5 semne ale unui vampir energetic și cum să faci față

Vampirii energetici sunt oameni care vă secătuiesc energia emoțională, fie intenționat, fie inconștient. Ar putea fi prieteni, membri ai familiei, parteneri, colegi sau vecini, care se hrănesc cu grija și atenția ta și te pot lăsa să te simți stresat, drenat, epuizat și copleșit.

Relațiile cu vampirii energetici sunt adesea toxice. Ele te pot face să te simți epuizat fizic și emoțional, mai ales dacă ești empatic și foarte acordat la emoțiile oamenilor din jurul tău.1

Acest articol explorează tipurile de vampiri energetici, semnele și caracteristicile vampirilor energetici și câteva strategii care vă pot ajuta să vă protejați.

Care sunt diferitele tipuri de vampiri energetici?

Vampirii energetici pot lua diferite forme și forme, cum ar fi:

 • Victima: Unii oameni se bucură să joace cartea victimei și sunt întotdeauna pregătiți cu o nouă poveste de plâns despre o ușoară percepție. Ei sunt nevinovați, dar întreaga lume este întotdeauna împotriva lor. Ei tind să se plângă des și cu voce tare despre problemele lor.
 • Criticatorul: Unii oameni petrec mult timp și energie criticând alte persoane, lucruri și situații. Nimic nu este niciodată suficient de bun pentru ei și pot găsi greșeli în aproape orice.
 • Dramaturgul: Unii oameni creează și atrag multă dramă. Ei par să fie întotdeauna în mijlocul unei catastrofe majore și adesea au nevoie de ajutorul și sprijinul tău.
 • Manipulatorul: Unii oameni sunt capabili să manipuleze aproape orice situație în avantajul lor. Ei rareori spun ce vor să spună și, de obicei, au o agendă ascunsă.
 • Unii oameni văd întotdeauna paharul ca fiind pe jumătate gol și au o atitudine foarte negativă față de viață. Se poate conta întotdeauna pe ei pentru a sublinia dezavantajele sau riscurile potențiale, fără a lăsa loc pentru speranță sau entuziasm.
 • Vinovatul: Unii oameni se grăbesc să dea vina pe alții. Ei nu sunt niciodată vinovați, ci întotdeauna dispuși să împartă grămezi de rușine și vinovăție.

Care sunt unele semne ale unui vampir energetic?

Acestea sunt câteva dintre semnele unui vampir energetic.

Ei vor întotdeauna să fie în centrul atenției

Vampirii energetici sunt extrem de egocentrici și doresc întotdeauna să fie în centrul atenției. Ei domină conversația și se asigură că accentul este întotdeauna pe ei înșiși. Dacă altcineva aduce în discuție un subiect diferit, ei găsesc o modalitate de a-l ridica și de a aduce atenția înapoi la ei înșiși.

De exemplu, ei ar putea spune:

 • „Sună ca o călătorie frumoasă. Îmi amintește de momentul în care am fost în Hawaii. Nimic nu se poate compara cu cât de frumos a fost, permiteți-mi să vă arăt toate imaginile.”
 • „Nu-mi vine să cred că aproape ai fost jefuit. V-am povestit despre momentul în care cineva a încercat să mă împuște în metrou?”

Exagerează totul

Vampirii energetici tind să exagereze fiecare lucru mic care li se întâmplă, făcând munți din cârtițe. Ele fac ca totul să sune mult mai mare, mai bine sau mai rău decât este de fapt.

De exemplu, ei ar putea spune:

 • „Toți ceilalți prindeau pești mici, dar al meu era la fel de mare ca o casă.”
 • „Temperatura corpului meu a fost de 99 ° F noaptea trecută, a fost atât de rău încât am crezut că voi muri.”

Ei dau vina pe alții pentru tot

Vampirii energetici sunt foarte buni la jocul vinei. Ei manipulează întotdeauna situațiile, astfel încât să nu fie niciodată vinovați. Se grăbesc să dea vina pe toată lumea, mai puțin pe ei înșiși. Problema poate fi vremea, trenul, traficul, cei dragi, colegii sau chiar tu, dar niciodată ei.

De exemplu, ei ar putea spune:

 • „Aș fi trimis acest raport la timp, dar echipa de conturi nu mi-a trimis numerele până ieri”.
 • „Te-aș fi invitat la petrecerea mea, dar ești întotdeauna atât de ocupat încât nu credeam că vei putea veni.”

Întotdeauna te lasă să te simți epuizat

Interacțiunea cu un vampir energetic provoacă adesea o reacție emoțională neplăcută care te lasă să te simți epuizat și epuizat. Este posibil să aveți emoții negative, cum ar fi:

 • Primejdie
 • Grijă
 • Furie
 • Vină
 • Rușine
 • Tristețe
 • Dezamăgire
 • Confuzie

Emoțiile negative ca acestea pot contribui la condiții de sănătate mintală, cum ar fi depresia, anxietatea și stresul.

Ei folosesc oamenii fără să dea nimic în schimb

Vampirii energetici doresc toată atenția, grija și sprijinul emoțional, dar nu sunt niciodată dispuși să vă ofere nimic în schimb. Chiar dacă le cereți ajutorul cu ceva, ei vor găsi o scuză și vor aduce atenția înapoi la ei înșiși. Te folosesc pentru nevoile lor emoționale, fără să-ți dea nimic în schimb.

De exemplu, ei ar putea spune:

 • „Îmi pare rău că ți-ai pierdut slujba. Mi-ar plăcea să vă ajut cu CV-ul dvs., dar sunt atât de copleșit de curățarea casei mele, copiii mei au făcut o astfel de mizerie. Mă puteți ajuta cu aspirarea?”
 • „Nu-mi vine să cred că îmi ceri ajutorul cu CV-ul tău când știi cât de supărat sunt că am pierdut meciul de bowling. Poți să-mi aduci niște șervețele și înghețată?”

Cum te protejezi dacă ești empatic?

Iată câțiva pași pe care îi puteți face pentru a vă proteja împotriva unui vampir energetic:

 • Ajustați-vă așteptările: Dacă vampirul energetic este cineva apropiat, s-ar putea să te simți supărat și dezamăgit atunci când nu reușește să răspundă sprijinului pe care i l-ai arătat. Vă poate ajuta să vă ajustați așteptările și să înțelegeți că nu vor apărea niciodată pentru dvs. Văzându-i așa cum sunt vă poate ajuta să luați măsurile necesare pentru a vă proteja împotriva lor.
 • Limitați-vă expunerea la acestea: Puteți stabili limite în relația dvs. cu persoana respectivă pentru a vă limita expunerea la ea cât mai mult posibil. De exemplu, dacă sunt colegi, este posibil să nu aveți de ales decât să lucrați cu ei, dar puteți evita să luați prânzul sau să beți cafea cu ei.
 • Protejați-vă energia emoțională: Vampirii energetici se hrănesc cu energia ta emoțională. Dacă se întâmplă să interacționați cu ei, încercați să evitați să le oferiți reacția pe care o doresc la declarațiile și plângerile lor dramatice. Păstrați o expresie neutră și pur și simplu ridicați din umeri ca și cum nu ar fi mare lucru. Dacă nu primesc reacția pe care o caută, în cele din urmă își vor pierde interesul și te vor lăsa în pace.
 • Evitați să vă certați cu ei: S-ar putea să te simți tentat să te cerți cu logica răsucită a persoanei, perspectiva negativă și pretențiile exagerate. Cu toate acestea, acest lucru te va face doar ticălosul din următoarea lor poveste. În schimb, rămâi neutru și îndepărtează-te de ei. Nici o reacție nu este o lovitură mai mare pentru ei decât o reacție negativă.
 • Învață să spui nu: Dacă persoana îți cere ceva, evită să te lași absorbit în vortexul său și învață să spui nu. De exemplu, dacă vă cer să-i ajutați cu un proiect, puteți spune: „Îmi pare rău, nu pot” sau „Nu, sunt ocupat”.
 • Elimină-le din viața ta: Dacă este posibil, elimină persoana din viața ta și evită să interacționezi cu ea cu totul. Dacă este un coleg sau un membru al familiei pe care nu îl puteți evita, limitați-vă interacțiunea cu ei și distanțați-vă cât mai mult posibil de ei.

Comments 1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *