7 lectii despre iubirea de sine pe care le invatam prea tarziu in viata

 

Iubirea de sine este o abilitate esențială pentru a avea o viață fericită și împlinită. Cu toate acestea, mulți dintre noi nu știm cum să ne iubim pe noi înșine sau amânăm acest proces până când este prea târziu. Iată 7 lectii despre iubirea de sine pe care ar fi bine să le învățăm cât mai devreme posibil:

Iubirea de sine nu este egoism, ci respect. Mulți oameni confundă iubirea de sine cu narcisismul sau egoismul și se simt vinovați să-și pună pe ei în prim plan. Dar iubirea de sine înseamnă să-ți onorezi nevoile și dorințele, să stabilești limite și să te tratezi cu bunătate și respect. Nu este egoist; este necesar. Trebuie să trăiești cu tine însuți pentru tot restul vieții.

Iubirea de sine este singura iubire care va rămâne cu tine până la capăt. De fapt, aproape nimeni nu poate avea încredere deplină. Această lume este plină de oameni care te pot răni, te pot trăda în cel mai nepotrivit moment, te pot părăsi când ai cel mai mult nevoie de companie sau îți rupi inima în bucăți minuscule. Da, ar trebui să permiți oamenilor să intre în viața ta, dar ar trebui să fii foarte atent. Cu toate acestea, în viața ta există încă o persoană care nu te va trăda niciodată pentru nimic și pe care poți conta întotdeauna. Există o singură persoană în care poți avea încredere deplină și să fii sigur că nu te va lăsa niciodată în necaz. Știi perfect cine este această persoană – tu însuți.

Iubirea de sine te ajută să faci alegeri sănătoase în viață. Când te iubești pe tine însuți, îți pasă de sănătatea ta fizică, mentală și emoțională. Nu îți distrugi corpul cu substanțe nocive, nu îți supraîncarci mintea cu gânduri negative și nu îți înăbuși sentimentele cu mecanisme de apărare. În schimb, alegi să te hrănești corect, să faci mișcare, să te odihnești, să meditezi, să te exprimi și să te conectezi cu ceilalți. Astfel, îți crești nivelul de energie, de fericire și de încredere în sine.

Iubirea de sine te face mai atractiv pentru ceilalți. Când te iubești pe tine însuți, radiezi o lumină interioară care atrage oamenii ca un magnet. Nu mai depinzi de validarea sau de aprobarea celorlalți, ci te accepți și te apreciezi așa cum ești. Nu mai cauți disperat să găsești pe cineva care să te completeze, ci ești deja întreg și fericit. Astfel, devii mai interesant, mai autentic și mai magnetic pentru cei din jurul tău. Și când întâlnești pe cineva care îți place, nu te pierzi pe tine în relație, ci păstrezi echilibrul și respectul de sine.

Iubirea de sine te ajută să depășești frica. Frica este intotdeauna ascunsa in spatele maniei. După cum inteleptul maestru Yoda a spus: “Frica este calea spre partea intunecata. Ea duce la manie, furia duce la ura și la ura la suferinta. Ori de cate ori suferim, mai ales daca acest lucru persista mult timp, cautam motivul pentru care suferim cel mai mult. Daca se ajungi sa treaci de acest sentiment, atunci vine intelegerea: ura este doar o clipa de furie, pe care o tinem prea mult timp in noi. In centrul tuturor lucrurilor se afla intotdeauna frica: teama de esec, teama de a fi vulnerabili, teama de a lasa ceva. Dar daca intelegeti și acceptati toate aceste temeri, veti vedea partea lor stralucitoare și veti putea trece mai departe.

Iubirea de sine te face mai generos și mai compasiv. Când te iubești pe tine însuți, nu mai simți nevoia să te compari sau să concurezi cu ceilalți. Nu mai simți invidie, gelozie sau resentimente față de cei care au mai mult sau mai puțin decât tine. În schimb, te bucuri de succesul și de fericirea lor și le oferi sprijin și încurajare. De asemenea, nu mai judeci sau critici pe cei care sunt diferiți de tine sau care au greșit. Înțelegi că fiecare are propria sa poveste, propria sa luptă și propria sa lecție de învățat. Astfel, devii mai generos și mai compasiv cu tine și cu ceilalți.

Iubirea de sine te face mai fericit. Când te iubești pe tine însuți, nu mai cauți fericirea în lucruri exterioare, cum ar fi banii, faima, puterea sau posesiunile. Știi că fericirea este o stare interioară, care depinde de atitudinea și de perspectiva ta asupra vieții. Nu mai lași circumstanțele sau opiniile celorlalți să îți afecteze starea de spirit. În schimb, alegi să fii recunoscător pentru ceea ce ai, să vezi partea bună a lucrurilor și să te bucuri de fiecare moment. Astfel, devii mai fericit și mai împăcat cu tine și cu viața ta.

Acestea sunt 7 lectii despre iubirea de sine pe care le invatam prea tarziu in viata, dar care ne pot schimba radical existența. Sper că acest articol te-a inspirat să începi să te iubești pe tine însuți mai mult și mai bine. Dacă ai nevoie de mai multă ajutor, nu ezita să mă întrebi orice. Sunt aici pentru tine. ????