6 semne că ești obosit cronic

Oboseala este o stare comună pe care o experimentăm cu toții din când în când, după o noapte de somn insuficientă, o zi aglomerată sau o perioadă de stres. Dar dacă te simți obosit aproape tot timpul, fără o cauză aparentă, s-ar putea să suferi de oboseală cronică, o afecțiune care îți afectează calitatea vieții, sănătatea fizică și psihică.

Oboseala cronică se manifestă prin epuizare persistentă și severă, care nu se ameliorează cu odihna și care interferează cu activitățile zilnice. De obicei, oboseala cronică este asociată cu alte simptome, cum ar fi dureri musculare, de cap, de gât, probleme de memorie, de concentrare, de somn, de imunitate, de dispoziție.

Oboseala cronică poate avea mai multe cauze posibile, printre care se numără:

– infecții virale, cum ar fi mononucleoza, gripa, hepatita, HIV;
– boli autoimune, cum ar fi lupusul, artrita reumatoidă, scleroza multiplă;
– boli endocrine, cum ar fi hipotiroidismul, diabetul, sindromul Cushing;
– boli cardiace, cum ar fi insuficiența cardiacă, anemia, hipertensiunea arterială;
– boli pulmonare, cum ar fi astmul, bronșita cronică, apneea de somn;
– boli renale, cum ar fi insuficiența renală, infecțiile urinare;
– boli digestive, cum ar fi boala Crohn, colita ulcerativă, sindromul de colon iritabil;
– boli psihice, cum ar fi depresia, anxietatea, stresul post-traumatic, tulburarea afectivă sezonieră;
– factori de mediu, cum ar fi poluarea, alergiile, toxinele, zgomotul;
– factori de stil de viață, cum ar fi alimentația nesănătoasă, sedentarismul, fumatul, alcoolul, consumul excesiv de cafea, lipsa de somn, suprasolicitarea fizică sau intelectuală.

Cum poți recunoaște dacă ești obosit cronic? Iată 6 semne care ar trebui să te alerteze:

1. Te trezești obosit, indiferent cât dormi.

Dacă ai nevoie de mai mult de 8 ore de somn pe noapte pentru a te simți odihnit, dacă ai dificultăți în a adormi sau în a te menține treaz, dacă te trezești frecvent în timpul nopții sau dacă ai coșmaruri, s-ar putea să ai o problemă de somn care să îți provoace oboseală cronică. Somnul este esențial pentru refacerea organismului, pentru reglarea hormonilor, pentru consolidarea memoriei și pentru menținerea stării de bine. Un somn de calitate presupune să dormi între 7 și 9 ore pe noapte, într-un mediu liniștit, întunecat și confortabil, fără să folosești dispozitive electronice înainte de culcare, fără să consumi alcool, cafea sau alimente grele seara.

2. Ai dificultăți în a te concentra și în a lua decizii.

Dacă îți este greu să îți amintești lucruri simple, să îți organizezi sarcinile, să îți păstrezi atenția, să îți exprimi clar gândurile, să îți rezolvi problemele, s-ar putea să ai oboseală cronică. Oboseala afectează funcțiile cognitive, cum ar fi memoria, învățarea, raționamentul, creativitatea, judecata. Pentru a îți îmbunătăți performanța mentală, este important să îți odihnești creierul, să îl stimulezi cu activități plăcute și variate, să îl hidratezi și să îl hrănești cu alimente bogate în antioxidanți, vitamine, minerale, acizi grași omega-3.

3. Ești irascibil, trist sau anxios.

Dacă te simți adesea nervos, frustrat, furios, deprimat, vinovat, îngrijorat, temător, s-ar putea să ai oboseală cronică. Oboseala influențează starea emoțională, generând schimbări de dispoziție, scăderea încrederii în sine, pierderea motivației, a interesului, a plăcerii, a speranței. Pentru a îți regla emoțiile, este important să îți exprimi sentimentele, să îți asculți nevoile, să îți oferi momente de relaxare, să îți cultivi optimismul, să îți găsești un sens și un scop în viață.

4. Ești mai sensibil la durere.

Dacă simți dureri musculare, articulare, de cap, de gât, de spate, de stomac, s-ar putea să ai oboseală cronică. Oboseala scade pragul de toleranță la durere, amplificând senzația de disconfort și suferință. Durerea, la rândul ei, afectează calitatea somnului, creând un cerc vicios. Pentru a reduce durerea, este important să consulți un medic, să urmezi un tratament adecvat, să faci mișcare moderată, să aplici comprese reci sau calde, să faci masaj, să folosești tehnici de respirație, de meditație, de relaxare musculară progresivă.

5. Ești mai predispus la infecții.

Dacă te îmbolnăvești des, dacă ai răceli, gripe, infecții urinare, respiratorii, digestive, s-ar putea să ai oboseală cronică. Oboseala slăbește sistemul imunitar, care este responsabil de apărarea organismului împotriva agenților patogeni, cum ar fi virușii, bacteriile, ciupercile, paraziții. Pentru a îți întări imunitatea, este important să ai o alimentație echilibrată, să consumi fructe și legume proaspete, să iei suplimente de vitamina C, D, zinc, să eviți fumatul, alcoolul, zahărul, să te odihnești suficient, să reduci stresul.

6. Ai modificări de greutate.

Dacă ai slăbit sau ai îngrășat neintenționat, s-ar putea să ai oboseală cronică. Oboseala perturbă metabolismul, care este procesul prin care organismul transformă alimentele în energie. Oboseala poate duce la creșterea apetitului, la pofta de dulciuri, la consumul excesiv de calorii, la depunerea de grăsimi, la creșterea riscului de obezitate, diabet, boli cardiovasculare. Oboseala poate duce și la scăderea apetitului, la pierderea masei musculare, la scăderea nivelului de energie, la creșterea riscului de malnutriție, anemie, osteoporoză. Pentru a îți menține o greutate sănătoasă, este important să ai o dietă variată, să consumi proteine, fibre, grăsimi sănătoase, să eviți alimentele procesate, să bei multă apă, să faci mișcare regulată.