6 lucruri obișnuite pe care nu le putem face în visele noastre

Visele sunt o fereastră către subconștientul nostru, o modalitate prin care creierul nostru își procesează și își exprimă emoțiile, gândurile și amintirile. În vise, totul pare posibil: putem zbura, călători în timp, întâlni persoane dragi sau celebrități, trăi aventuri fantastice sau coșmaruri terifiante. Cu toate acestea, există și anumite lucruri pe care nu le putem face în vise, lucruri banale și simple, pe care le facem în viața de zi cu zi. Care sunt aceste lucruri și de ce nu le putem face în vise? Iată 6 exemple:

1. Nu putem citi, scrie sau vorbi

Aceasta este una dintre cele mai frecvente limitări pe care le avem în vise. Acea parte a creierului nostru care este responsabilă cu interpretarea limbajului este mult mai puțin activă în timpul somnului, acesta fiind motivul pentru care exprimarea prin intermediul limbajului lipsește în lumea viselor. Dacă încercăm să citim un text, să scriem ceva sau să vorbim cu cineva în vis, vom observa că literele, cuvintele sau sunetele nu au sens, se schimbă sau dispar. Acest lucru se întâmplă pentru că limbajul este o funcție cognitivă superioară, care necesită o atenție și o logică pe care nu le avem în starea de vis.

2. Nu putem folosi tehnologia

Un alt lucru pe care nu îl putem face în vise este să folosim tehnologia, cum ar fi telefoanele, calculatoarele, televizoarele sau mașinile. Acest lucru se datorează faptului că aceste dispozitive sunt prea complexe și prea noi pentru a fi integrate în memoria noastră pe termen lung, care este cea care generează visele. De asemenea, tehnologia implică o serie de operațiuni logice și matematice, care nu sunt accesibile în starea de vis. Dacă încercăm să folosim tehnologia în vis, vom observa că aceasta nu funcționează, se defectează sau se transformă în altceva.

3. Nu putem vedea ceasul sau număra

Un lucru simplu pe care îl facem în viața reală, dar nu și în vise, este să vedem ceasul sau să numărăm. Acest lucru se explică prin faptul că visele nu au o noțiune clară a timpului, care este o construcție abstractă și relativă. În vise, timpul poate curge mai repede sau mai încet, poate sări de la o perioadă la alta sau să se oprească. De aceea, dacă încercăm să vedem ceasul în vis, vom observa că acesta nu arată ora corectă, se schimbă sau nu există. La fel, dacă încercăm să numărăm ceva în vis, vom observa că numerele nu sunt constante, nu au sens sau nu există.

4. Nu putem recunoaște fețele

Un alt lucru pe care nu îl putem face în vise este să recunoaștem fețele persoanelor pe care le întâlnim. Acest lucru se datorează faptului că fețele sunt o informație vizuală foarte detaliată și specifică, care necesită o memorie și o percepție foarte precise. În vise, memoria și percepția noastră sunt alterate, astfel încât fețele pe care le vedem în vis nu sunt reale, ci sunt o combinație de trăsături ale persoanelor pe care le cunoaștem sau le-am văzut în viața reală. De aceea, dacă încercăm să recunoaștem fețele în vis, vom observa că acestea nu corespund cu realitatea, se schimbă sau nu există.

5. Nu putem simți durerea

Un lucru pe care nu îl putem face în vise este să simțim durerea fizică. Acest lucru se explică prin faptul că durerea este un semnal al corpului nostru care ne avertizează de un pericol sau de o leziune. În vise, corpul nostru este într-o stare de relaxare și de imobilitate, care inhibă transmiterea impulsurilor nervoase care provoacă durerea. De aceea, dacă ne rănim sau suntem atacați în vis, nu vom simți durerea, ci doar o senzație vagă sau niciuna.

6. Nu putem vedea culorile

Un ultim lucru pe care nu îl putem face în vise este să vedem culorile. Acest lucru se explică prin faptul că culorile sunt o informație vizuală care depinde de lumina și de contextul în care ne aflăm. În vise, lumina și contextul sunt variabile și nerealiste, astfel încât culorile pe care le vedem în vis nu sunt cele reale, ci sunt o interpretare a creierului nostru. De aceea, dacă încercăm să vedem culorile în vis, vom observa că acestea nu sunt vii, se schimbă sau nu există.

Acestea sunt 6 lucruri obișnuite pe care nu le putem face în visele noastre, dar care nu ne împiedică să ne bucurăm de lumea fascinantă și misterioasă a viselor. Voi ce alte lucruri ați observat că nu puteți face în vise? Scrieți-ne în comentarii!