6 plante de gradina care alunga tantarii

Tantarii sunt niste insecte foarte enervante si incomode, care ne pot strica placerea de a ne bucura de aerul liber in zilele calduroase de vara. In plus, tantarii pot transmite si boli grave, cum ar fi malaria, febra dengue sau virusul Zika. De aceea, este important sa ne protejam de muscaturile lor si sa ii tinem la distanta de casa si gradina noastra.

Exista mai multe metode de combatere a tantarilor, cum ar fi spray-urile, lotiunile, lumanarile sau aparatele electrice, dar acestea pot avea si efecte negative asupra sanatatii noastre sau a mediului inconjurator. O alternativa naturala si ecologica este sa folosim plantele care alunga tantarii prin mirosul lor puternic si neplacut pentru aceste insecte.

In acest articol, va prezentam 6 plante de gradina care alunga tantarii si care va pot oferi si alte beneficii, cum ar fi frumusetea, aroma sau proprietatile medicinale.

1. Lavanda

Lavanda este una dintre cele mai indragite plante decorative, fiind foarte probabil sa o si aveti deja in gradina. Lavanda are flori mov, parfumate si relaxante, care atrag albinele si fluturii, dar resping tantarii si alte insecte daunatoare. Lavanda poate fi plantata in gradina, in ghivece sau in jardiniere, si are nevoie de mult soare si de un sol bine drenat. Lavanda poate fi folosita si in scopuri terapeutice, pentru calmarea durerilor de cap, a insomniei sau a stresului.

2. Citronela

Citronela este o planta perena din familia ierburilor, care are o aroma puternica de lamaie, de unde si numele. Citronela este una dintre cele mai eficiente plante in lupta impotriva tantarilor, deoarece mirosul ei mascheaza alte mirosuri care ii atrag pe acestia. Citronela poate fi plantata in gradina sau in ghivece, si are nevoie de multa apa si de un sol bogat in materie organica. Citronela poate fi folosita si in gastronomie sau in tratarea diverselor afectiuni, cum ar fi febra, durerile musculare sau infectiile fungice.

3. Petuniile

Petuniile sunt plante decorative perene, cu flori multicolore, care pot fi cultivate atat in gradina cat si in ghivece sau jardiniere. Petuniile sunt eficiente nu doar impotriva tantarilor, ci si impotriva altor daunatori din gradina, cum ar fi afidele, gandacii sau viermii. Petuniile contin o substanta numita piretrina, care are efect insecticid asupra insectelor. Petuniile au nevoie de un sol bine drenat si de o locatie insorita, si trebuie udate regulat, dar fara a le inmuia prea mult.

4. Condurul doamnei (caltunasi)

Condurul doamnei, cunoscut si sub numele de caltunasi, este o planta cu flori galbene, care face parte din familia crizantemelor. Condurul doamnei este o planta foarte utila in gradina, deoarece este decorativa, medicinala, comestibila si companiona. Condurul doamnei alunga tantarii, mustele si alte insecte nedorite, dar atrage insectele benefice, cum ar fi albinele, fluturii sau gargaritele. Condurul doamnei are nevoie de un sol fertil si de o expunere la soare sau la semiumbra, si trebuie udat moderat.

5. Menta

Menta este o planta aromatica, care se foloseste in diverse preparate culinare, bauturi racoritoare sau remedii naturiste. Menta are un miros proaspat si placut pentru noi, dar neplacut pentru tantari si alte insecte. Menta este o planta care creste repede si se raspandeste usor, de aceea este recomandat sa o plantati in ghivece sau in containere, pentru a nu invada alte plante din gradina. Menta are nevoie de un sol umed si de o locatie la semiumbra sau la umbra, si trebuie udata frecvent.

6. Rozmarinul

Rozmarinul este o planta condimentara, care se foloseste in preparatele pe baza de carne sau de peste, dar si in cosmetica sau in aromaterapie. Rozmarinul are flori albastre si un miros puternic, care alunga tantarii si alte insecte daunatoare, dar si soarecii sau pisicile. Rozmarinul este o planta rezistenta la seceta si la temperaturi scazute, si are nevoie de un sol uscat si de o locatie insorita. Rozmarinul poate fi folosit si pentru a face lumanari sau spray-uri repelente impotriva tantarilor.