6 tehnici ce te ajută să nu mai fii leneș

 

Lenea este o stare de inactivitate și lipsă de motivație care ne împiedică să ne atingem obiectivele și să ne bucurăm de viață. De multe ori, lenea este cauzată de factori precum oboseala, plictiseala, frica, lipsa de încredere sau de pasiune. Cu toate acestea, există câteva tehnici simple și eficiente care ne pot ajuta să scăpăm de lene și să ne găsim energia și entuziasmul necesare pentru a ne îndeplini sarcinile și a ne urmări visurile. Iată 6 dintre ele:

Stabilește-ți un scop clar și atractiv.

Pentru a nu mai fi leneș, trebuie să știi ce vrei să faci și de ce. Gândește-te la ce îți dorești cu adevărat, la ce te face fericit și la ce te împlinește. Apoi, stabilește-ți un scop concret, măsurabil, realizabil, relevant și temporal, adică un obiectiv SMART. De exemplu, dacă vrei să slăbești, nu spune doar “vreau să slăbesc”, ci spune “vreau să slăbesc 5 kilograme în 2 luni, făcând sport de 3 ori pe săptămână și mâncând sănătos”. Acest fel de scop îți va oferi o direcție clară, un plan de acțiune și o motivație mai mare.

Împarte-ți scopul în pași mici și ușor de făcut.

Unul dintre motivele pentru care suntem leneși este că ne simțim copleșiți de sarcinile prea mari sau prea dificile. De aceea, este bine să împărțim scopul nostru în pași mici și ușor de făcut, care să ne aducă mai aproape de rezultatul dorit. De exemplu, dacă vrei să scrii o carte, nu te gândi la toate capitolele, ci la unul singur, sau chiar la o pagină sau un paragraf. Apoi, concentrează-te pe acel pas și fă-l cât mai bine. Astfel, vei evita procrastinarea și vei simți satisfacția progresului.

Recompensează-te pentru fiecare pas făcut.

O altă tehnică care te ajută să nu mai fii leneș este să te recompensezi pentru fiecare pas făcut. Recompensele pot fi de orice fel, de la o gustare preferată, la o pauză de relaxare, la o activitate plăcută sau la o laudă de la tine sau de la alții. Recompensele te vor stimula să continui să lucrezi și să îți menții entuziasmul. De asemenea, te vor ajuta să asociezi sarcina cu ceva pozitiv, nu cu ceva plictisitor sau stresant.

Elimină sau redu distragerea atenției.

Un alt factor care ne face leneși este distragerea atenției. Când avem de făcut o sarcină, suntem tentați să ne uităm la telefon, la televizor, la internet sau la alte lucruri care ne abat atenția de la ceea ce trebuie să facem. Aceste distrageri ne consumă timpul, energia și concentrarea și ne împiedică să fim eficienți. De aceea, este bine să eliminăm sau să reducem distragerea atenției când avem de făcut o sarcină. De exemplu, putem să ne punem telefonul pe modul silențios, să închidem televizorul, să ne blocăm accesul la site-urile care ne distrag sau să ne alegem un loc liniștit și fără întreruperi.

Fă-ți un program și respectă-l.

O altă tehnică care te ajută să nu mai fii leneș este să îți faci un program și să îl respecți. Un program îți va oferi o structură, o disciplină și o responsabilitate. Îți va fi mai ușor să îți organizezi timpul, să îți prioritizezi sarcinile și să îți monitorizezi progresul. De asemenea, îți va da un sentiment de control și de siguranță. Pentru a îți face un program, poți folosi o agendă, un calendar, o aplicație sau orice alt instrument care îți convine. Apoi, stabilește-ți orele de început și de sfârșit ale fiecărei sarcini, fă-ți pauze regulate și respectă-ți programul cât mai mult posibil.

Cere-ți ajutor sau sprijin dacă ai nevoie.

Ultima tehnică care te ajută să nu mai fii leneș este să îți ceri ajutor sau sprijin dacă ai nevoie. Nu trebuie să faci totul singur, mai ales dacă te simți blocat, confuz sau descurajat. Poți cere ajutor sau sprijin de la prieteni, familie, colegi, mentori sau profesioniști. Ei te pot ajuta să îți clarifici scopul, să îți găsești soluții, să îți oferi feedback, să îți împărtășească experiențe sau să îți ofere încurajare. Nu este un semn de slăbiciune să ceri ajutor, ci un semn de înțelepciune și de deschidere.

Acestea sunt 6 tehnici ce te ajută să nu mai fii leneș. Dacă le aplici, vei reuși să îți depășești starea de inactivitate și să îți găsești motivația și energia necesare pentru a îți atinge obiectivele și a te bucura de viață. Nu uita, lenea este o stare, nu o trăsătură. Poți să o schimbi oricând, dacă îți dorești cu adevărat.