6 moduri de a deveni o persoană mai draguta

A fi drăguț cu ceilalți este o modalitate importantă de a răspândi bunătate și pozitivitate. În plus față de beneficiile altora, cercetările sugerează că acest tip de comportament prosocial poate, de asemenea, să vă stimuleze propria bunăstare mentală.

Cum să devii o persoană mai drăguță

A deveni o persoană mai drăguță nu este atât de greu pe cât ai putea crede. Există lucruri pe care le puteți face pentru a arăta compasiune, empatie și bunătate în interacțiunile de zi cu zi cu ceilalți.

Acționați cu bunătate

A fi o persoană drăguță înseamnă a acționa cu bunătate, iar cercetările sugerează că bunătatea poate avea un impact pozitiv asupra creierului. Actele individuale de bunătate declanșează eliberarea de oxitocină și endorfine și par să favorizeze crearea de noi conexiuni neuronale.

A fi bun este un obicei care se auto-consolidează. Tânjim după senzația de bine de a fi buni, astfel încât un act de bunătate poate duce cu ușurință la altul.

Evitați să fiți prea critici

Poate fi greu să fii o persoană drăguță atunci când ești consumat de gânduri negative. Când te trezești criticând pe cineva, încearcă să adopți o mentalitate mai pozitivă. Cum poți reformula situația și să fii mai optimist?

De exemplu, dacă un coleg face o greșeală, faceți o pauză înainte de a-i critica munca. Poate că vezi greșeala lor ca pe o oportunitate de a-i ajuta, mai degrabă decât să te enervezi pe ei pentru că nu sunt perfecți.

Fii sincer

Rămâi sincer cu tine însuți și cu valorile tale. Încă te poți exprima frumos în timp ce ești sincer.

A fi drăguț nu înseamnă că nu spui niciodată „nu” oamenilor sau că faci lucruri pe care nu vrei să le faci.

Stabilirea unor limite puternice și corecte înseamnă că ai grijă de sănătatea ta mentală și emoțională.2 A fi drăguț cu ceilalți poate veni mai natural atunci când te simți în siguranță și respectat.

Fii drăguț cu tine însuți

Modul în care ne tratăm pe noi înșine, inclusiv vorbirea noastră de sine, joacă un rol important în modul în care îi tratăm pe ceilalți.3 La urma urmei, cum putem să-i tratăm frumos pe ceilalți dacă nu ne tratăm frumos pe noi înșine?

Observă cum vorbești cu tine însuți și cum reacționezi când ceva nu merge bine – te învinovățești sau te pedepsești? Îți spui pe nume? Prin practicarea răbdării și a amabilității față de noi înșine, facem mai ușor să fim drăguți cu ceilalți.

Fii deschis la minte

Viața este plină de schimbări. Când ne confruntăm cu idei, situații sau oameni care nu ne sunt familiari, pot apărea emoții negative care fac dificil să fii drăguț.

Mintea deschisă este o calitate esențială pentru învățarea și absorbția informațiilor fără judecată.4 Păstrarea unei minți deschise vă poate ajuta să navigați pe un teritoriu necunoscut în timp ce rămâneți calm și relaxat.

Este mult mai ușor să fii drăguț atunci când te simți confortabil cu tine însuți și cu mediul tău – chiar și în mijlocul numeroaselor schimbări pe care viața ți le aruncă în cale.

Fii politicos

Politețea este doar un aspect al drăguței, dar este o modalitate importantă de a stabili un ton pozitiv în interacțiunile sociale. Amintiți-vă că comportamentul altor persoane nu trebuie să-l doboare pe al vostru.

Dacă ceilalți sunt brusci sau nepoliticoși, răspunsul cu politețe poate fi o modalitate de a schimba direcția interacțiunii.

În conversațiile de zi cu zi, cuvinte simple precum „te rog” și „mulțumesc” pot face un drum lung în a arăta cuiva că îl apreciezi.

Căutați modalități de a fi de ajutor

Faceți un efort pentru a găsi modalități mici de a fi de ajutor în interacțiunile zilnice cu alte persoane. De la a zâmbi altora în magazinul alimentar până la a ajuta un coleg cu un proiect, a fi de ajutor poate fi o modalitate excelentă de a exersa a fi drăguț pe tot parcursul zilei.

Practică iertarea

Renunțarea la resentimentele din trecut și iertarea altora vă poate ajuta să mergeți mai departe cu o atitudine mai pozitivă. Este mai ușor să fii drăguț atunci când te simți bine cu ceilalți.

Iertarea de sine este, de asemenea, importantă, așa că lucrează la renunțarea la experiențele negative din trecut care te împiedică să cultivi o mentalitate mai pozitivă.

Practicați recunoștința

Petreceți câteva minute în fiecare zi gândindu-vă la ceva pentru care sunteți recunoscători. S-ar putea să vă fie de ajutor să țineți un jurnal al recunoștinței.

Cercetările sugerează că recunoștința poate avea multe beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea stresului și creșterea fericirii.5 Concentrarea asupra gândurilor pozitive vă poate ajuta să dezvoltați o atitudine mai pozitivă și vă poate face mai ușor să faceți față greutăților și dificultăților zilnice ale vieții.

Respectă-i pe ceilalți

Empatia și respectul sunt, de asemenea, componente importante ale bunătății. În timpul zilei, încearcă să vezi lucrurile din perspectiva celorlalți oameni din viața ta și gândește-te la lucruri pe care le poți face pentru a le respecta nevoile.

Chiar dacă nu sunteți de acord cu ceea ce face altcineva, încercați să-l tratați cu bunătate și respect.

Respectați și timpul oamenilor. Dacă vă întâlniți cu un prieten, de exemplu, încercați să vă prezentați la timp și să rămâneți prezenți în timpul conversațiilor. Evitați să vă uitați prea mult la telefon. Practicați ascultarea activă.

Beneficiile de a fi drăguț

Comportamentul prosocial este termenul pe care psihologii îl folosesc pentru a se referi la acțiuni legate de bunăstarea, siguranța și sentimentele altora. Cu alte cuvinte, multe comportamente „drăguțe”, cum ar fi împărtășirea, cooperarea și reconfortarea, sunt toate acțiuni prosociale care promovează bunăstarea altor persoane.

Astfel de comportamente aduc beneficii în mod evident celor pe care îi ajutăm și promovează o mai mare conexiune socială. Cu toate acestea, cercetările sugerează, de asemenea, că a fi drăguț cu alte persoane poate beneficia, de asemenea, de propria sănătate mintală.

Creșterea atractivității ca potențial partener

A fi o persoană drăguță te poate face mai atractiv ca partener. Într-un studiu din 2019 publicat în Journal of Personality, participanții au evaluat bunătatea ca fiind cea mai importantă caracteristică a unui partener de viață.9 Aceasta înseamnă că oamenii au simțit că este mai important decât perspectivele financiare, atractivitatea fizică și simțul umorului.

O stare de spirit mai bună

A fi drăguț se simte bine. Cercetările sugerează că angajarea în acte amabile și utile vă poate ajuta să vă îmbunătățiți starea de spirit. Într-un studiu, cercetătorii au descoperit că implicarea în activități de bunătate în fiecare zi timp de șapte zile a crescut sentimentele de fericire și bunăstare.

Studiul a constatat, de asemenea, că, cu cât oamenii au efectuat mai multe acte amabile, cu atât au raportat că se simt mai fericiți. De asemenea, nu conta dacă aceste acte de bunătate erau îndreptate către prieteni, străini sau chiar către sine – toate aveau un impact la fel de pozitiv.

Scăderea stresului

Bunătatea poate juca, de asemenea, un rol în ameliorarea stresului. Studiile sugerează că a fi drăguț poate ajuta, de asemenea, oamenii să facă față mai eficient efectelor stresului. De exemplu, într-un studiu, cercetătorii au descoperit că persoanele care au efectuat acte de bunătate au raportat că au simțit mai puțin stres și negativitate.11

Bunătate sporită

Cercetările au arătat, de asemenea, că bunătatea poate fi contagioasă. Un studiu a constatat că comportamentul cooperant tinde să aibă un efect de cascadă, răspândindu-se până la trei grade de separare de sursă.12

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *