lucru se poate transmite și la tine, cauzându-ți îngrijorare sau stres. Dacă nu ai o relație bună cu părinții tăi, acest lucru poate, de asemenea, să provoace anxietate. Căutarea aprobării sau sentimentul de distanțare față de părinții tăi poate face dificil să știi cum să fii un adult funcțional. Dacă nu ni se învață abilitățile corecte în copilărie, devine dificil să învățăm acele lucruri pe măsură ce înaintăm în vârstă. Dacă ai realizat că părinții tăi au un mare efect asupra felului în care îți trăiești viața, poți lucra pentru a schimba acest lucru. La sfârșitul zilei, ești propria ta persoană. Trebuie să înveți cum să-ți trăiești propria viață pentru tine. Există modalități de a trece peste ceea ce ne-au învățat părinții noștri și de a învăța lucruri noi pentru a reduce anxietatea din viața ta.

Anxietatea provoacă anxietate

Dacă ești conștient că ai anxietate, ai putea să o agravezi aducând și mai multă anxietate. Gândirea la un moment în care te-ai simțit anxios poate determina reapariția sentimentului de anxietate. Este un ciclu neplăcut în care te poți afla. Anxietatea poate să se amplifice dacă îi dai voie. Cel mai bun mod de a rupe acest ciclu este să lucrezi la reducerea îngrijorării, să te confrunți cu temerile tale și să practici îngrijirea de sine pentru a reduce anxietatea pe care o resimți. Îngrijorarea este asemenea fricii, pentru că reprezintă Fapte False care Par a fi Reale. Cu cât crezi mai mult în ea, cu atât îi dai mai multă putere. De aceea, trebuie să lucrezi pentru a depăși temerile tale și să vezi că nu totul este atât de rău pe cât pare.

Fumatul de iarbă

Pare ciudat, nu-i așa? Afinal, ierba ar trebui să te facă să te simți liniștit și relaxat. Fumatul de iarbă nu are întotdeauna efecte pozitive. Poate, de asemenea, să amplifice anxietatea, determinând gânduri mai rele decât cele pe care le-ai avut înainte. Chiar și atacuri de panică! Dacă ai luat în considerare să o folosești pentru a-ți alina îngrijorările și anxietatea, nu o recomand dacă ești o persoană extrem de sensibilă (Highly Sensitive Person – HSP). Fii atent în această privință, mai ales dacă ai deja anxietate în viața ta. De multe ori, una sau două fumuri sunt suficiente pentru a obține efectele relaxante, fără anxietate.

După masă

Toți cunoaștem acea senzație. Mâncăm mult mai mult decât ar fi trebuit. Dar știai că asta poate afecta și anxietatea? Există rapoarte despre dureri în piept, palpitații, amețeli și indigestie. Experimentarea oricăruia dintre aceste simptome te poate face să te îngrijorezi, ceea ce poate duce la creșterea anxietății. Soluția la aceasta este să mănânci o masă echilibrată și să o faci încet. Concentrează-te pe alimente care reduc nivelurile de stres și care te mențin sătul. Astfel, nu vei simți nevoia să mănânci două porții.

Absolut nimic

Dezechilibrele chimice din creierul nostru pot declanșa în mod aleatoriu valuri de anxietate, fără a părea să existe un motiv anume. Poate totul în viața ta merge bine, dar tot te simți anxios. Poate părea sincer că nimic nu cauzează acest lucru, dar tu totuși îl resimți. Cel mai probabil, este ceva în interiorul corpului tău, imposibil de identificat decât dacă ai merge la un doctor pentru a efectua câteva teste. Dacă simți că nimic nu cauzează anxietatea ta, fă un pas înapoi și concentrează-te pe îngrijirea de sine. În momentele în care nu știi deloc ce cauzează anxietatea, ai grijă de tine însuți. Poți chiar să spui: „Mă simt anxios în acest moment, dar sunt bine. Nu sunt în pericol, doar mă simt ciudat astăzi.” Apoi, exersează conștientizarea și lucrează la tehnicile de respirație pentru a te calma. Am simțit personal acest lucru și nu este deloc plăcut. Trec mental prin totul în viața mea pentru a vedea dacă am avut vreun stres în ultima vreme. Când nu găsesc nimic, mă simt descurajat. Îmi place să identific o cauză specifică a anxietății mele. Dar, de fapt, este complet normal să nu ai nimic care să cauzeze anxietatea ta. Simți pur și simplu. Și acest lucru nu trebuie ignorat. În aceste momente în care nu poți identifica o problemă specifică, concentrează-te pe strategii de calmare utile pentru a depăși această situație.

Televizorul

Vizionarea multor emisiuni despre crime și știri poate provoca anxietate. Chiar dacă le poți urmări fără probleme, ai putea experimenta efecte de anxietate ulterior. Să presupunem că auzi la știri că cineva a fost ucis în centrul orașului într-o străduță întunecată. Data viitoare când mergi în centrul orașului și vezi o străduță, imaginea îți inundă instantaneu creierul. Provocând puțină frică și anxietate.

Cea mai bună opțiune dacă te sperii după ce te uiți la televizor este să eviți acele canale. De cele mai multe ori, știrile se concentrează pe lucrurile negative pentru că sunt mai interesante. Ei vor să obțină cea mai bună poveste, dar asta nu înseamnă că întreaga lume este un loc înfiorător și nebun. Trebuie să echilibrezi aceste știri cu lucruri bune, altfel te poți îngrijora și te poți simți anxios în exces. Având aceste lucruri în minte, poți lucra la eliminarea declanșatorilor care provoacă anxietate. Indiferent de ceea ce cauzează anxietatea ta, există modalități de a o gestiona și de a o reduce.

Concluzie – 7 Lucruri Surprinzătoare care Cauzează Anxietate

Chiar dacă punerea în practică a uneia dintre strategiile de mai sus poate avea un efect considerabil asupra motivației tale, este important să reții că acesta nu este un lucru punctual. Consistența este cheia aici. Dar se poate face. Găsirea motivației atunci când ai anxietate poate fi extrem de dificilă, iar unele zile vor fi mai ușoare decât altele. Dacă există un singur lucru pe care îl înțelegi din acest articol, este că, în timp ce trebuie să faci unele schimbări în viața ta, încercarea de a face prea multe lucruri prea repede este o modalitate rapidă de a te epuiza. Așadar, ia totul pas cu pas, fii clar în privința direcției în care vrei să mergi și angajează-te.

Tu poți face asta ????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *