6 semne că ai o inimă mai mare decât majoritatea oamenilor, potrivit psihologiei

Întotdeauna ai fost o persoană bună, grijulie și atentă, nu-i așa? Pur și simplu îți vine natural. Dar te-ai întrebat vreodată dacă acțiunile tale de zi cu zi dezvăluie ceva special despre caracterul tău?

Ce se întâmplă dacă acele mici acte de bunătate, momente de înțelegere și gesturi de sprijin spun lumii că ai o inimă mai mare decât majoritatea?

Dacă sunteți curioși să vedeți dacă comportamentele dumneavoastră se aliniază cu cele ale unor persoane cu adevărat generoase și pline de compasiune, sunteți în locul potrivit. Suntem pe cale să ne scufundăm în 6 semne care arată nu doar o natură bună, ci și o inimă cu adevărat mare.

Dacă recunoști toate aceste trăsături în tine, ia-o ca pe un memento că empatia și bunătatea ta sunt rare și că faci o diferență reală pentru oamenii din viața ta.

Să ne aruncăm!

1) Îi asculți cu adevărat pe ceilalți

Știați că 96% dintre oameni cred că sunt buni ascultători, dar foarte puțini oameni practică cu adevărat ascultarea activă? Faceți parte din această minoritate?

Oamenii care ascultă cu adevărat nu așteaptă doar să le vină rândul să vorbească. Ei sunt pe deplin implicați, se concentrează pe înțelegerea mesajului și răspund cu atenție. Ei observă nu doar cuvintele, ci și tonul vocii și limbajul corpului, asigurându-se că înțeleg întregul mesaj.

Ascultarea activă poate părea simplă, dar este un semn că aveți o inimă mai mare decât majoritatea. După cum spune David Augsburger, consilier și autor, „A fi ascultat este atât de aproape de a fi iubit, încât pentru o persoană obișnuită sunt aproape imposibil de distins.”

Acest lucru subliniază puterea și caracterul pozitiv al ascultării active.

Așadar, dacă vă aflați cu adevărat atent la conversații, nu doar că dați din cap, ci vă implicați cu adevărat în ceea ce spun ceilalți, este mai mult decât o dovadă de bune maniere, este o dovadă a inimii voastre mari.

2) Te asiguri că toată lumea se simte inclusă

Îmi amintesc că odată, la prânz cu colegii mei de serviciu, Carla a observat un tip nou, singur. Fără să sară o clipă, s-a apropiat de el și l-a invitat să se alăture grupului nostru. Întotdeauna am știut că Carla avea o inimă mare, dar când am văzut-o făcând asta, am fost convinsă.

Tipul cel nou a ajuns să ni se alăture și puteai vedea ușurarea de pe fața lui. Chiar ne-a mulțumit după prânz pentru că i-am făcut prima zi mai puțin descurajantă.

Vă vedeți în locul Carlei? Ați observa pe cineva care stă singur și l-ați aduce în mijlocul grupului? A te asigura că oamenii se simt incluși în acest fel este un adevărat semn de bunătate și un semn că ai o inimă mai mare decât majoritatea.

Și, credeți sau nu, acest lucru chiar contează. În calitate de oameni, avem o nevoie fundamentală de sentiment de apartenență; este chiar acolo, în ierarhia nevoilor lui Maslow, ca una dintre motivațiile umane esențiale.

Angela Theisen, L.C.S.W., un asistent social clinic licențiat cu experiență în psihologie, subliniază cât de important este acest lucru: „Depresia, anxietatea și sinuciderea sunt afecțiuni psihice comune asociate cu lipsa sentimentului de apartenență.”

În mod clar, a se simți inclus și conectat este esențial pentru toată lumea. Dacă căutați în mod natural modalități de a-i face pe ceilalți să se simtă bineveniți, cu siguranță dați dovadă de mai multă bunătate decât majoritatea. Avem nevoie de mai mulți oameni ca tine în jur. Continuați să faceți treabă bună!

3) Ești fericit și răspândești pozitivitate oriunde te duci

Știi cum unii oameni luminează o cameră? Este ca și cum perspectiva lor fericită și pozitivă asupra vieții este contagioasă, îi fac pe toți să se simtă înveseliți doar prin prezența lor.

Ai putea fi tu acea persoană? Oamenii fericiți, care răspândesc pozitivitate oriunde merg, nu numai că luminează zilele celorlalți, dar tind să aibă și o inimă mai mare decât majoritatea.

Există cercetări care să susțină acest lucru: un studiu sugerează că oamenii fericiți sunt mai amabili în primul rând și că pot deveni și mai fericiți, mai amabili și mai recunoscători dacă își urmăresc actele de bunătate. Iar acest lucru are un efect uriaș.

Potrivit Psychology Today, „Pozitivitatea ne ajută să vedem imaginea de ansamblu și să fim mai deschiși la punctele de vedere ale altora. Suntem mai predispuși să înțelegem, să cooperăm și să facem compromisuri. În plus, suntem mai predispuși să întindem mâna și să ne conectăm cu ceilalți”.

În mod firesc, încurajarea celorlalți și aducerea unui pic de soare oriunde te duci este un semn clar al unei inimi mari. Fără îndoială, căldura și pozitivismul tău fac o adevărată diferență.

4) Ești prompt să ajuți pe cineva ori de câte ori are nevoie

Prietenul tău se mută și are nevoie de o mână de ajutor, tu ești acolo. Grădina vecinului tău este invadată și are nevoie de o curățenie, spune doar ziua și ora. Un coleg este copleșit de un proiect și ar avea nevoie de sprijin, îți oferi expertiza fără să stai pe gânduri.

Vă sună cunoscut?

Când vezi pe cineva în nevoie, nu te simți doar rău pentru el, ca majoritatea oamenilor. Te simți obligat să îi ajuți. Nu vă este teamă să vă suflecați mânecile și să vă implicați. Acesta este un semn sigur că ai o inimă mai mare decât majoritatea. Acest tip de compasiune te diferențiază cu adevărat.

Simplul fapt de a fi compătimitor arată că ai o inimă mare pentru că, așa cum a menționat psihoterapeutul Moshe Ratson MBA, MFT, „Compasiunea autentică este o preocupare profundă, sinceră pentru bunăstarea celorlalți. Ea învinge tendința umană spre egoism”.

Dar nu numai atât: cercetările arată că compasiunea nu îi ajută doar pe ceilalți, ci este bună și pentru sănătatea ta. Aceasta vă stimulează bunăstarea mentală generală și poate chiar ajuta la reducerea sentimentului de singurătate.

A fi foarte plin de compasiune este un adevărat dar care are beneficii de anvergură și este unul dintre cele mai clare semne că ești excepțional de bun la suflet.

5) Ești sensibil la sentimentele celorlalți

Te-ai prins vreodată de lucrurile mărunte, cum ar fi atunci când un prieten nu mai este atât de spumos sau când un coleg de serviciu este mai tăcut decât de obicei? Dacă observați rapid aceste indicii subtile, înseamnă că sunteți cu adevărat în ton cu ceea ce simt ceilalți.

O astfel de empatie strălucește la oamenii care îi pun pe ceilalți pe primul loc. Este o calitate rară și specială, care arată cât de bun și altruist este cineva cu adevărat, deoarece este întotdeauna axată pe înțelegerea și grija față de sentimentele altcuiva.

Empatie și rușine, expertul Brené Brown spune că este vorba despre a fi acolo: „Empatia este un lucru ciudat și puternic. Este pur și simplu să asculți, să ții spațiu, să nu judeci, să te conectezi emoțional și să comunici acel mesaj incredibil de vindecător: „Nu ești singur”.”

Capacitatea de a simți și de a răspunde la sentimentele celor din jurul tău nu numai că îi ajută să se simtă susținuți, ci face ca relațiile tale să fie mai bogate și mai semnificative. Dacă poți empatiza cu ceilalți, nu există nicio îndoială că ești mai grijuliu și mai înțelegător decât majoritatea.

6) Iertați cu ușurință

Știați că 78% dintre oameni recunosc că au un fel de resentimente persistente? Da, a ierta și a renunța este mai puțin obișnuit decât ai fi crezut.

Cum te descurci atunci când cineva sau ceva te supără? Te agăți de acele sentimente sau ești capabil să le lași să treacă și să mergi mai departe? Iertarea nu înseamnă că ceea ce s-a întâmplat nu a fost important. Înseamnă doar că persoana alege să elibereze acea furie din propria minte.

Rezonează acest lucru cu tine?

A fi capabil să ierți rapid și fără tam-tam este un semn de generozitate emoțională. Este ceva care arată cu adevărat mărimea inimii tale, demonstrând o capacitate profundă de înțelegere și compasiune. Capacitatea de a ierta nu este ceva cu care toată lumea se naște.

După cum subliniază John Hopkins Medicine „Studiile au descoperit că unii oameni sunt în mod natural mai iertători. În consecință, aceștia tind să fie mai mulțumiți de viața lor și să aibă mai puțină depresie, anxietate, stres, furie și ostilitate.”

Iertarea nu ajută doar la repararea lucrurilor, ci sporește bunăstarea ta și a celor din jur și evidențiază faptul că ai o inimă mai mare decât majoritatea oamenilor.