6 obiceiuri toxice care distrug o relație

Relațiile de cuplu sunt complexe și necesită efort, comunicare și respect reciproc pentru a funcționa armonios. Cu toate acestea, uneori, fără să ne dăm seama, dezvoltăm obiceiuri care pot afecta negativ calitatea și durabilitatea relației. Aceste obiceiuri sunt toxice, deoarece erodează încrederea, iubirea și respectul dintre parteneri și pot duce la conflicte, resentimente și chiar despărțiri. Iată 6 dintre cele mai comune obiceiuri toxice care distrug o relație și cum le poți evita sau corecta:

Să-ți/i amintești greșelile din trecut

Fiecare dintre noi face greșeli, mai mici sau mai mari, în relația cu partenerul. Este normal și uman să greșim, dar este important să ne cerem iertare și să ne asumăm responsabilitatea pentru faptele noastre. Însă, dacă partenerul nu ne iartă cu adevărat și ne aduce mereu aminte de greșelile din trecut, atunci relația devine o luptă de putere și de vinovăție. Acest obicei este toxic, deoarece nu permite partenerilor să învețe din greșeli și să treacă mai departe, ci îi blochează într-un cerc vicios de reproșuri și frustrări.

Soluția: Dacă vrei să ai o relație sănătoasă, trebuie să înveți să ierți și să uiți. Asta nu înseamnă să accepți orice comportament abuziv sau inadecvat din partea partenerului, ci să îi oferi o șansă să se îmbunătățească și să îți demonstreze că merită încrederea ta. Dacă nu poți să ierți, atunci poate ar trebui să te întrebi dacă mai vrei să fii în acea relație.

Aruncați indicii

Uneori, în loc să ne exprimăm direct și clar ceea ce ne dorim sau ne deranjează în relație, preferăm să aruncăm indicii subtile sau să ne manifestăm nemulțumirea prin comportamente pasiv-agresive. De exemplu, dacă vrem ca partenerul să ne ajute mai mult prin casă, în loc să îi spunem asta, începem să murmurăm sau să facem zgomot când spălăm vasele sau aspirăm. Sau dacă suntem supărați pe el/ea pentru ceva, în loc să discutăm problema, îi răspundem scurt sau îl/o ignorăm. Aceste indicii nu fac decât să creeze confuzie, tensiune și neînțelegeri în relație, deoarece partenerul nu știe ce vrem de fapt și ce să facă pentru a ne mulțumi.

Soluția: Cel mai simplu și eficient mod de a comunica în relație este să fim sinceri și direcți. Dacă avem o dorință, o nevoie sau o problemă, trebuie să îi spunem partenerului în mod calm și respectuos, fără să ne așteptăm să ne citească gândurile sau să ne înțeleagă semnalele. Astfel, evităm frustrările și conflictele inutile și ne asigurăm că suntem pe aceeași lungime de undă cu partenerul.

Critica vs. discuția

Critica este una dintre cele mai distructive obiceiuri într-o relație, deoarece afectează stima de sine și încrederea partenerului. Când îl criticăm pe celălalt pentru felul în care arată, se comportă, gândește sau simte, îi transmitem mesajul că nu îl acceptăm și nu îl respectăm așa cum este. Critica nu este același lucru cu discuția, care presupune un schimb de opinii și de feedback constructiv, bazat pe respect și înțelegere reciprocă. Critica este o formă de atac, care are ca scop să rănească și să umilească partenerul.

Soluția: Dacă vrem să avem o relație armonioasă, trebuie să renunțăm la critici și să înlocuim cu discuții. Asta înseamnă să ne exprimăm punctul de vedere fără să judecăm sau să acuzăm partenerul, să îi ascultăm și să îi înțelegem perspectiva și să căutăm soluții împreună. De asemenea, trebuie să îi apreciem și să îi lăudăm pe partener pentru calitățile și realizările lui/ei, nu doar să îi evidențiem defectele și eșecurile.

Dai vina pe partenerul tău pentru emoțiile tale

Emoțiile sunt parte integrantă din viața noastră și ne influențează starea de bine și comportamentul. Cu toate acestea, uneori, ne lăsăm copleșiți de emoții negative, cum ar fi furia, tristețea, frica sau gelozia și le proiectăm asupra partenerului, dându-i vina pentru ceea ce simțim. De exemplu, dacă suntem stresați de la serviciu, ne enervăm pe partener pentru orice lucru minor. Sau dacă ne simțim nesiguri pe noi înșine, îl acuzăm pe partener că nu ne iubește suficient. Acest obicei este toxic, deoarece ne face să ne pierdem controlul asupra emoțiilor noastre și să ne victimizăm, în loc să ne asumăm responsabilitatea pentru ceea ce simțim și să ne gestionăm emoțiile în mod sănătos.

Soluția: Dacă vrem să avem o relație echilibrată, trebuie să ne recunoaștem și să ne acceptăm emoțiile, fără să le negăm sau să le transferăm pe partener. Trebuie să înțelegem că emoțiile noastre sunt rezultatul interpretării noastre asupra realității, nu al acțiunilor partenerului. De aceea, în loc să ne plângem sau să ne certăm cu partenerul, trebuie să ne exprimăm emoțiile în mod calm și să îi cerem sprijinul, dacă avem nevoie. De asemenea, trebuie să ne găsim modalități de a ne relaxa și de a ne elibera de emoțiile negative, cum ar fi sportul, meditația, hobby-urile sau terapia.

Gelozie din iubire

Gelozia este o emoție comună în relațiile de cuplu, care reflectă teama de a pierde persoana iubită sau de a fi înlocuită de altcineva. În doze mici, gelozia poate fi benefică, deoarece ne motivează să ne îngrijim de partener și să ne protejăm relația. Însă, dacă gelozia devine excesivă și irațională, atunci se transformă într-un obicei toxic, care ne face să ne comportăm în mod posesiv, controlor și suspicios față de partener. Acest obicei este toxic, deoarece distruge încrederea și intimitatea în relație și creează un climat de nesiguranță și de tensiune.

Cumperi iertare

După o ceartă sau o greșeală, unii parteneri încearcă să-și cumpere iertarea celuilalt prin cadouri, flori, ciocolată sau alte gesturi materiale. Acestea pot fi frumoase și apreciate, dar nu rezolvă problema de fond. Dacă nu există o discuție sinceră, o asumare a responsabilității și o schimbare de comportament, atunci cadourile nu sunt decât o modalitate de a evita confruntarea și de a ascunde adevărul. Soluția: Nu te lăsa cumpărat/ă de cadouri sau promisiuni goale. Cere-ți partenerului să-ți vorbească deschis despre ce s-a întâmplat, de ce a greșit și ce va face pentru a nu se mai repeta. Iartă-l/ o doar dacă simți că merită și că își dorește cu adevărat să îmbunătățească relația. Nu accepta scuze sau cadouri care nu vin din inimă.